FaceBook

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Ο Βασίλης Μουρκούσης για την κήρυξη αρχαιολογικών χώρων της Αλυζίας από το Υπουργείο Πολιτισμού

Aπο ΜYTIKAS PRESS

Του Βασίλη Μουρκούση
Αντιδήμαρχο Ξηρομέρου

      Θέλω μέσω του ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS να ευχαριστήσω την έφορο αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας/Λευκάδος κυρία Ολυμπία Βικάτου και την ομάδα της για τις προσπάθειες που έκαναν ώστε να έχουμε και τον επίσημο χαρακτηρισμό των αρχαιολογικών χώρων της Αλυζίας.
      Εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή αναδρομή για το πως ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. Περί το 2002 μια ομάδα από την ένωση Αλυζίων καθοδηγούμενη από το δάσκαλο κύριο Σπύρο Μήτση, τις φοιτήτριες Ουρανία Πεταλιά, Δήμητρα Τζουρουπάνου και Ρεβέκα Στρατούλη συνεπικουρούμενοι από την Αμαλία Λιοπύρη, την Σοφία Παβέλη και εμένα, αφού κατεγράφησαν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, φτιάχτηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διανεμήθει σε όλα τα σχολεία της Αλυζίας με σκοπό να ενταχθεί στις δραστηριότητες των προγραμμάτων τους και το οποίο θα ήταν επιδοτούμενο από την ένωση Αλυζίων για την κάλυψη των εξόδων του προγράμματος. Δυστυχώς όμως κανένα σχολείο δεν ασχολήθηκε.......    Το 2005 η Ένωση Αλυζίων πραγματοποιεί ημερίδα στο Μύτικα με θέμα τα μνημεία της Αλυζίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας. 
Εισηγητές: Καπώνης Νίκος Διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Μόσχος Ιωάννης Αρχαιολόγος, Σταυροπούλου Γάτση Μαρία προϊστάμενη ΛΣΤ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, Λάζαρος Κολώνας Γενικός Δ/ντης Αρχαιοτήτων Υπουργείου Πολιτισμού. Συντονιστής ήταν ο Παναγιώτης Κοντός Γενικός Γραμματέας Πανεπιστημίου Αθηνών.

     Στην συνέχεια την σκυτάλη παίρνει μια άλλη παρέα από την Ένωση Κανδηλιωτών, αποτελούμενη από την Ιωάννα Κατσιγιάννη, Μαρία Σακουφάκη, Γιώργο Αποστολάκη, Λίλα Αντώνη, Χρυσούλα Φλώρου και εμένα. Διοργανώνει το πρώτο συνέδριο το 2007 στην Κανδήλα "Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΥΖΙΑΣ".
Ομιλητές: Μόνικα Διαμάντη, Μουσειολόγος, Αθανάσιος Παλιούρας, Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης, Νίκος Καπώνης, Διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Θ. Μ. Πολίτης Συγγραφέας. Συντονιστής: Πάνος Σόμπολος, Δημοσιογράφος.

  Το 2008 το Β' συνέδριο της Ένωσης Κανδηλιωτών. Ομιλητές: Αθανάσιος Παλιούρας, Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης, Σταυροπούλου Γάτση Μαρία, προϊστάμενη ΛΣΤ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, Πορτελάνος Αναστάσιος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Κατσιμπίνης Χρήστος Αρχιτέκτων. Συντονιστής: Γιάννης Πολίτης, Δημοσιογράφος.

  Το 2011, 8 και 9 Οκτώβρη η ΛΣΤ' Εφορεία Αρχαιοτήτων διοργανώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "ΜΕΓΑΛΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ. ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΛΥΖΙΑΣ" (ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΓΛΩΣΣΕΣ ΒΑΡΝΑΚΑ), το όποιο πραγματοποιείται στο χώρο του φράγματος με τα σχολεία της περιοχής και την αρχαιολόγο Κωνσταντούλα Χαβέλα. Τα κείμενα του Αρχαιολογικού Τετραδίου για τον μαθητή είναι της Ολυμπίας Βικάτου και της Κωνσταντούλας Χαβέλα. Οι χορηγοί της έκδοσης του Αρχαιολογικού Τετραδίου ήταν: Μπόκας Γεώργιος, Σακουφάκης Ζώης, Λιότος Παρασκευάς, Λιότσος Θεόδωρος, Μουρκούσης Βασίλης.

      Το 2011 η Ένωση Αλυζίων εκδίδει το βιβλίο "ΑΛΥΖΙΑ" στο οποίο γράφουν: Ιωάννης Μόσχος Δρ. Αρχαιολογίας, Αναστάσιος Πορτελάνος Δρ. Αρχιτεκτονικής. Το βιβλίο παρουσιάστηκε στις 27 Απρίλη στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, στις 3 Ιουνίου στην Στοά του Βιβλίου Αθήνα, στις 12 Αυγούστου στον πρώην Δημαρχείο Αλυζίας στην Κανδήλα. 
Το βιβλίο παρουσίασαν: Βασίλειος Λαμπρινουδάκης Ομ. Καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιου Αθηνών, Παπουτσάκη Σερπέτη Ελευθερία, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιου Αθηνών, Ολυμπία Βικάτου, προϊστάμενη ΛΣΤ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, Σταυροπούλου Γάτση Μαρία προϊστάμενη ΙΣΤ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, Μόνικα Διαμαντή Αρχαιολόγος. Τις παρουσιάσεις συντόνιζαν: Αθανάσιος Παλιούρας, Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης, Παναγιώτης Κοντός Γενικός Γραμματέας Πανεπιστημίου Αθηνών.
      Αυτά σαν οδοιπορικό για να γνωρίζουμε πως φτάσαμε στο αποτέλεσμα της οριοθέτησης των αρχαιολογικών χώρων. 

Το αφιερώνω στην μνήμη του Αθανάσιου Παλιούρα και του Νίκου Καπώνη που χάθηκαν πρόωρα και άδικα και που είχαν να προσφέρουν πολλά στον τόπο μας. Για μένα προσωπικά αυτό ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή στον δεκαπενταετή αγώνα για την ανάδειξη και διάσωση των μνημείων της Αλυζίας.

Το επίσημο ΦΕΚ της κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικών χώρων στην Δ.Ε. Αλυζίας από το Υπουργείο Πολιτισμού.

      Σας παρουσιάζουμε παρακάτω το επίσημο ΦΕΚ με το οποίο έγινε η κήρυξη – οριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων στην Δ.Ε. Αλυζίας. Στο ΦΕΚ παρουσιάζονται με τοπογραφικά διαγράμματα τα όρια των χώρων που κηρύχτηκαν ως αρχαιολογικοί.
Θυμίζουμε ότι οι χώροι που κηρύχτηκαν ως αρχαιολογικοί είναι οι:
α) Της ακρόπολης στον λόφο “Καστρί”.
β) Της αρχαίας πόλης Αλυζίας στην Τ.Κ. Κανδήλας.
γ) Του βυζαντινού φρουρίου του Βάρνακα και του αρχαίου φράγματος στη θέση “Γλώσσες”.
δ) Του ταφικού μνημείου – ηρώου στον όρμο του Μύτικα, συμπεριλαμβανομένης της Ι.Μ. Αγ. Τριάδας και του όρμου του Μύτικα, για λόγους προστασίας των σημαντικών χερσαίων και ενάλιων αρχαιοτήτων που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ.


ΠΗΓΗ: http://mytikaspress.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: