Μετά τις αντιδράσεις που πυροδότησε η δημοσίευση φωτογραφιών που αποτύπωναν την προτομή του ήρωα του 1821 Γεωργίου Βαρνακιώτη, ανάμεσα σε μπάζα και σκουπίδια στη περιοχή Σάλτινης, ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας με ανακοίνωση του τονίζει ότι αφού αποκατασταθεί, θα τοποθετηθεί ξανά στη Βόνιτσα, σε χώρο που θα υποδειχτεί από το δημοτικό συμβούλιο.
Το ΞΗΡΟΜΕΡΟΝΕWS εκφράζει την ικανοποίησή του για την άμεση παρέμβαση του Δήμου για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του Μνημείου και καλούμε όλους τους αρμόδιους να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην ξανασυμβεί η λεηλασία του μνημείου που προσβάλλει την ιστορική μας μνήμη.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
(δεν μας στάλθηκε, αλλά δεν ήταν και δύσκολο να το βρούμε)!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δήμος Ακτίου Βόνιτσας
Γραφείο Δημάρχου
Βόνιτσα 15/4/2016
Δελτίο τύπου
Τις μέρες αυτές κατά την διάρκεια των εργασιών καθαριότητας στην περιοχή της Σάλτινης της Βόνιτσας βρέθηκε τυχαία η σκαλιστή πέτρα με την προτομή του ήρωα Γεωργίου Βαρνακιώτη.
Η πέτρα αυτή είχε αφαιρεθεί και μεταφερθεί από την πλατεία της Βόνιτσας κατά την δεκαετία του 1980, μέχρι προχθές που βρέθηκε τυχαία από τους εργάτες του Δήμου οι οποίοι και ενημέρωσαν τον Δήμαρχο.
Αμέσως δόθηκε εντολή από το Δήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργο Αποστολάκη να μην πειραχθεί και να τοποθετηθεί στην άκρη έτσι ώστε να μην καταστραφεί από τις εργασίες.
Το μνημείο αυτό αφού αποκατασταθεί, θα τοποθετηθεί ξανά στην Βόνιτσα, σε χώρο που θα υποδειχτεί από το δημοτικό συμβούλιο.........
Ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας γνωρίζει να σέβεται την Ιστορία του τόπου μας, αυτό φαίνεται άλλωστε από την συντήρηση του μνημείου του Γ. Βαρνακιώτη που κατασκευάσθηκε από τον Ευάγγελο Προδρομίτη και βρίσκεται στην πλατεία που φέρει και το όνομα του.
Μετά το θάνατο του Ευάγγελου Προδρομίτη ο Δήμος συντηρεί την πλατεία καθώς και το μνημείο.
Εκ του γραφείου τύπου
ΕΠΙΑΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν το θέλουμε στη Βόνιτσα,είναι έκτρωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛεβέντη μου τι ακριβώς είναι , έκτρωμα ??....και ποιός δεν το θέλει ??..Μην χλευάζεις την Ιστορία σου , γιατι θα σε προσπεράσει το μέλλον σου !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαν πράγματι ασχοληθεί ο Δήμος με το μνημείο του Γεωργίου Νικολού Βαρνακιώτη , ας χρησιμοποιήσει την πραγματική του φωτογραφία και όχι φαντασιώσεις .... Έλεος πιά με τους ερασιτεχνισμού , την αδιαφορία και , την ιστορική άγνοια των συμβούλων σας κ. Δήμαρχε Ακτίου - Βονίτσης . Η φωτογραφία του Βαρνακιώτη έχει δημοσιευθεί σε βιβλία και σε πολλές ιστορικές παρουσιάσεις ανθρώπων που ασχολούνται με την πραγματική έρευνα και την ιστορία του τόπου μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαρναβά,όταν στήθηκε ο βράχος αυτός στο χώρο που είναι ο Σόλωνας εγώ ήμουν παιδάκι κι εσύ αγέννητος,αρα το λεβέντης δεν υπάρχει.Τότε λοιπόν όλοι είχαμε την ίδια άποψη,είναι έκτρωμα,όπως και το συντριβάνι στον ίδιο χώρο.Οσο για την ιστορία μου όπως λες,μάλλον εσύ πρέπει να διαβάσεις γιατί στο σχολείο δε σου τα παρουσίασαν ολοκληρωμένα, ο συγκεκριμένος οπλαρχηγός ήταν από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 21. 5,52
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι , ήταν πράγματι και εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ομως ίδια συμπεριφορά ( τα γνωστά καπάκια ) είχαν στη Στερεά Ελλάδα και οι : ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ, ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ, ΙΣΚΟΣ , ΡΑΓΚΟΣ , ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΤΣΟΓΚΑΣ , ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ κ.λπ οπλαρχηγοί. Ο Ιωάννης Καποδίστριας εκτιμώντας τις στρατιωτικές του ικανότητες τον ονόμασε Χιλίαρχο και πρόεδρο του Στρατιωτικού Δικαστηρίου στο Μεσολόγγι , ο δε Όθωνας το 1836 τον ονόμασε Συνταγματάρχη ( ανώτερος στρατιωτικός βαθμός ) στη Βασιλική Φάλαγγα . Και μην ξεχνάτε οτι το 1828 και 1829 ελευθέρωσε ολη την Αιτωλοακαρνανία (Βόνιτσα, Αμφιλιχία, Μαχαλάς, Αγρίνιο, Μεσολόγγι ). Υπέγραψε την συνθήκη απελευθέρωσης του Μεσολογγίου και την παράδοση του από τους Τούρκους στην Ελλάδα . Χρέος μας είναι ν΄αποκαταστησουμε τη μνήμη του ξεκινώντας με ενημερωτικές ομιλίες και δραστηριότητες για τον Βαρνακιώτη , στα Γυμνάσια και Λύκεια του τόπου μας υπό την αρωγή των δημοτικών αρχών ΒΟΝΙΤΣΑ και ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ και των τοπικών φορέων .
ΑπάντησηΔιαγραφήΝ.Θ.Μ
Κάθε τι που μας υπερβάλλει , προσπθούμε να το κοντύνουμε ως αμφιλεγόμενο. Δεν στεκόμαστε στη πραγματική προσφορά του ανθρώπου αλλά σε χαρακτηριστικά της προσωπικής του ζωής. Το ένα αφορά όλους μας το έτερο αφορά τον ίδιο. Παρ' όλες αυτές τις μικρότητες, είμαι σίγουρος ότι ο Βαρνακιώτης και να γνώριζε τα ύστερα, πάλι τα ίδια θα έκανε. Γιατί τον διέκρινε κάτι που δεν διαθέτουν οι μικρόψυχοι σχολιαστές του
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ καποδιστριας τον τιμησε και τον εβαλε επικεφαλης των οπλαρχηγων στη δυτικη ελλαδα μολις ηρθε στη χωρα οι οπλαχηγοι τον αποδεχτηκαν ολοι για αρχηγο τους χωρις τη παραμικρη αμφισβητηση και αυτος ελευθερωσε ολοκληρη τη δυτικη ελλαδα ο καραισκακηςορκιζονταν στο ονομα του και την εντιμοτητα του μετα την απελευθερωση οριστηκε προεδρος του στρατιωτικου δικαστηριου και το σημαντικοτερο ο λαος του ξηρομερου τον εξελεξε πληρεξουσιο (ουσιαστικα αρχηγο) στην εθνοσυνελευση αμεσως μετα την ανεξαρτησια της ελλαδας ολα αυτα δεν συμβαινουν σε αμφιλεγομενες πρωσοπικοτητες αλλα σε πραγματικους ηγετες και ηρωες ειχε ομως την ατυχια ναεχει απεναντι του τον πολιτικαντη μαυροκορδατο που με τους σαλονατους ιστορικους φιλους τουτον περιποιηθηκαν δροντως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαλλον ειστε εκτος θεματος.η πετρα που βρέθηκε δεν ειναι η προτομη του βαρνακιωτη. Η προτομη εχει αφαιρεθει και εχει μπει σε μαρμαρινο μνημειο στη πλατεια των εργατικων κατοικιων βονιτσας, με ενεργειες και την καλυψη των εξοδων για την κατασκευή του μνημειου απο τον μακαριστο αγωνιστη της εθνικης αντιστασης Βαγγέλη Προδρομιτη. Ο Δήμος που κοπτεται για το μνημειο ουτε ενα καθαρισμο δεν εχει κανει στα μαρμαρα του μνημειου κι αυτο αποδεικνύεται απο τις φωτογραφίες που εχετε δημοσιευσει σε προηγουμενη αναρτηση σας. Το μνημειο λοιπον υπαρχει και καλο ειναι να μνημονευουμε τον ανθρωπο που αγωνιστηκε να το ξαναφερει στο φως. Ολα τ αλλα ειναι κουβεντες για να περναει η ωρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήαγαπητέ συμπατριώτη 5.01 μ.μ , φρονώ, ότι δεν είμαστε εμείς τα κατάλληλα πρόσωπα να αμφισβητήσουμε τους ιστορικούς που έγραψαν εκείνα τα ιστορικά γεγονότα , και μάλιστα σε χρόνο γραφής των αμέσως μετά την επανάσταση δηλ. πολύ νωπά , π.χ ο Νικόλαος Σπηλιάδης στα απομνημονεύματά του , επίσης ο Νικόλαος Κασομούλης , ο Σπυρίδων Τρικούπης κ.λ . Σας συνιστώ να διαβάσετε τα Απομνημονεύματα του Σπηλιάδη τ. 2ος σελ.61-77 έκδ. 1857, και τον Κασομούλη τ.Γ΄σελ. 45 και 343. Χτυπήστε στο google ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΤΑ ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ με το λήμμα ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗΣ σε αυτές τις σελίδες και θα τα δείτε . Και οι δύο αυτοί ιστορικοί ήταν μη Αιτωλοακαρνάνες και αξιολογότατοι , να μην σε παραπέμψω στον ιστορικό Φινλεϋ και θα δείς γιατί και πως έχει μείνει και γιατί η ρετσινιά στον Βαρνακιώτη. Μπορείτε να μου δικαιολογήσετε την απουσία του απ΄τον αγώνα ( Οκτωβ. 1822 ως Φεβρ. 1828 ;) . Ναι , απ΄το 1821 ως και Σεπτεμβριο του 1822 που ήταν , ως στρατηγός, πρωταγωνιστής στις μάχες στη Βόνιτσα, Αρτα, Πέτα , Λαγκάδα , Βραχώρι , Αετός και από τον Φεβρ. του 1828 και μετα που απελευθέρωσε την Αιτωλ/νία , ο ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗΣ ήταν ΗΡΩΑΣ !!! Η περίοδος όμως του αγώνα 1822-1827( η πιο σημαντική περίοδος ) ο ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗΣ ήταν παντελώς απών. Αυτά λένε , επαναλαμβάνω οι ιστορικοί , που έζησαν και κατέγραψαν τα γεγονότα του ΄21 κι όχι το τι θέλουμε εσείς κι εγώ. Και φυσικά δεν επιτρέπετε να αμφισβητούμε έγκυρους ιστορικούς εκείνων των χρόνων και εγκυκλοπαίδειες χάριν της εντοπιότητας μας... Προσωπικά εκτιμώ ότι αν συμμετείχε στον αγώνα (1821-1829) και δεν σκοτώνονταν θα ήταν ανώτερος και από τον Κολοκοτρώνη... Όμως , πως να το κάνουμε ; Η περίοδος Οκτώβριος 1822 ως Φεβρουάριος 1828 κάνει ... τζίζ !!! όπως και νάχει όμως το πράγμα οφείλουμε να είμαστε αντικειμενικοί , να λέμε τα θετικά αλλά και ό,τι αρνητικά υπήρχαν . Και η περίοδος αυτή ( Οκτ. 1822 ως Φεβρ. 1828) , δυστυχώς , αν δεν θες να πούμε ότι ήταν αρνητική - για μενα ήταν - είναι υπό διερεύνηση και θολή...φίλτατε ; πολύ θολή !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο δελτιο τυπου του δημου, αναφέρεται πως ο δημος συντηρει τη πλατεια των εργατικων κατοικιων που βρισκεται το μνημειο καθως και το ιδιο το μνημειο. Νομίζω ειναι αυτονοητο να το πραττει. Μονο που το μνημειο ειναι σε κακα χαλια και φαινεται και απο τις φωτογραφίες που εδωσε ο ιδιος ο Δήμος στη δημοσιότητα. Μας κοροιδευει ο δημος;και γιατι θα απιφασισει ο δημος για αλλαγη θεσης του μνημειου; Δεν ειναι καλα εκει που ειναι που εχει παρει και το ονομα του οπλαρχηγου η πλατεια;; Τι αλλο θα σκαρφιστουν για να δειξουν τη δηθεν ευαισθησία τους;;
ΑπάντησηΔιαγραφή