Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Αχυρά: Το ερειπωμένο χωριό στα Ακαρνανικά (ΦΩΤΟ: Παναγιώτης Τσούτσουρας)




         Τα Αχυρά είναι ορεινός εγκαταλελειμμένος οικισμός, σε υψόμετρο 500 μέτρων, σκαρφαλωμένος στους πρόποδες της κορυφής Περγαντή των Ακαρνανικών βουνών.
      Οι κάτοικοι του, μετά από σφοδρές κατολισθήσεις, το εγκατέλειψαν το 1985 και μετεγκαταστάθηκαν στην Κατούνα. 
       Ανάμεσα στο χωριό υπήρχε ο ορμητικός ποταμός Φούντος που σύμφωνα με τη με τη λαϊκή παράδοση ξεσπούσε και δεν άφηνε ποτέ να φτάσουν τα σπίτια στον αριθμό (50) πενήντα. 
       Τα Αχυρά κάποτε ήταν γεμάτο ζωή και τα σπίτια πλέον στέκουν ερειπωμένα και ερημωμένα, σαν μάρτυρες των παλιών ημερών που το χωριό έσφυζε από ζωή.....
























*****************************
Η Παναγία η Αχυριάτισσα

      Στο παλιό χωριό Αχυρά ανάμεσα στα ερειπωμένα σπίτια σώζεται το καθολικό μοναστηριού αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου.
     Κάθε χρόνο, πλήθος πιστών συρρέει από την παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Παναγία την Αχυριάτισσα, για να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα, να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν. 
      Μάλιστα, δεν είναι λίγοι που φθάνουν με τα γόνατα μέχρι την εικόνα της Παναγίας, θέλοντας έτσι να εκπληρώσουν κάποιο τάμα τους, αφού φημολογείται πως η Παναγία κάνει πολλά θαύματα και θεραπεύει άτομα με ψυχικές παθήσεις.


























1 σχόλιο:

  1. Ομορφος τοπος.Εκει καπου βρισκεται το σπιτι μας.Αξεχαστες στιγμες οταν παραμονη της Παναγιας_παιδια δημοτικου_κοιμομασταν στην αυλη και το πρωι παρακολουθουσαμε τη θεια λειτουργια.ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο