Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Με απόφαση οι 120 δόσεις για χρέη στον ΟΓΑ

Η προωθούμενη για να ισχύσει τον Σεπτέμβριο ρύθμιση, θα αφορά ποσά έως 20.000 ευρώ.
Την έκδοση υπουργικής απόφασης για τη διευθέτηση των χρεών προς την κοινωνική ασφάλιση προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος με συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής».

Η ρύθμιση θα αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές έως 20.000 ευρώ, ενώ ο μέγιστος αριθμός δόσεων θα είναι 120 αναλόγως του οικονομικού προφίλ του οφειλέτη.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου για τις εισφορές των επιστημόνων, ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει ότι με το νέο σύστημα, το ύψος της εισφοράς συνδέεται με την πραγματική δραστηριότητα και το πραγματικό εισόδημα και όχι με τα εικονικά εισοδήματα. Εξηγεί ότι με τη ρύθμιση αυτή, μηχανικοί και δικηγόροι θα καταβάλλουν εισφορές εφόσον ξεκινούν -και για όσο διατηρούν- την επαγγελματική τους δραστηριότητα στις ΔΟΥ.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, προσθέτει, περιλαμβάνονται διατάξεις για την επίσπευση της απονομής των επικουρικών συντάξεων και για την εξαγορά πλασματικών ετών για τους αγρότες με χαμηλότερο αντίτιμο σε σχέση με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.
Ο κ. Πετρόπουλος υπογραμμίζει το ενδιαφέρον των φορέων εκπροσώπησης των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν ζητήσει επισήμως να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα καταβολής υψηλότερων εισφορών από εκείνες που προκύπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους έτσι ώστε να λάβουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη.
«Το ίδιο το αίτημα αποκαλύπτει ότι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών έφερε χαμηλότερες επιβαρύνσεις και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι καταβάλλοντας μεγαλύτερη εισφορά (δηλαδή μη αποκρύπτοντας το εισόδημα) ο ασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας λαμβάνει μεγαλύτερη σύνταξη», τονίζει ο υφυπουργός.
Αναφερόμενος στον ΕΦΚΑ, ο κ. Πετρόπουλος, τονίζει ότι στο πρώτο επτάμηνο της λειτουργίας του επετεύχθη πλεόνασμα, που είναι αποτέλεσμα τόσο της μείωσης της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, «αλλά και διότι η δικαιότερη ασφαλιστική εισφορά που προκύπτει, καθώς πλέον υπολογίζεται επί του πραγματικού εισοδήματος, έχει ευθεία αντανάκλαση και στα έσοδα». Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι το πρώτο εξάμηνο τα έσοδα από εισφορές μισθωτών ξεπερνούν το 13% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ για τους μισθωτούς η εισπραξιμότητα προσεγγίζει το 70%, όταν με το παλιό σύστημα εισφορών βρισκόταν κοντά στο 50%.
Τέλος, διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί κατάργησης της δυνατότητας συνταξιοδότησης πριν τα 62, που ισχύει για μεταβατική περίοδο έως και το 2021. Και επιπλέον αναφέρει ότι θα εφαρμοστεί και στο Δημόσιο η διάταξη που ίσχυε για τον ιδιωτικό τομέα και ορίζει ότι το ποσοστό μείωσης της σύνταξης δεν δύναται να υπερβαίνει το 30%, ακόμα και στην περίπτωση που η πρόωρη αποχώρηση υπερβαίνει τα 5 έτη.
Πηγή: agronews.gr

2 σχόλια:

  1. οι νοικοκιρες που ειναι παντρεμενες με αγροτη και δηλωνουν επαγγελμα οικιακα δεν δηλωνουν αγροτικο εισοδημα γιατι τις γραφουνε υποχρεωτικα στον ΟΓΑ και βαζουν χρεη συνεχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε του 9:05μμ να ξερεις οτι:
    1)ειναι καλο να πληρωνουν ωστε οταν πεθανει ο συζυγος να εχει ασφαλιστικες εισφορες καποιον χρονων ωστε να παρει και αυτη συνταξη.
    2)υπαρχει η παγιδα στην ασφαλιστικη εισφορα του ΟΓΑ γιατι θα πρεπει να βρουν καποιο ειδος εργοσημου ωστε να δικαιολογησουν την ιδιοτητα του αγροτη και να φαινετε οτι υπαρχει εσοδο απο αγροτικη δραστηριοτητα,αλλιως μπορει να χαθουν και τα χρονια των εισφορων και να μην πιαστουν ως συνταξημα.
    3)και τριτων και ποιο σοβαρο,καλο θα ηταν να μας ανησυχει η συννεχομενη αυξηση συνταξιουχων της κατηγοριας του λεγομενου 67% που εκει καταλαβαινουμε τη γινετε.............
    Θα τους πληρωνουμε εμεις????ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:Συνταξιουχος του 67% περναει η τριετια και πηγαινει σε επανεξεταση.Μετα απο χρονικο διαστημα ξαναπερνει τη συνταξη απο την επιτροπη παλι ως δικαιουχος του 67% (εχουμε παραδειγματα).--ΚΑΙ ΕΡΩΤΩΜΑΣΤΕ--Αυτος ο συνταξιουχος ειτε με τα χρονια,ειτε με ιατρικη παρακολουθηση,ειτε με φαρμακευτικη αγωγη δεν πηγε 70% ή 74% ή 86% ή στο κατω κατω 52% ωστε επιτελους να γινει καλα.Ποιος θα γνωματευση??(και θελω να τονισω οτι δυστηχως γιαυτον που χειροτερευει δηλ.αυτον που πηγαινει στο 74% π.χ δεν παιρνει αυτο που δικαιουτε).......οποιος καταλαβε,καταλαβε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο