Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Πραγματοποιήθηκε η Τιμητική εκδήλωση για τον δάσκαλο και ποιητή Αλέξανδρο Βαρόπουλο στο Καραϊσκάκη και στον Αστακό

 


   


     Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016, στον Αστακό και Καραϊσκάκη του Δήμου Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, η Ημερίδα «Τιμητική Εκδήλωση για τον Δάσκαλο και Ποιητή Αλέξανδρο Βαρόπουλο».  
     Διοργανωτές οι Σχολικοί  Σύμβουλοι κ. Πάσχου Αγγελική και κ. Σπυρέλη Χρυσούλα  με τη συμμετοχή σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρμοδιότητάς τους, των οποίων εκπαιδευτικοί  παρακολούθησαν τα επιμορφωτικά σεμινάρια δημιουργικής γραφής του τρέχοντος σχολικού έτους 2015-2016.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε 2 φάσεις:

Α.-To πρωί της Τετάρτης, 30 Μαρτίου 2016 στον ΑΣΤΑΚΟ πραγματοποιήθηκε η δράση «Οι  μαθητές συνομιλούν με τον ποιητή Αλέξανδρο Βαρόπουλο». Ο ποιητής επισκέφτηκε τα σχολεία της πόλης του Αστακού. 
    Στο Λύκειο τον υποδέχτηκε ο διευθυντής  του σχολείου κ. Γεώργιος Πατσέλας και οι φιλόλογοι  Μαρία Χούτα, Παρασκευή Καλαϊτζίδου, Απόστολος Κακογιάννης, συντονιστές της  τάξης των μαθητών που συζήτησαν με τον ποιητή. 
   Στο Καραμούζειο Γυμνάσιο τον Αλέξανδρο Βαρόπουλο υποδέχτηκε ο διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Κουντούρης, ο οποίος υπήρξε και μαθητής του. Τα παιδιά απάγγειλαν ομαδικά ποιήματα και του απεύθυναν ερωτήσεις σχετικά με την ποίηση. Το συντονισμό είχαν οι φιλόλογοι Κωνσταντίνα Βάλαρη, Βασιλική Μπούρα και συμμετείχαν επίσης η Θεοδώρα Παπανικολάου και η Αγνή Τριάντη.......

    Το ίδιο έγινε και στο Δημοτικό Σχολείο Αστακού. Ο διευθυντής κ. Βασίλειος Ζαγκότας παρουσίασε τον Αλέξανδρο Βαρόπουλο  στην Τετάρτη Τάξη. Τα παιδιά είχαν ετοιμάσει για απαγγελία,  ποιήματα που περιείχαν γνώριμες εικόνες της περιοχής και άνοιξαν συζήτηση μαζί του. Ήταν μια εξαιρετική  ημέρα για το μαθητόκοσμο του Αστακού και για τον ποιητή που αποχαιρέτησε τα παιδιά πολύ συγκινημένος.

ΑΣΤΑΚΟΣ ΛΥΚΕΙΟ:

ΑΣΤΑΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ:



ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΤΑΚΟΥ

Β.-Το απόγευμα, ώρα 5, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Καραϊσκάκη Αστακού, στη γενέτειρα του δάσκαλου και ποιητή Βαρόπουλου, έγινε η έναρξη του απογευματινού προγράμματος. 
     Ο Διευθυντής του  Δημοτικού Σχολείου Καραϊσκάκη κ. Γεώργιος  Κωνσταντίνου καλωσόρισε τον κόσμο που τίμησε την εκδήλωση.  Στη συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ξηρομέρου  κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καραϊσκάκη κ. Χριστόδουλος Ρηγάλος, ο  Σχολικός  Σύμβουλος κ. Ιωάννης Νεραντζής, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων Αστακού που συμμετείχαν στις πρωινές δράσεις και ο  κ. Αλέξανδρος Παπαναστάσης Διευθυντής Δ.Σ. Κανδήλας.  Το συντονισμό και την παρουσίαση του προγράμματος είχε η εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Καραϊσκάκη  κ. Νένα Μπούρα.   
      Μετά την εισήγηση της σχολικής  Συμβούλου κ. Αγγελικής Πάσχου για τον «λογοτέχνη Αλέξανδρο Βαρόπουλο» και της κ. Χρυσούλας Σπυρέλη  για την σχέση της «Δημιουργικής γραφής στο σχολείο με την τοπική λογοτεχνία», ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των «Καλών Πρακτικών» στο μάθημα της λογοτεχνίας με το καινοτόμο εργαλείο της Δημιουργικής γραφής.  
   Παρουσιάστηκαν δηλαδή οι Δράσεις τεσσάρων Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Ξηρομέρου: Του Καραϊσκάκη, του Αρχοντοχωρίου, του  Μύτικα και της Κανδήλας.  
    Θαυμάσαμε τις ομαδικές και ατομικές εργασίες Δημιουργικής Γραφής! Αυτό σημαίνει:  Καλλιγράμματα πάνω σε ποιήματα του Α. Βαρόπουλου. Αντίδραση στη λέξη, Γυμνάσματα και Παιχνίδια παρωδίας αλλάζοντας το νόημα  ή επινοώντας Ιστορίες με λέξεις από στίχους  του ποιητή. Διασκευή ποιημάτων σε θεατρικά σκετς.  Ιστορίες «flash fiction». Απαγγελίες και ζωγραφική ποιημάτων κλπ.
       Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τις βιντεοσκοπημένες «Συνεντεύξεις των σημερινών μαθητών με  παλαιούς μαθητές του κ. Βαρόπουλου: τον κ. Δημήτρη Μαλούση, την κ. Αλεξάνδρα Ρηγάλου και την κ. Γκόλφω Σκαπέτη».
      Σε όλα τα παραπάνω την εμψύχωση και διδασκαλία των μαθητών είχαν οι δάσκαλοι: κ.  Δημήτρης Σεϊζης, κ. Μαίρη Καλαμπόκη κ. Νένα Μπούρα, Μαρία Κουτούπη,  Ειρήνη Μπάρλα, Γεωργία Παλουμπά, Ανδρέας Ζαρκαδούλας.
    Απολαύσαμε  επίσης τα μελοποιημένα από την κ. Μίκα Δέδε, καθηγήτρια Μουσικής, ποιήματα του Βαρόπουλου, τα οποία απέδωσε άριστα η χορωδία.
       Συγκίνηση νοιώσαμε, όταν οι μαθητές απήγγειλαν στην γαλλική γλώσσα το ποίημα «Πρόσφυγες» του Αλέξανδρου Βαρόπουλου με μουσική υπόκρουση Τσαϊκόφσκι. Είχαν ετοιμάσει κι ένα ppt όπου κυλούσαν και εικόνες που   απέδιδαν το νόημα. Το κοινό άκουγε γαλλικά κι έβλεπε  κάτω από την κάθε διαφάνεια  τους αντίστοιχους ελληνικούς στίχους. Την εμψύχωση και διδασκαλία της ομάδας είχε η  κ. Ρία Κοκκίνη, καθηγήτρια Γαλλικών.  Στην όλη παρουσίαση συμμετείχε η Έκτη Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Καραϊσκάκη. 
      Η εκδήλωση έκλεισε με την Αντιφώνηση του τιμώμενου κ. Αλέξανδρου Βαρόπουλου, ο οποίος βαθύτατα συγκινημένος αφού τόνισε την αξία του δασκάλου και τη συμβολή του στην αγάπη  των παιδιών για τη γνώση, ευχαρίστησε  όλους και διάβασε ποιήματά του. 

    Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων πρόσφερε παραδοσιακά γλυκίσματα και άλλα εδέσματα σε όλους.
    Θερμά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς, στους διευθυντές των σχολείων και στα παιδιά.

Συγκεκριμένα στις απογευματινές δράσεις συμμετείχαν:
Από το Δ.Σ. Καραϊσκάκη: οι μαθητές της Α΄ Τάξης: Δήμητρα Καραγιάννη, Γιάννης Κρίθυμος, Κων/νος Βλαχοπάνος, της Ε΄ Τάξης: Βασίλης Κυριάκος, Δημήτρης Στρατομήτρος, Ευσταθία Τομπα, Γιάννης Κακαβάς , Γιώργος Καραγιάννης, Γιώργος Παπαζωης, Φρειδερίκη Καραγιάννη, Σπύρος Γεωργαλής, Ζώης Δουρούκης, Θεοφάνης Κοτρότσος, Χάρης Σόμπολος.  Συμμετέχουν και οι μαθητές της  Στ΄ Τάξης: Μαρία Μέντη, Αλεξάνδρα Παπαζώη, Λευτέρης Παπαζώης, Άγγελος Κυριάκος, Γρηγόρης Κυριάκος, Γρηγόρης Νάσης, Ευσταθία Κούγγελη, Ελένη Τόμπα,  Ελένη Κονιώση, Θωμάς Κουντούρης, Θοδωρής Γούπιος, Κων/να Σκρέκα,  Κατερίνα Καρακώστα, Παναγιώτης Βλαχοπάνος, Ευσταθία Τόμπα.
Από το Δημοτικού Σχολείου Αρχοντοχωρίου Δ.Ε. Αλυζίας Δήμου Ξηρομέρου: οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης: Βασίλειος Δρακάς, Αναστάσιος Καλλιμάνης, Σοφία Καϋμενάκη,  Κωνσταντίνος Λιοντάκης, Ιωάννης Νικολές,  Παναγιώτης Πιτσινέλης, Όλγα Σκέντου  και η μαθήτρια της Ε΄ Τάξης: Κακούρη Παρασκευή.
Από τα Δημοτικά Σχολεία Μύτικα και Κανδήλας Δ.Ε. Αλυζίας Δήμου Ξηρομέρου οι μαθητές: Hoke Nora, Κεραμίδα Αλεξία, Πουρνάρα Φαίδωνα, Μπουλιέρη Φώτη, Hoke Ira , Καλογιάννη Δήμητρα, Σιδερά Ζώη, Ζέππο Δημήτρη, Ζέππου Όλγα, Μαρτζίνι Μελίνα, Χάνδρα Γιάννη. 

Από την διοργανωτική επιτροπή της Ημερίδας










































Οι φωτογραφίες προέρχοναι απο: Σύλλογος Γονέων Δημητρούκειου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο