Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Αφιέρωμα στον οραματιστή πολιτικό Γεώργιο Γεννηματά (Μέρος 2ο)

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Γεώργιος Γεννηματάς ο πολιτικός μέντορας μου!
Γεώργιος Γεννηματάς: Σπουδαίος Πολιτικός, Οραματιστής, μα  πάνω από  όλα, Ανθρωπιστής.
22 Χρόνια από το θάνατο του.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
  «Πιστεύω στο σοσιαλιστικό όνειρο» έλεγε. «Ξέρω ότι αυτό θα αγγίξει ίσως τα παιδιά των παιδιών μας, αλλά πιστεύω σ’ αυτό.
    Λεν ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι απρόσμενο, εγώ λέω ότι απρόσμενο είναι το μέλλον γι αυτούς που δεν προσβλέπουν».
............
"Είμαι πολιτικός μηχανικός και προσπαθώ να γίνω πολιτικός" έλεγε πολλές φορές Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, σε αντίθεση με πάρα πολλούς που έκαναν και κάνουν τη πολιτική επάγγελμα, όχι μόνο προς επιβίωση αλλά  και μέσο πλουτισμού. 
     Πολλά από αυτά που ακολούθησαν τον λύπησαν και εξόργισαν από εκεί που ψηλά που βρίσκεται. Τόσο σε κεντρικό, όσο σε περιφερειακό  και τοπικό επίπεδο πολλοί μα παρά πολλοί ξεπούλησαν τα πάντα έναντι της δόξας, της ματαιοδοξίας και του χρήματος. Ανερυθρίαστα και με τόνους υποκρισίας και Φαρισαϊσμού. 
    Είμαι απόλυτα σίγουρος για αυτά που γράφω. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι με Πρωθυπουργό και Ηγέτη το Γιώργο Γεννηματά όλα αυτά θα είχαν περιοριστεί στο ελάχιστο. Η ανοχή του σε θέματα διαφθοράς θα ήταν μηδενική. 
     Αν και στην αρχή έδειχνε σκληρός, πολύ σύντομα έγινε σύμβολο ανατροπής και ανθρωπιάς, πρόσωπο που ένωνε και συμφιλίωνε τους Έλληνες...........


   Σε  μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Κρήτη έμελε να είναι η τελευταία του είπε. «Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις δίπλα στο λαό. Για τον άνθρωπο και την ανθρωπιά, για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό». 
Δυστυχώς έφυγε πολύ μα πολύ νωρίς. 

   
         Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πα.Σο.Κ. το 1974 και στη συνέχεια στέλεχος. Η σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξε μια σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη, και την εκτίμηση στηριζόμενη σε κοινά οράματα, αρχές και αξίες. 
      Έλεγε για τον Ανδρέα ότι «έχει μια άλλη αίσθηση των γεγονότων από εμάς, γιατί βλέπει τα πράγματα πάνω απ’ την σκακιέρα».

Είπε ο ΑΝΔΡΕΑΣ μετά το θάνατο του:
 "Θυμάμαι την πρώτη συνάντησή μου με τον Γιώργο Γεννηματά, ήταν αρχές του 1975, νομίζω, στο Καστρί. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η φλόγα που έκρυβε μέσα του, ο δυναμισμός του για δημιουργία και πολιτική δράση, όπως μου είχε κάνει εντύπωση και η ωριμότητά του. Θυμάμαι να μου μιλάει με πάθος για την αποκέντρωση και ύστερα για την εθνική λαϊκή ενότητα. Από τότε δώσαμε πολλές μάχες μαζί.
   Ο Γιώργος ήταν πάντα παλικάρι. Σ’ αυτόν συνυπήρχαν η τόλμη και η σωφροσύνη, ο ρεαλισμός και ταυτόχρονα η έμπνευση της πρωτοβουλίας και το όραμα. Συνέδεσε τ’ όνομά του με τις μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Σε όποιο τομέα εκλήθη να προσφέρει άφησε σημαντικό έργο.
  Ο Γιώργος Γεννηματάς τίμησε την πολιτική και αγαπήθηκε από το λαό.
    Σήμερα που, περισσότερο από ποτέ, η πολιτική πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά την αποστολή της, ο Γιώργος Γεννηματάς μάς λείπει. Λείπει από το κόμμα του, λείπει από τον τόπο. Η υποθήκη του, ας είναι παράδειγμα και μέτρο για τους νέους. Τέτοιους χρειάζεται η χώρα."
ΑΝΔΡΕΑΣ Γ  ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ του ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

   Το 1981 γίνεται για πρώτη φορά βουλευτής με το ψηφοδέλτιο επικρατείας του Πα.Σο.Κ. και αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών, στην πρώτη κυβέρνηση τουΠΑΣΟΚ. Συνέβαλε αποφασιστικά στην  Εθνική συμφιλίωση και την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. 

   Τον θυμάμαι συγκινημένο στο βήμα της Βουλής, να εισηγείται την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Η δεξιά με Αρχηγό τον Ευάγγελο Αβέρωφ αποχώρησε από τη συζήτηση  αυτού του κορυφαίου νομοσχεδίου. 
     Πίστευε στην ενότητα του Ελληνισμού, στην ανάγκη συνεννόησης για τα Εθνικά μας θέματα, με ομοψυχία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του διχασμού έλεγε στη Βουλή.
       Είχε ένα μεράκι να ζωντανέψει η ξεχασμένη Ελλάδα, πάθος για την αποκέντρωση, τη λαϊκή συμμετοχή, την ενεργοποίηση του πολίτη, την ανάπτυξη της περιφέρειας.
      Δεν είναι τυχαίο ότι όταν του ζητήθηκε να ξεχωρίσει μια ευτυχισμένη στιγμή της πολιτικής του διαδρομής ξεχώρισε μια λαϊκή συνέλευση στα Κουφονήσια.
       Πίστευε στο διάλογο και τη συμμετοχή, σε ένα δυνατό και μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα στο ένα από τα τρία βάθρα της Δημοκρατίας, τα άλλα δύο είναι το Κοινοβούλιο και η Αυτοδιοίκηση.
     
      To 1984 ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας και υπήρξε ο δημιουργός μιας από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων χρόνων: Της  δημιουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.).
     Φεύγοντας από το Υπουργείο άφησε πίσω του 180 κέντρα εξοπλισμένα και στελεχωμένα.
    Όπως συνήθιζε να λέει, στο Υπουργείο Υγείας, άφησε ένα κομμάτι από τον εαυτό του. 

     Στη συνέχεια, ανέλαβε το Υπουργείο Εργασίας, όπου καθιέρωσε την ισότητα αμοιβής – εργασίας για τις γυναίκες, μέτρα για την εργατική κατοικία, για την προστασία των ανήλικων εργαζόμενων και για την καταπολέμηση της ανεργίας, ξεκινώντας παράλληλα το διάλογο με τους εργαζόμενους για την ισχυροποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος. 
        Το 1990, με το Πα.Σο.Κ. στην αντιπολίτευση, ανέλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος, αναπτύσσοντας έντονη δράση. Ξεχώρισε τότε σαν ηγετική φυσιογνωμία. Έδωσε σκληρές μέσα στο κοινοβούλιο. Την εποχή βρισκόταν σε εξέλιξη η προσπάθεια σπίλωσης του Ανδρέα και έγινε η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο.

     Μετά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία τοποθετήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
        Τις τελευταίες του δυνάμεις τις αφιέρωσε στον κοινωνικό διάλογο. Μια συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας όπου είχε στόχο το τρίπτυχο Σταθερότητα – Ανάπτυξη – Κοινωνική προστασία.
     Πίστευε ότι χρειαζόταν μια γενναία δημοσιονομική μεταρρύθμιση όχι εισπρακτικού χαρακτήρα αλλά με χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης.
   «Η δημοσιονομική μεταρρύθμιση έλεγε με σταθερότητα, είναι αναγκαία συνθήκη, ως άθροισμα, με την αναπτυξιακή προσπάθεια και την κοινωνική προστασία».

      Στις 14 Απριλίου 1994 έμελλε να διαβαστεί το τελευταίο μήνυμά του στο 3ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
   «Ο εκσυγχρονισμός δεν ήταν ποτέ και δεν είναι μόδα, είναι η μάχη ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο. Το νέο ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στον απαραίτητο για τη χώρα μας πολιτικό εκσυγχρονισμό».
      Συνήθιζε να λέει ότι έχουμε ανάγκη από μια εθνική στρατηγική για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό που να ξεπερνά την εμβέλεια ενός κόμματος και το χρονικό ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας.
     «Η εθνική στρατηγική δεν εξαντλείται στην υπόθεση της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας. Απαιτεί χάραξη μιας αναπτυξιακής στρατηγικής που θα αξιοποιεί τις εξελίξεις στην κοινότητα και θα περιορίζει το κόστος των προσαρμογών, γιατί η ανάπτυξη δεν είναι αυτόματο υδραυλικό σύστημα που μεταφέρει πόρους από το κράτος ή από το κοινωνικό σύνολο στο παραγωγικό σύστημα>>. 
       Η διαδρομή του και η σφραγίδα του στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας αποτελούν σημείο αναφοράς για όλους τους Έλληνες.
    Υπερασπίζονταν με πάθος τις απόψεις του. Υπήρξε σύμβολο αξιοπιστίας, μαχητικότητας, σιγουριάς αλλά και ελπίδας. 
   Ο Γεννηματάς υπήρξε πρωταγωνιστικό πρόσωπο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, συνδέοντας το όνομα του με την αλλαγή. 

Στην ιδιόχειρη πολιτική του διαθήκη ανέφερε:
   «Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους του Έλληνες και τις Ελληνίδες που μου συμπαραστάθηκαν. 
   Εκτός από ευχές, απαιτείται Εθνική συνεννόηση στην κορυφή και διάλογος και Εθνική ομοψυχία στη βάση. 
   Για το Πα.Σο.Κ. το κόμμα που τόσο αγάπησα εύχομαι ενότητα, περίσκεψη και αποφασιστικότητα. 
    Αυτά που δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν στόχο πολλών που με μεγαλύτερες δυνάμεις από εμένα θα τα κάνουν πράξη. 
Με τις ευχές και την άπειρη αγάπη μου, 
Γιώργος Γεννηματάς».

Αγαπητοί Αναγνώστες
    Ο Γιώργος Γεννηματάς, τίμησε την πολιτική, με το έργο του, το σπάνιο ήθος του και τη μεγάλη του προσφορά!
      Σήμερα με την έκπτωση των αξιών και την ισοπέδωση των πάντων, ο Γιώργος Γεννηματάς με τον σεμνό πολιτικό λόγο, την ανθρωπιά που τον χαρακτήριζε και την ικανότητα να μετατρέπει τα οράματά σε πράξη, αποτελεί παράδειγμα φωτεινό για το πως πρέπει να ασκείται η πολιτική, μακριά από άναρθρες κραυγές και διχαστικά συνθήματα !
     Είχε και τέτοιους σπάνιους ανθρώπους η πολιτική που είναι σοβαρή υπόθεση  και προσφορά. 
    Που λάμπρυναν την Ελλάδα και που η απουσία τους φαίνεται τώρα που ζούμε  την πλήρη κατάρρευση των πάντων. 
    Η υποθήκη του, ας είναι παράδειγμα και μέτρο για τους νέους. Τέτοιους χρειάζεται η χώρα.

Στο πατρικό του χωριό στις Θαλάμες, του Δήμου της Έξω Μάνης Λακωνίας, «αναπαύεται» ο Γιώργος ΟΛΩΝ των Ελλήνων. 

Αιωνία η μνήμη σου, αξέχαστε Γιώργο.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (ΕΔΩ)

5 σχόλια:

  1. Μηπως σε διόρισε Κώστα ;κ μας κάνεις τον κριτή των πάντων ...αλλα δεν μπει το σχόλιο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντώ για τελευταία φορά στο θέμα του διορισμού μου.

    Πήρα πτυχίο το 1982 σε ηλικία 23 ετών και διορίστηκα μόνιμα με την επετηρίδα το 1995 σε ηλικία 36 ετών.

    Τα πάντα τα οφείλω στους γονείς μου.

    Ουδείς εκπαιδευτικός από τη μεταπολίτευση και μετά έχει διοριστεί χωρίς επετηρίδα ή διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

    Κώστας Θ Τριαντακωνσταντής
    Μαθηματικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηλίθιε 6:34 μ.μ από τα δύο αφιερώματα στο μεγάλο πολιτικό Γιώργο Γεννηματά εσύ κατάλαβες ότι διόρισε το Κώστα. Τόσα μηνύματα θέλει να περάσει ο Κώστας σε σένα και στους ομοίους σου, μπας και ξυπνήσεις βλάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Γεώργιος γεννηματας πρόσφερε πολλά στη χώρα ως πολιτικός. Όσοι βλέπουν κακόβουλα αυτό το άρθρο και το μπερδεύουν με το μετεπέιτα ΠΑΣΟΚ δένεται δεν έχουν μνήμη Β δεν ξέρουν ιστορία . Ο γεννηματας άξιζε όσο κανένας άλλος πολιτικός. Συγχαρητήρια Κώστα τριαντακωσταντη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΠΑΔΙ ΛΥΚΩΝ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΛΟΓΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΕΝΩ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΕΛΗ ΝΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΖΕΙ ΤΟ ΘΗΡΑΜΑ ΤΗΣ (ΠΡΩΤΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΧΩΡΑ) ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΓΚΕΙΛΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ. ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΥ ΕΝΩ ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΤΩΡΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ. ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο