Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο διαιτησίας στο Θέρμο

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το σεμινάριο προετοιμασίας διαιτητών 2017 - 2018 που διοργάνωσε η Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ το διήμερο 26 & 27 Αυγούστου στο Θέρμο.
Περισσότεροι από 60 διαιτητές της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν δια ζώσης εκπληκτικούς ομιλητές και βαθείς γνώστες του αντικειμένου προσθέτοντας στο "οπλοστάσιό" τους πολύτιμες εμπειρίες, γνώσεις, συμβουλές και πληροφορίες.

Την έναρξη του σεμιναρίου κήρυξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ο οποίος τυγχάνει και δημότης Θέρμου, καλωσορίζοντας καλεσμένους και διαιτητές στο σεμινάριο τονίζοντας παράλληλα ότι στα 4 τελευταία χρόνια που βρίσκεται ο ίδιος στην θέση του προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας, η περυσινή ήταν η καλύτερη χρονιά για την διαιτησία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι φέτος πρέπει να καταβληθεί από όλους περισσότερη προσπάθεια για να παραμείνει η διαιτησία στην κορυφή.
Δεν παρέλειψε δε να συγχαρεί όλους τους πρόσφατα αξιολογημένους στην Super League.
Στον δικό του χαιρετισμό ο οικοδεσπότης Δήμαρχος του Θέρμου κ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ καλωσόρισε στην πόλη του, ομιλητές και διαιτητές ενώ παράλληλα τους ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή διαμονή, αγκαλιάζοντας από την πρώτη στιγμή το σεμινάριο.
Την σκυτάλη πήρε ο νεοεκλεγείς στην Ε.Ε. της ΕΠΟ πρόεδρος της ΕΠΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες, ομιλητές και διαιτητές, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο σεμινάριο και δήλωσε ευχαριστημένος από το επίπεδο της Αιτωλοακαρνάνικης διαιτησίας ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες αξιολογήσεις.
Ο κύκλος έκλεισε με δύο σύντομους χαιρετισμούς από τους κ.κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΝΙΚΑΚΗ και ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ενώ στο σεμινάριο παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Γεν. Γραμματέας της ΕΠΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ κ. ΑθΑΝΑΣΙΟΣ ΛΑΥΡΑΝΟΣ, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ν. Αιτωλοακαρνανίας κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΡΕΝΤΙΦΗΣ και ο Αιτωλοακαρνάνας βοηθός διαιτητής Super League κ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ, ο οποίος ανήκει στην ΕΠΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ και έλκει την καταγωγή του από το Θέρμο.
Το γενικό πρόσταγμα είχε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας, κ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ, ο οποίος αποδεικνύει στην πράξη το πόσο κοντά έχει έρθει τα τελευταία χρόνια με τους διαιτητές συμβάλλοντας τα μέγιστα στην βελτίωση του επιπέδου τους.
Ψυχή του σεμιναρίου τα δύο ακούραστα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας: κ.κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ οι οποίοι ήταν και μεταξύ των ομιλητών.
Αυτή η σύνθεση της Επιτροπής Διαιτησίας, τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να έρθει πολύ κοντά με τους διαιτητές, με παροχή ευκαιριών και στήριξη σε όλους ανεξαιρέτως, απολαμβάνοντας δικαίως μεγάλο κομμάτι από την συνεχή άνοδο του επιπέδου της διαιτησίας της Αιτωλοακαρνανίας εντός και εκτός νομού, σε τοπικό και Πανελλήνιο επίπεδο.
Τις εκπαιδευτικές ομιλίες -που σωμειωτέον πραγματοποιήθηκαν στο σεμιναριακό κέντρο του Δημαρχείου Θέρμου, σε μια υπερσύγχρονη αίθουσα στολίδι- άνοιξε το μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ ο οποίος είχε επιφορτιστεί με την ανάλυση των νέων τροποποιήσεων του κανονισμού.
Χρησιμοποιώντας σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, μεστό και περιεκτικό λόγο, ολοκλήρωσε με επιτυχία την εισήγησή του λύνοντας τις όποιες απορίες δημιουργήθηκαν, αποσπώντας στο τέλος το ζεστό χειροκρότημα όλων, δικαιώνοντας όσους πιστεύουν ότι άξια συγκαταλέγεται στους συνεχώς ανερχόμενους εκπαιδευτές.
Την σκυτάλη των ομιλητών παρέλαβε ο πρώην διεθνής βοηθός διαιτητής και άρτι τοποθετηθείς στον πίνακα των παρατηρητών διαιτησίας της Super League κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΑΠΡΑΤΖΗΣ, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα πολύ οικείο του θέμα, το οφσάιντ.
Ο πολύπειρος παλαίμαχος διεθνής βοηθός διαιτητής πρόβαλε επιλεγμένα από την UEFA video clip με δύσκολες φάσεις, εξηγώντας με λεπτομέρεια το ΠΟΙΑ και ΓΙΑΤΙ θα έπρεπε να είναι αντίστοιχα η απόφαση της διαιτητικής ομάδας, κερδίζοντας και αυτός το ένθερμο χειροκρότημα του κοινού.
Το απόγευμα του Σαββάτου ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ/ΕΠΟ και πρώην διεθνής διαιτητής κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΙΚΑΚΗΣ ανέλυσε στους διαιτητές τον ρόλο που πρέπει να έχει σε έναν αγώνα ο παρατηρητής αγώνα.
Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο κ. Νικάκης υπηρετεί το τοπικό ποδόσφαιρο της Αιτωλοακαρνανίας από την σκοπιά του παρατηρητή αγώνων.
Εξαιρετικός ομιλητής και ο ίδιος, απέσπασε τα θετικά σχόλια και το ζεστό χειροκρότημα όλων.
Η πρώτη ημέρα του σεμιναρίου έκλεισε με τις αγωνιστικές δοκιμασίες.
Το σκηνικό μεταφέρθηκε στο αθλητικό κέντρο του Θέρμου και το πρόγραμμα περιελάμβανε yo yo test για τους διαιτητές και ariet test για τους βοηθούς διαιτητές.
Υπό την αυστηρή επίβλεψη του Ενωσιακού Γυμναστή κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, του προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας κ. ΝΙΚΟΛΕΤΑ και του συνεργάτη του , κ. ΚΑΨΑΛΗ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία με επιτυχία.
Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με έναν εκλεκτό καλεσμένο και φίλο (όπως ο ίδιος ομολόγησε) της Αιτωλοακαρνάνικης διαιτησίας, τον Κερκυραίο κ. Αναστάσιο (Τάσο) Κάκο.
Ο πολύπειρος πρώην διεθνής διαιτητής και νυν εκπαιδευτής και παρατηρητής διαιτησίας Super League, αφού τόνισε ότι αποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση -αν και οι υποχρεώσεις του ήταν αρκετές- τόνισε τους "δεσμούς αίματος" που τον συνδέουν με την διαιτησία της Αιτωλοακαρνανίας και το πόσο οικεία νιώθει κάθε φορά που βρίσκεται με στελέχη της.
Ο κ. Κάκος - όπως ο ίδιος εξήγησε- είχε την τύχη στο ξεκίνημα της καριέρας του να έχει παρατηρητές αλλά και συνεργάτες στον αγωνιστικό χώρο από την Αιτωλοακαρνανία οι οποίοι με τις συμβουλές τους αλλά και την συνεργασία που είχαν τον βοήθησαν στην μετέπειτα εξέλιξή του.
Η ομιλία του Κερκυραίου πρώην διεθνή διαιτητή είχε να κάνει με την προσωπικότητα του διαιτητή και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις οι οποίες συντελούν στην δημιουργία μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας ενός διαιτητή, εντός και εκτός γηπέδου.
Κάτι που ο ίδιος κατά γενική ομολογία κατείχε στον μέγιστο βαθμό σαν ενεργεία και διατηρεί σαν παρατηρητής/εκπαιδευτής.
Ήταν και παραμένει μια μεγάλη προσωπικότητα στις τάξεις της ελληνικής διαιτησίας.
Ο κ. Κάκος με την ομιλία του καθήλωσε το ακροατήριο ενώ εντύπωση έκανε η άνεση με την οποία κατάφερε να εκμαιεύσει τα απαραίτητα αυτά χαρακτηριστικά -μεταξύ άλλων- (χαρακτήρα, ακεραιότητα, εντιμότητα) που πρέπει να έχει κάποιος διαιτητής για να χτίσει μια ισχυρή προσωπικότητα, απευθύνοντας τον λόγο τυχαία σε νέους και παλαιότερους διαιτητές, αντίστοιχα.
Εντύπωση επίσης προκάλεσε το πόσο προσιτός και φιλικός ήταν με όλους ανεξαιρέτως τους διαιτητές, δείγμα της ποιότητας του χαρακτήρα του.
Το απόγευμα της Κυριακής το σύνολο των διαιτητών πέρασε από γραπτές εξετάσεις στον κανονισμό και τις τροποποιήσεις, ενώ νωρίτερα είχαν περάσει όλοι και από συνέντευξη ενώπιον της Επιτροπής Διαιτησίας.
Τις εργασίες του σεμιναρίου έκλεισε ο κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ με ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο θέμα καθώς πραγματεύτηκε την υποσχόμενη επίθεση και την προφανή ευκαιρία επίτευξης τέρματος.
Εξήγησε στους διαιτητές τα κριτήρια (κατεύθυνση παίκτη, κατεύθυνση μπάλας, ταχύτητα μπάλας, διάταξη παικτών) που θα πρέπει να θέτει υπόψιν του κάθε φορά ο άρχων του αγώνα προκειμένου να πάρει την κατάλληλη απόφαση καταλογίζοντας την αντίστοιχη τεχνική και πειθαρχική ποινή.
Χρησιμοποίησε φάσεις επιλεγμένες από την UEFA προβάλλοντας αντίστοιχα video clip από διεθνείς διοργανώσεις και κάθε φορά απευθυνόταν τυχαία σε διαιτητές από το ακροατήριο για το ποια θα ήταν η απόφασή τους, ζητώντας τους παράλληλα να την αιτιολογήσουν τεκκμηριώνοντάς την με τα αντίστοιχα κριτήρια που θέλει ο κανονισμός.
Ο κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ για μια ακόμη φορά κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις καθώς ήταν εξαιρετικός και ιδιαίτερα παραστατικός στην εισήγησή του, διαγράφοντας μια συνεχώς ανοδική πορεία στον χώρο των εκπαιδευτών.
Το σεμινάριο του Θέρμου έκλεισε με την Επιτροπή Διαιτησίας να κάνει μια σύντομη αποτίμηση της περσινής χρονιάς τονίζοντας την ικανοποίησή της για την προσπάθεια που κατέβαλλαν όλοι ώστε να κλείσει με επιτυχία η χρονιά, θέτοντας παράλληλα τους στόχους για αυτή που βρίσκεται προ των πυλών.
Η Επιτροπή Διαιτησίας τόνισε ότι παραμένει συμπαγής και αρραγής ζητώντας από τους διαιτητές να κλείσουν τα αυτιά τους στις παντός τύπου "σειρήνες" προκειμένου να εκπληρώσουν τα όνειρά τους, ενώ υπογράμμισε ότι ο μοναδικός τρόπος ανέλιξης ενός διαιτητή περνάει μέσα από την συνεχή προσπάθεια, την μελέτη του κανονισμού και την άρτια φυσική κατάσταση.
Το σεμινάριο του Θέρμου ανήκει πλέον στο παρελθόν και η Αιτωλοακαρνανία πιστοποίησε για μια ακόμη φορά το γιατί ανήκει στην ελίτ της Ελληνικής Διαιτησίας.
Με συνεχή επιμόρφωση, σεμινάρια και ημερίδες, προπονήσεις και αγωνιστικά τεστ φυσικής κατάστασης αποτελεί μια μεγάλη κυψέλη που "παράγει" συνεχώς διαιτητές παραδίδοντάς τους έτοιμους να υπηρετήσουν το Ελληνικό, Διεθνές και Παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
ΒΑΣΙΛΗΣ_ΛΙΟΝΑΣ
 (Υπεύθυνος Επικοινωνίας/Δημοσίων Σχέσεων Σ.Δ.Π. Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ)
Πηγή: aitosports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο