Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

«ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΥΤΙΚΑ (ΣΟΛΛΙΟΥ)


Του Νίκου Θ. Νταή
Συμβολαιογράφου
    Από τον Αθηναϊκό Τύπο πληροφορούμαστε ότι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μελετάται και σχεδιάζεται νέος δικαστικός χάρτης της χώρας, που μεταξύ άλλων προβλέπει και την κατάργηση ορισμένων Ειρηνοδικείων, στα οποία, όπως φημολογείται, συμπεριλαμβάνεται και το Ειρηνοδικείο Σολλίου (Μύτικας)...
    Η είδηση αυτή επικρέμαται σαν “Δαμόκλειος σπάθη„  που αν τελικά πραγματοποιηθεί, με αισθήματα απογοήτευσης και λύπης, βλέπουμε την περιοχή μας να απογυμνώνεται συνεχώς από τις Υπηρεσίες, που για πολλά πολλά χρόνια λειτούργησαν, εξυπηρέτησαν, προστάτεψαν και κόσμησαν τον τόπο, κρατώντας τον πληθυσμό στις ρίζες του και κοντά στις δουλειές του, αποφεύγοντας έτσι την ταλαιπωρία και τις περιττές δαπάνες.

     Το Ειρηνοδικείο Σολλίου με έδρα το Μύτικα Αιτ/νίας είναι από τα αρχαιότερα της χώρας και έχει ιδρυθεί από της συστάσεως σχεδόν του Ελληνικού Κράτους. Έχει ζωντανή παρουσία με δικαιοδοσία στα τέως Δημοτικά Διαμερίσματα του τέως Δήμου Αλυζίας (Μύτικα, Κανδήλα, Βάρνακα, Παναγούλα, Αρχοντοχώρι, και στην πρώην κοινότητα Βάτου) και στα έναντι του Μύτικα δύο νησιά Κάλαμο και Καστό.

         Οι λόγοι που συνηγόρησαν για την ίδρυση του και την λειτουργία του είναι ότι η περιοχή αυτή με τα δύο έναντι νησιά είναι αποκομμένη τόσο από την Λευκάδα, όσο και από το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι και εξυπηρετεί πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων, οι οποίοι τους θερινούς μήνες αγγίζουν τους 15.000. Καθημερινώς γεννώνται προβλήματα και διαφορές στον γεωργοκτηνοτροφικό πληθυσμό της περιοχής μας αλλά και στους συνεχώς αυξανόμενους τουρίστες και η κατάργησή του θα αναγκάζει κάθε μέρα αυτούς να αποκόπτονται από τις εργασίες τους, μεταβαίνοντες προς το Πρωτοδικείο Λευκάδας, όπου ανήκει σήμερα ή όπου αλλού τυχόν υπαχθεί με τα νέα μέτρα, ενώ τα νησιά Κάλαμος και Καστός κατά τους χειμερινούς μήνες με τις άσχημες καιρικές συνθήκες και με την υποτυπώδη συγκοινωνία είναι πολύ δύσκολο να επικοινωνήσουν.

     Προπολεμικά το Ειρηνοδικείο λειτουργούσε 6 μήνες στον Μύτικα (τέως Δήμος ΣΟΛΛΙΟΥ) και 6 μήνες στον Κάλαμο (τέως Δήμος ΚΑΡΝΊΩΝ).

      Υπηρέτησαν σαν Ειρηνοδίκες πρόσωπα ικανά και άξια της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως ο Νικόλαος  Γανώσης, Πρόεδρος του Δικαστηρίου που δίκασε τους Δικτάκτορες της 7ετίας, Κακλαμάνης,  Μέξης, Σούνδιας, Λωρδόπουλος,  Ροδόπουλος,  Σπληνάκης, Ασπρογέρακας, Γουλής, Φρούντζος, Ευθυμία Λαμπροπούλου, Πρόεδρος Εφετών Αθηνών σήμερα, ενώ, στις δικάσιμες των μεταβατικών Δικαστηρίων που γίνονταν στο Ειρηνοδικείο Σολλίου ανέβηκαν στις έδρες και δίκασαν διαμάντια της Ελληνικής Δικαιοσύνης, Δικαστές και Εισαγγελείς, μερικοί των οποίων υπηρετούν και σήμερα, όπως ο Βασίλειος Μαρκής, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σήμερα, Θεοδώρα Γκοϊνη, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου σήμερα, Δημήτριος Δασούλας Πρόεδρος  Εφετείου Αθηνών, Μέκαλης Εφέτης, Σωτήριος Ζώνιος, Πρόεδρος Εφετείου Ιωαννίνων  και οι Εφέτες Παπαιωαννίδης και Καρέλος  Εφετείου Ιωαννίνων, Δημ. Φωκιανός Εισαγγελέας Εφετών, Αλέξ. Θεοδωρίδης,  Εισαγγελέας Εφετών, οι αείμνηστοι Ευθύμιος Μπεσίρης εισαγγελέας και οι αείμνηστοι Πρόεδροι Πρωτοδικών και μετέπειτα Εφέτες  Χρήστος Παπαιωάννου και Δεδόπουλος και άλλοι των οποίων τα ονόματα μου διαφεύγουν.

         Υπερασπίστηκαν σ' αυτό δίκες και διαφορές υποθέσεις Δικηγόροι του Πρωτοδικείου Λευκάδας, Μεσολογγίου, Αγρινίου, Πατρών κ.λ.π. και το Ειρηνοδικείο τούτο είχε λάμψη και ακτινοβολία για ορθή απονομή δικαιοσύνης.

       Οι Ειρηνοδίκες εκτελούσαν και Συμβολαιογραφικά καθήκοντα και καθήκοντα Υποθηκοφύλακα, μέχρι το έτος 1969, οπότε καθήκοντα  Συμβολαιογράφου και Υποθηκοφύλακα ανέλαβε ο γράφων, ο οποίος υπηρέτησε ευδοκίμως μέχρι το έτος 2007, οπότε συνταξιοδοτήθηκε.

   Ας μην ξεχνάμε ότι το Ειρηνοδικείο μαζί με το Αγρονομείο συντέλεσαν ώστε σήμερα να υπάρχει ο τεράστιος ελαιώνας στην περιοχή μας. Ηχούν ακόμη στα αυτιά μου τα λόγια του αείμνηστου Ειρηνοδίκη Στέφανου Γουλή «Εγώ και ο Αγρονόμος Αθανάσιος Παπαναστάσης δημιουργήσαμε τον ελαιώνα, διότι ήμασταν αυστηροί στις ποινές για τις αγροζημίες ».

    Ο θεσμός αυτός επέζησε μέχρι σήμερα και προσέφερε πολλά στην ευαίσθητη αυτή περιοχή του τ. Δ. Αλυζίας και του συμπλέγματος των έναντι δύο Νήσων και ο γράφων με 40ετή ζωντανή παρουσία και πείρα και έχοντας επαφή, λόγω της θέσεώς του, με την Υπηρεσία αυτή και με το Πρωτοδικείο Λευκάδας, στο οποίο υπάγονται και το Ειρηνοδικείο και το Συμβολαιογραφείο- Υποθηκοφυλακείο, με τους άξιους  αυτούς λειτουργούς  της Δικαιοσύνης, έχει επίγνωση των όσων λέει και υποστηρίζει.

      Σήμερα στην ταραχώδη εποχή που ζούμε, που βασιλεύει η ανομία, με πλείστα προβλήματα, φόβους, κινδύνους και ανησυχίες, με την κοινωνία να διαβρώνεται και να αλλοιώνεται η σύνθεσή της, με ύποπτα και επικίνδυνα αλλοεθνή και ντόπια κοινωνικά στοιχεία με την λίαν ευαίσθητη και ανεξέλεγκτη νεολαία μας.

       Σήμερα που στην περιοχή αυτή «δίνει και παίρνει» η βία, οι ληστείες, οι κλοπές και το έγκλημα, το εμπόριο ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα και στο νησιωτικό χώρο και βιώνουμε συνεχώς το κυνήγι και τους ανταλλασσόμενους πυροβολισμούς μεταξύ αστυνομικών και κακοποιών.                                                       

   Σήμερα που τα κύματα λαθρομεταναστών κατακλύζουν την περιοχή και η έλλειψη Λιμενικού Σταθμού και Αστυνομικού Σταθμού στον τόπο αυτό, που είναι πραγματικό «πέρασμα», με τα σχεδόν αφύλακτα σύνορα από Ιταλία και Αλβανία, 
η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ή ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ του Ειρηνοδικείου Σολλίου, θα αποτελέσει την «ταφόπετρα » για την περιοχή μας και ελοχεύει ο κίνδυνος να συμπαρασύρει το Υποθηκοφυλακείο και τις 2 έδρες των Συμβολαιογραφείων, καθόσον είναι Ειρηνοδικειακές έδρες και δεν έχουν καμία σχέση με τον Δήμο, όπως τούτο το γνωρίζει κάλλιστα ο Νομικός κόσμος και οι νοήμονες πολίτες.

        ΚΡΟΥΟΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ׃
- Οι Βουλευτές Αιτ/νίας και Λευκάδας ας αφυπνιστούν!
- Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας κ. Κατσιφάρας, που έχει διατελέσει και 
Υφυπουργός Δικαιοσύνης και ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει τα προβλήματα της ευαίσθητης  και νευραλγικής αυτής περιοχής.
- Ο Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων κ. Σπύρου ΟΦΕΙΛΕΙ να προστατέψει τα δύο νησιά Κάλαμο και Καστό μαζί με τον κ. Δήμαρχο Λευκάδας και όχι να τα θυμούνται ΜΟΝΟΝ σε περίοδο εκλογών.
- Ο Γενικός Γραμματέας Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κ. Τάσος Αποστολόπουλος, συχνός επισκέπτης της περιοχής, οφείλει να ξέρει ότι ο τόπος μας έχει προβλήματα και δεν είναι μόνον τόπος παραθερισμού………..

     Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκάδας επιβάλλ
ε
ται να επιληφθεί του θέματος, καθόσον είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, για να αναπτύξει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τις συνέπειες της κατάργησης ή συγχώνευσης του Ειρηνοδικείου Σολλίου και το παρόν εμπεριστατωμένο δημοσίευμά μου παρέχει πλήρη στοιχεία  και βοηθεί για να υποστηρίξουν με επιχειρήματα την μη κατάργησή του.

      Τέλος ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Πυθαγόρας Σαμαράς, από τον οποίο πολλά προσδοκά η περιοχή Ξηρομέρου, ΠΡΕΠΕΙ να προλάβει το κακό και να πάρει ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δ.Σ. για την μη κατάργηση ή συγχώνευση του Ειρηνοδικείου, όπως έπραξαν άλλοι Δήμοι, για να προλάβουν το κακό. Έχουμε εις χείρας μας τέτοιες αποφάσεις δημοσιευμένες μάλιστα στον Τύπο και είναι στην διάθεσή του.
                                    ΠΕΡΑΙΝΟΝΤΕΣ
          Το Ειρηνοδικείο Σολλίου ήταν  και είναι ο ΝΑΟΣ της ΘΕΜΙΔΑΣ, Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ προάσπισης και διαφύλαξης της εν γένει έννομης τάξης και του πολίτη στην εγκαταλελλειμένη περιοχή του Ξηρομέρου και των δύο έναντι  απομεμονομένων νησιών του Ιονίου.
 Τυχούσα κατάργησή του ή συγχώνευσή του θα γίνει πρόξενος μυρίων κακών στην περιοχή μας και ΥΠΑΙΤΙΑ θα είναι ποιός άλλος;

ΑΥΤΗ ΤΟΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

Για τούτο ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ……..

Ιούνιος 2011  Μύτικας Αιτ/νίας
ΝΊΚΟΣ Θ. ΝΤΑΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο