Χειμώνας, κρύο, οικονομικά προβλήματα, επιστροφή – έντονη – στον παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης.
ΚΑΨΙΜΟ ΞΥΛΩΝ στις ξυλοσομπες, στα τζάκια, στα τροποποιημένα καλοριφέρ με ξύλα.
Επειδή
στις μέρες μας πρέπει, επιβάλλεται να αξιοποιούμε τα πάντα από
οικονομική άποψη αλλά και από στάση ζωής (οικολογική συνείδηση,
ανακύκλωση, επιστροφή στις ρίζες μας και στις «εγκαταλειμμένες –
ξεχασμένες – αξίες της ζωής μας, παράδοση, παραδοσιακοί τρόποι
ανακύκλωσης – αξιοποίησης όσων υλικών μπορούμε και ξέρουμε να
ανακυκλώνουμε κλπ) έψαξα, ρώτησα, πειραματίστηκα μόνος μου αλλά και με
φίλους – φίλες που μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς,
βρήκα, συγκέντρωσα και θα προσπαθήσω να παρουσιάσω μερικά οφέλη από το
προϊόν που παράγεται από την καύση των ξύλων την ΣΤΑΧΤΗ.
Συνεχίζουμε
φυσικά να την χρησιμοποιούμε, όπως έκαναν παλιά και αυτό θα πρέπει να
μας κάνει να νοιώθουμε απερίγραπτη χαρά! Η στάχτη από ξύλα είναι η σκόνη
που έμεινε από την καύση τους .
Ξύλα εννοούμε μόνο τα φυσικά.(Όχι ξύλα με βαφές, κόλες, βερνίκια ή επεξεργασμένα MDF κλπ).
ΠΡΟΣΟΧΗ
ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΟΥΜΕ, πρέπει να προσέχουμε να μην πετάμε μέσα στην
φωτιά πλαστικά, αποτσίγαρα, ή οτιδήποτε άλλο σκουπίδι που μπορεί να
μολύνει την στάχτη.
Περιμένουμε να κρυώσει και μαζεύουμε την
άσπρη στάχτη που είναι πάνω – πάνω από τα καρβουνάκια και την
αποθηκεύουμε σε μεταλλικό δοχείο με καπάκι. (π.χ. τενεκέ από τυρί, η
όπου μπορεί ο καθένας κλπ).
Τα καρβουνάκια της στάχτης τα αποθηκεύουμε σε άλλο δοχείο.
ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ!!! Πάμε τώρα να αναλύσουμε τι περιέχει η στάχτη και είναι τόσο πολύτιμη!
Η
στάχτη περιέχει κυρίως ανθρακικό ασβέστιο από 25% έως 45%(το οποίο
είναι ένα ανόργανο αλάτι με χημικό τύπο CaCO3.), λιγότερο από 10 %
περιέχει Κάλιο (Κ), και λιγότερο από 1% φωσφορικό άλας. Υπάρχουν
ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα
μέταλλα (όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο). ΔΕΝ
ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΖΩΤΟ.
Οι παραπάνω αριθμοί δεν είναι απόλυτοι αλλά διαφέρουν ανάλογα με την θερμοκρασία καύσης των ξύλων.
Η καύση των ξύλων επηρεάζει την σύνθεση και την ποσότητά της στάχτης, υψηλότερη θερμοκρασία μειώνει την απόδοση της στάχτης.
Συμπέρασμα: η καλύτερη ποιότητα στάχτης επιτυγχάνεται με χαμηλή θερμοκρασία.
Είδη
ξύλων: Σκληρά ξύλα (δέντρο, πουρνάρι, οξιά κλπ) παράγουν περισσότερη
στάχτη από τα μαλακά, όπως των κωνοφόρων και ο φλοιός και τα φύλλα
παράγουν γενικά πιο πολύ στάχτη από το εσωτερικό ξυλωδών τμημάτων του
δέντρου.
Ποσοστό παραγόμενης στάχτης: η καύση των ξύλων δίνει περίπου 6-10% στάχτες.
Με
βάση τα παραπάνω θα προσπαθήσω να αναλύσω τις χρήσεις της στάχτης, έτσι
ώστε να μάθουμε (όσοι δεν ξέρουμε), και να διευρύνουμε τις γνώσεις μας
(όσοι ξέρουμε), αλλά και να φρεσκάρουμε την μνήμη μας πώς να την
χρησιμοποιούμε (όσοι & όσες θέλουν).
Χρήσεις της στάχτης.
1. ΑΠΟΡΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ: φτιάχνουμε απορρυπαντικό με αλισίβα.
Βράζουμε 2 με 3 κουταλάκια στάχτη σε 1 μπρίκι με νερό και μετά την σουρώνουμε (π.χ με ένα φίλτρο του καφέ).
Είναι
από τα καλύτερα (αν όχι το καλύτερο) απορρυπαντικό γενικής χρήσης,
καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, τζάμια, πιάτα,
σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα, ασημικά, και πολλά άλλα που δεν
τα δοκίμασα.
2. ΓΥΑΛΙΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ: παίρνουμε ένα υγρό πανί και
το βουτάμε σε στάχτη η σε αλισίβα και καθαρίζουμε τις γυάλινες πόρτες
του τζακιού. Τρίβουμε τα τζάμια με ένα υγρό σφουγγάρι βουτηγμένο στη
στάχτη.
3. ΛΕΚΕΔΕΣ ΡΟΥΧΩΝ: για να φύγει γρήγορα ένας λεκές από τα
ρούχα την στιγμή που έγινε, βάζουμε πάνω του λίγη στάχτη και μετά από
πέντε λεπτά τον τρίβουμε με ψίχα ψωμιού.
4. ΑΣΧΗΜΕΣ ΟΣΜΕΣ: την βάζουμε πάνω σε οτιδήποτε μυρίζει άσχημα και φεύγουν οι άσχημες οσμές.
5.
ΞΕΜΥΡΙΣΜΑ ΨΥΓΕΙΟΥ: για να ξεμυρίσει το ψυγείο μας βάζουμε μέσα ένα
πιάτο με καρβουνόσκονη (από ξυλοκάρβουνο), και την ανανεώνουμε μέχρις να
φύγει κάθε μυρωδιά.
6. ΔΟΝΤΙΑ: την χρησιμοποιούμαι και στο πλύσιμο των δοντιών.
7. ΛΟΥΣΙΜΟ: λουζόμαστε με την αλισίβα,...............................