Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Πήραν φωτιά τα Καζάνια της Μπαμπίνης…

Τη διάσωση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης της Μπαμπίνης, αλλά και του Ξηρομέρου, έχουν ως στόχο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το φετινό καλοκαίρι από το Σύλλογο Μπαμπίνης «Χριστόδουλος Παμπλέκης».
Στις φετινές εκδηλώσεις κορυφαία στιγμή ήταν και πάλι το «Τραγικό συμπόσιο», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 7 Αυγούστου.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν το περίφημο φαγητό, δηλαδή γιδίσιο (τραγίσιο) κρέας με μακαρόνια, μαγειρεμένο σε παραδοσιακά καζάνια από τον αρχιμάγειρα Σπύρο Μπενέκο που κρατά την παράδοση και εφαρμόζει πιστά τη συνταγή των προγόνων του.
Το «Τραγικό συμπόσιο», είναι ένας πόλος έλξης για ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, αποτελεί ένα έθιμο μοναδικό στο είδος του τόσο λόγω του χαρακτήρα του, όσο και της μεγάλης απήχησης και συμμετοχής του κόσμου που έχει.
Τα παιδιά του Συλλόγου Μπαμπίνης με τη βοήθεια και ενεργή συμμετοχή όλων των κατοίκων ετοίμασαν τα 15 καζάνια στο χώρο δίπλα στο προαύλιο της εκκλησίας, τεμάχισαν το κρέας και έβαλαν φωτιά στα καζάνια. Η διαδικασία ξεκίνησε από το πρωί και το απόγευμα μόλις το κρέας έβρασε μαζί με τα μακαρόνια, το σέρβιραν στους παρευρισκόμενους.
Ακολούθησε χορός στην πλατεία και γλέντι με την ορχήστρα του Γιώργου Διαμάντη με τους ήχους του κλαρίνου, από όλους τους παρευρισκόμενους. Συγχαρητήρια στα παιδιά της Μπαμπίνης που στηρίζουν, συνεχίζουν και διαδίδουν την λαϊκή μας παράδοση, για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι: ο Δήμαρχος Αστακού Στάικος Παναγιώτης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ξηρομέρου Λύτρας Γιάννης, ο Δήμαρχος Φυτειών Παναγιώτης Τζαχρήστας, ο Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου Γρίνος Γεώργιος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κοντός Παναγιώτης, ο Διευθυντής Περιφέρειας Παναγιωτόπουλος Διονύσιος, ο Αντιδήμαρχος Φυτειών Παληγιώργος Ευστάθιος, οι συγγραφείς μέλη της Αιτωλικής Εταιρείας: Κουβέλης Μπάμπης και Μπερερής Διονύσιος, από την Ομοσπονδία Ξηρομεριτών: ο Άγγελος Μηλιώνης και ο Σπύρος Μπάκας, από τη Βελανιδιά: Ο Πρόεδρος Σπύρος Φυσελιάς και ο Αντιπρόεδρος Χρόνης Γιάννης, από την Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης: Ο Πρόεδρος Μπάμπης Τσελεπής, ο Αντιπρόεδρος Άρης Μπιτσώρης, ο γραμματέας Χρήστος Γαζέτας και οι Γιώργος Μπαρμπαρούσης και η Μαρία Πίττα, ο δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου Θεοδώρου Γιώργος, ο πρόεδρος Πραμαντιωτών Αγρινίου Στάμος Βασίλειος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπέλου Τσέλιος Γιώργος, ο Πρόεδρος του Αετού Χρήστος Ντέμος, ο πρόεδρος Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου Χούτας Χρήστος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φυτειωτών Σαλτογιάννης Χρήστος, ο επικεφαλής της δημοτικής λαϊκής συσπείρωσης Ξηρομέρου Βότσης Γεράσιμος, κ.α.
FOTO: Χριστόφορος Ευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο