Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Αιώνες ιστορίας έχει η Παλαιομάνινα

        Ευρήματα μεγίστης σημασίας ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές στην Παλαιομάνινα. Αποδεικνύεται, μέσω των ευρημάτων, η πλούσια ιστορία της περιοχής στο πέρασμα των αιώνων. Πασχίζουν για την χρηματοδότηση και την συνέχιση των εργασιών οι επιστήμονες.

       Σπουδαία ευρήματα ανακαλύπτονται συνεχώς από τις ανασκαφές στην Παλαιομάνινα, ανασκαφές που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2006, και στις οποίες επικεφαλής είναι ο καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης και πρωταγωνιστικό ρόλο στις ανασκαφές και στις ανακαλύψεις έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσολογγίου. 
    Κατά το παρελθόν, όπως μας είπε ο ίδιος ο κ. Λαμπρινουδάκης, ποτέ δεν είχαν γίνει στην περιοχή συστηματικές εργασίες ανασκαφών με αποτέλεσμα από το 2006 έως και σήμερα να φέρνουν στο φως μείζονος σημασίας αρχαιότητες, οι οποίες μαρτυρούν την σπουδαιότητα του τόπου στα αρχαία χρόνια και όχι μόνο...............



      Η σημερινή Παλαιομάνινα βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παλαιά, αρχαία πόλη, η οποία ήταν και οχυρωμένη. Έχει αποκαλυφθεί τοίχος 1.800 μέτρων, το οποίο ξεκινάει από τον ποταμό Αχελώο και καταλήγει στην κορυφή του λόφου.

       Σε σημεία του τοίχου αυτού έχει γίνει συστηματικός καθαρισμός και αποψίλωση και μέσω των εργασιών αυτών οι επιστήμονες εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε δύο περιπτώσεις. 
     Η μεν πρώτη, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινουδάκη είναι η αυλόπορτα, η κεντρική είσοδος της οχυρωμένης περιοχής, η οποία έχει ιδιαίτερη μορφή και είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αρχαιότητας.
     Η δεύτερη περίπτωση αφορά τοίχο 80 μέτρων, ο οποίος σώζεται και επίσης δύο πύλες εκ των οποίων η μία οδηγεί στην ακρόπολη, ενώ η άλλη πύλη οδηγεί στην πόλη, η οποία χαρακτηρίζεται ως κάτω ακρόπολη.

       Λίγο πριν την λήξη του 2013 οι επιστήμονες, όπως μας εξήγησε ο κ. Λαμπρινουδάκης, προχώρησαν σε μια ανασκαφή από την οποία ευρέθη μια πύλη, η οποία αποκαλύπτει ότι η Παλαιομάνινα στην αρχαιότητα, τον 5ο και 6ο αιώνα, δεν ήταν μόνο σημαντική αλλά αποδεικνύει την συνεχή κατοίκηση της περιοχής, καθώς τα ευρήματα πέριξ της πύλης και η αρχιτεκτονική της πύλης δείχνουν ότι η περιοχή κατοικούνταν από το 2.800 π.Χ., δηλαδή τον 3ο αιώνα τουλάχιστον π.Χ. έως και τα βυζαντινά χρόνια.
      Στο φως έχει έρθει ακόμη μια άλλη πύλη που χρονολογείται περίπου στο 400 π.Χ., η οποία ήταν αφιερωμένη στον Δία. 
     Η ομάδα εργασίας του κ. Λαμπρινουδάκη και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσολογγίου ανακάλυψε τοίχοι που βρίσκονται έξω από την γνωστή οχύρωση του 6ου και 7ου αιώνα π.Χ. (δύο δηλαδή αιώνες νωρίτερα), το οποίο διαθέτει μια εξωτερική πρόσοψη με μεγάλες πέτρες, ενώ μέσα διαθέτει πλατώματα. Αυτό το τοίχος, σύμφωνα με τον κ. Λαπρινουδάκη, είναι σχεδόν περιμετρικά του χωριού και ακολουθεί σχεδόν τα όρια του οικισμού.

      Τα ευρήματα «εξηγούν» την ταύτιση της Παλαιομάνινας, ως την αρχαία Μητρόπολη και δίνουν λύση στο δίλημμα αν η Παλαιομάνινα ή η Ρίγανη είναι η Αρχαία Σαρία ή Μητρόπολη. 
       Σχεδόν μετά βεβαιότητας η Παλαιομάνινα είναι η αρχαία Μητρόπολη, κάτι που τεκμηριώνεται και από ιστορικά στοιχεία. 
      Εντοπίζονται ακόμη, όπως επισήμανε ο κ. Λαμπρινουδάκης, στοιχεία της πραγματικής πόλης των ελληνικών χρόνων, στο πλάτωμα δίπλα στην οχύρωση της κλασικής περιόδου, και δείχνει την μακρά ιστορική συνέχεια και την κατοίκιση εκεί ανθρώπων σε όλες τις περιόδους.
     Το ισχυρό τοίχος είχε κατασκευαστεί εκεί για να προστατεύει τους κατοίκους, αλλά και τα κοπάδια με τα ζώα τους σε πολεμικές περιόδους. Ακόμη, από ανασκαφές που έγιναν σε οικόπεδα της περιοχής, με την έγκριση των ιδιοκτητών τους, οι επιστήμονες διαπιστώνουν και επαληθεύουν ότι η σημερινή Παλαιομάνινα είναι ακριβώς πάνω στην παλαιά πόλη.

Οικονομικός παράγοντας
     Οικονομική στήριξη στο όλο εγχείρημα προσέφερε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Γέφυρα Α.Ε. και το Ωνάσιο Ιατρικό Κέντρο. Για τις περεταίρω ανακαλύψεις κίνητρο είναι η χρηματοδότηση που μέχρι στιγμής καθηλώνει ολοκληρωτικά η εν ολίγοις τις ανασκαφές. Αν και εφόσον ολοκληρωθούν οι ανασκαφές και συνταχθεί η μελέτη, θα ενταχθεί στο ΕΠΣΑ ώστε τα ευρήματα να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
      Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μελέτη, συνεπώς απαιτείται να έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2015. Το ποσό που προβλέπεται για την σύνταξη της μελέτης και όλα τα συναφή ζητήματα είναι περίπου 100.000 ευρώ, ποσό για το οποίο το τοπίο είναι ομιχλώδες για το πώς θα εξασφαλιστεί.

Kων/νος Χονδρός
Εφημερίδα "Συνείδηση"
 http://www.sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο