Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Κλείνουν οι συμφωνίες πετρελαίων στη Δυτική Ελλάδα

Σύντομα θα πέσουν οι υπογραφές για τις δύο κοινοπραξίες

    Θέμα ημερών είναι η υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στις περιοχές των Ιωαννίνων και του Πατραϊκού Κόλπου.
      Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών ανταποκρίθηκαν στο κομβικό αίτημα των επενδυτών - αναδόχων για διασφάλιση φορολογικής σταθερότητας και όπως όλες οι πλευρές τονίζουν η υπογραφή των συμβάσεων είναι θέμα ημερών...............



         Οι ανάδοχες κοινοπραξίες (ΕΛΠΕ - Edison - Petroseltic για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και Εnergean Oil - Petra Petroleum για την περιοχή των Ιωαννίνων) έχουν παραλάβει από το ελληνικό Δημόσιο τα τελικά κείμενα των συμβάσεων που εμπεριέχουν ειδικό όρο διασφάλισης φορολογικής σταθερότητας για την 25ετία της παραχώρησης των κοιτασμάτων. Τα κείμενα των συμβάσεων μελετούν λεπτομερώς οι νομικοί σύμβουλοι των επενδυτών για να υποβάλουν τυχόν παρατηρήσεις.
       Κοινή είναι η εκτίμηση ωστόσο και από τις δύο κοινοπραξίες ότι τα πράγματα εξελίσσονται θετικά και ότι πολύ σύντομα θα πέσουν οι υπογραφές. Σε αυτό το στάδιο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κύκλοι από τη πλευρά των επενδυτών, οι νομικοί σύμβουλοι θα πρέπει να εξετάσουν πολύ προσεκτικά τις διατυπώσεις στους όρους της σύμβασης.
       «Συμφωνούμε τώρα στο αγγλικό κείμενο και θα πρέπει να δούμε λέξη - λέξη και το ελληνικό. Δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς πρόκειται για ένα κείμενο 160 σελίδων στα αγγλικά που θα πρέπει να μεταφερθεί στα ελληνικά με σαφήνεια ώστε να μην υπάρξουν παρερμηνείες και αντιφάσεις, αφού ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση διαιτησίας, υπερισχύει το ελληνικό κείμενο» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος, εκτιμώντας ότι μπορεί να απαιτηθεί και διάστημα τριών εβδομάδων για την τελική υπογραφή των συμβάσεων.
        Σε κάθε περίπτωση, η επενδυτική πλευρά κρίνει ως ιδιαίτερα θετικές τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων από πλευράς του ελληνικού Δημοσίου. Το αρνητικό κλίμα που κυριαρχούσε μέχρι και πριν τις γιορτές λόγω της μεγάλης καθυστέρησης, αφού οι σχετικοί διαγωνισμοί με τη διαδικασία του open door ξεκίνησαν εδώ και δύο χρόνια, έχει ανατραπεί και είναι πλέον κοινή η αίσθηση ότι η διαδικασία για την ολοκλήρωσή τους έχει μπει στην τελική ευθεία.
       Το θέμα της φορολογικής σταθερότητας τέθηκε ως κομβικό για την υπογραφή των συμβάσεων από τους επενδυτές. Αυτό που θέλησαν να διασφαλίσουν είναι η απόδοση μιας μακροχρόνιας επένδυσης όπως είναι αυτή της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, η οποία θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά από την αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας.
        Η πλευρά του ελληνικού Δημοσίου ήταν αρχικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα αντίθετη στο σχετικό αίτημα, προβάλλοντας το επιχείρημα της σταθερότητας που παρέχει η Ελλάδα ως χώρα της Ε.Ε., στάση που έφερε κυρίως τις ξένες εταιρείες προ της αποχώρησης. Αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης θα καταθέσει τα σχετικά κείμενα προς ψήφιση στη Βουλή.
          Αυτά θα αφορούν τις συμβάσεις για το κοίτασμα των Ιωαννίνων, τα απολήψιμα αποθέματα του οποίου υπολογίζονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια και του Πατραϊκού Κόλπου με απολήψιμα αποθέματα περί τα 200 εκατ. βαρέλια. Η σύμβαση για το μικρό κοίτασμα του Κατάκολου των 5-7 εκατ. βαρελιών δεν προβλέπεται να υπογραφεί άμεσα, ενώ το πλέον πιθανό ενδεχόμενο είναι να ακυρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός.
        Προσφορές για το Κατάκολο είχαν υποβάλει δύο εταιρείες (Energean Oil και Grekoil) από τις οποίες το ΥΠΕΚΑ ζήτησε να προχωρήσουν στον αποκαλούμενο «υποχρεωτικό γάμο» υποβάλλοντας κοινή βελτιωμένη προσφορά. Ο «υποχρεωτικός γάμος» ωστόσο διαλύθηκε, αφού διαπιστώθηκε ότι η Grekoil δεν διέθετε την προβλεπόμενη από την προκήρυξη εμπειρία στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Πηγή: Καθημερινή
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο