Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Παράθυρο για αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγούς

Μέσω Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εφ’ όσον αποδείξουν απώλεια εισοδημάτων, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Οι ελαιοπαραγωγοί, που φέτος υπέστησαν μεγάλες ζημίες από ξηρασία και διάφορες ασθένειες (στην Αιτωλοακαρνανία από το Γλοιοσπόριο, όπως εκτενώς έχουμε παρουσιάσει σε σχετική ανάρτηση με τίτλο «Μεγάλη πληγή το Γλοιοσπόριο»), για να έχουν ελπίδες αποζημίωσης θα πρέπει να μπορέσουν να αποδείξουν την απώλεια εισοδημάτων και αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε σύγκριση με καταγεγραμμένα εισοδήματα προηγούμενων χρόνων.....
Τα παραπάνω ανέφερε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου κατά την διάρκεια συνάντησης με τον βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάλλη, ο οποίος ενημέρωσε για την καταστροφή που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου κατά την φετινή χρονιά, με αποτέλεσμα την συντριπτική απώλεια του αγροτικού εισοδήματος που σχετίζεται με την ελαιοπαραγωγή, ενώ ζήτησε να προσδιοριστούν από το υπουργείο τρόποι ενίσχυσης του φετινού εισοδήματος. Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι το υπουργείο γνωρίζει το πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά μόνο την Λέσβο και για τον λόγο αυτό προσπαθεί, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφενός μεν να διεκδικήσει επιπλέον πόρους, αλλά και να αναζητήσει τρόπους αποζημίωσης των πληγέντων από άλλες πηγές, πέραν του ΕΛΓΑ. Σε κάθε περίπτωση, με την απάντησή του ο υπουργός άνοιξε ένα παράθυρο για να δοθούν αποζημιώσεις και να μετριαστούν οι απώλειες, που στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας τουλάχιστον, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, υπερβαίνουν το ήμισυ της παραγωγής και μετριόνται σε εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνουμε ότι η Ένωση Αγρινίου έχει ήδη γνωστοποιήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες το πρόβλημα, αναδεικνύοντας τις πραγματικές του διαστάσεις. Απομένει η εκδήλωση από πλευράς του υπουργείου των πρωτοβουλιών που προτίθεται να αναλάβει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφ’ όσον τελεσφορήσουν, η εξειδίκευση του πως θα πρέπει να κινηθούν οι πληγέντες παραγωγοί, προκειμένου να τύχουν αποζημίωσης. Εξυπακούεται πως για οποιαδήποτε εξέλιξη, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.
e-ea

1 σχόλιο:

  1. Και εδώ είναι που μπάινουν οι υποχρεώσεις των αγροτών για βιβλία και στοιχεία. Πολύ φοβάμαι πως αν δεν κάνουν κανένα "μαγικό" οι γνωρίζοντες τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αγρότες θα πάρουν είτε αποζημιώσεις πολύ χαμηλές είτε το ...... μακρύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο