Ερώτηση του βουλευτή και Αναπληρωτή Τομεάρχη Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κων/νου Καραγκούνη προς την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σχετικά με πιθανή κατάργηση και συγχώνευση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με το Ιωαννίνων....
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Αθήνα, 21.11. 2011
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Αξιότιμο Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: Κατάργηση και συγχώνευση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με το Ιωαννίνων
Συμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή μεταφέρονται πληροφορίες για ενδεχόμενη βούληση του Υπουργείου να προχωρήσει σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών τμημάτων, σχολών ακόμη και ιδρυμάτων όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Μάλιστα τονίζεται ότι « Το ένα στα πέντε», δηλαδή περί τα 100 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ, θα... διαγραφούν από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού τόσα υπολογίζονται ότι είναι τα τμήματα που «πλεονάζουν» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία έχει διευρυνθεί υπέρμετρα –«κομματικά, μικροπολιτικά»– από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις τμημάτων, σχολών ακόμη και ιδρυμάτων κρίνονται, υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών, απαραίτητες. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει στείλει το μήνυμα στα ΑΕΙ ώστε, ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων, να αρχίσει ο σχετικός σχεδιασμός για το 2012–2013».
Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηρηστικά στο δημοσίευμα ότι μεταξύ αυτών, είναι η συγχώνευση και του Παν. Δυτικής Ελλάδας με το Ιωαννίνων.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας καλύπτει μια πολυ μεγάλη περιοχή, τη μισή σχεδόν Στερεά Ελλάδα και συνδέει τις γύρω περιοχές ήτοι Λευκάδα, Ευρυτανία και Φωκίδα όπου υπάρχουν ιστορικοί, πολιτιστικοί, οικονομικοί και πνευματικοί δεσμοί.
Πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι μια τόσο μεγάλη περιοχή δεν μπορεί να μείνει χωρίς Πανεπιστήμιο όταν αλλες, μικρότερες αναλογικά περιοχές έχουν τρεις και περισσότερες σχολές. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η Ελλάδα και η Ελληνική Κυβέρνηση να οραματίζεται να παίξει το ρόλο του παγκοσμίου πνευματικού και πολιτιστικού κέντρου όπου θα αποσκοπεί στην εισροή ξένων φοιτητών με ανυπολόγιστα οικονομικά κέρδη και από την άλλη να υποσκάπτει την προσπάθεια με την κατάργηση σχολών και τμημάτων.
Αντίθετα τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να ενισχυθούν και να εκσυγχρονιστούν ώστε να αποτελέσουν βασικό άξονα ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας. Στη λογική αυτή το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στις επιστημονικές περιοχές των δραστηριοτήτων του.
Μέχρι σήμερα, τα τμήματά του έχουν συνεισφέρει σημαντικά σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και μπορει να επιτύχει πρόσθετη ανάπτυξη των σημερινών του δραστηριοτήτων καθώς και ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία με σκοπό την ανάπτυξη της Περιφέρειας και της χώρας, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Συνεπώς ερωτάται η αρμόδια Υπουργός
Υπάρχει τέτοια σκέψη από μέρους του Υπουργείου για πιθανή κατάργηση και συγχώνευση του Παν. Δυτικής Ελλάδας με το Ιωαννίνων όπου ήδη έχει δημιουργήσει τεράστια ανησυχία και αναστάτωση στο Νομό μας, που όπως είναι γνωστό τόσα και τόσα έχει προσφέρει στον Ελληνικό λαό (με τους φυσικούς της πόρους και όχι μόνο ) ενώ σε αντάλλαγμα έχει λάβει αδιαφορία και δυσμενή διάκριση εναντίον της;
Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Καραγκούνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο