Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Ποιος ήταν ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ;

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

Ποίος ήταν ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ;

Γράφει ο Ντίνος Στυλιανός

 

     Αθανάσιος Κανέλλος, μια προσωπικότητα που έζησε στη Βόνιτσα στα τέλη του 19ου αιώνα. Ενας άνθρωπος που πέρασε χωρίς να αφήσει ίχνη περιουσίας, αλλά το όνομά του στεριώθηκε και παραμένει σε δύο εκκλησίες της πόλης.
Από τα νοτάρια εκείνης της περιόδου δεν υπάρχει πληροφορία για αγορές ή πωλήσεις ακίνητης περιουσίας από αυτόν. Στους εκλογικούς καταλόγους του τότε Δήμου Ανακτορίου (Βόνιτσα- Ζαβέρδα- Παλήμπεϊ- Αγιος Βασίλειος- Δερσοβά- Μοναστηράκι- Κεχροπούλα- Πλαγιά- Παλιάμπελα) το όνομά του δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς.
Και όμως πρέπει να έζησε στη Βόνιτσα αφού το όνομά του είναι καταγεγραμμένο σε δύο εκκλησίες που αντιπροσώπευαν τις παλιές ενετικές κοντράδες:
- . Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη περιοχή Ρεστέλλα της Βόνιτσας, το όνομά του είναι σκαλισμένο πάνω στη τοιχοδομή της εκκλησίας και μάλιστα στην οριζόντια πέτρα στο κάτω μέρος του παράθυρου του Ιερού.

Η επιγραφή γράφει: «ΑΘ. ΚΑΝΕΛΛ»

Επίσης το όνομά του σκαλίστηκε πάνω σε επιτύμβια πλάκα μέσα στον Αγιο Δημήτριο στη περιοχή Νεοχώρι (σήμερα η περιοχή ονομάζεται Άγιος Δημήτριος – ανατολική παραλία Βόνιτσας). Τον έθαψαν μέσα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και ο τάφος του είναι εκεί που παλιά ο ιερέας ανύψωνε τα Ιερά Σκεύη της Θείας Μετάληψης.

Η επιτύμβια πλάκα είχε χαραγμένη την επιγραφή:

«ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΤΕ

ΑΘ. ΚΑΝΕΛΛΟΣ»
και ακολουθούσαν ημερομηνίες.

Ποιος μπορεί να ήταν ο Αθανάσιος Κανέλλος για να τιμηθεί το όνομά του και το σεπτό σώμα του; Δυστυχώς η επιτύμβια πλάκα έχει καλυφθεί με το επιδαπέδιο πλακάκι που επιστρώθηκε πριν 20 περίπου έτη.

Σίγουρα θα ήταν ευεργέτης και ανακαινιστής εκκλησιών.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου επεκτάθηκε και έλαβε το μέγεθος που σήμερα έχει, το έτος 1877 σύμφωνα με την χαραγμένη επιγραφή δύο μέτρα πιο μακριά από το σκάλισμα της πέτρας με το όνομα του Κανέλλου.


Περίπου σε αυτή τη περίοδο έγινε η επέκταση του Αγίου Σπυρίδωνα με το μέγεθος που έχει σήμερα, καθώς επίσης και η επέκταση και η εξ ολοκλήρου ανακατασκευή τουλάχιστον δυο εκκλησιών της Βόνιτσας, σύμφωνα με τις επιγραφές τους.


Οι επεκτάσεις και οι ανακατασκευές συμπίπτουν με την χρονική περίοδο αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό της Κεφαλονιάς στις 2 Φεβρουαρίου του 1867.Η ισχύς του σεισμού ήταν 7,2 της κλίμακας ρίχτερ και έγινε αισθητός μέχρι και τις νότιες ακτές της Ιταλίας. Στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας προκάλεσε σοβαρές καταστροφές. Ο σεισμός των 7,2 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά με επίκεντρο το Ληξούρι είναι ο καταστροφικότερος στην ιστορία του νησιού και ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς στον ελληνικό χώρο τον 19ο αιώνα., είχε δε διάρκεια 30 δευτερόλεπτα.

Ο Κανέλλος παρότι «ξένος» στην τοπική κοινωνία της Βόνιτσας πρέπει να διέθεσε σοβαρά κεφάλαια για την επισκευή και επέκταση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, ώστε μόνο το δικό του όνομα να αναγραφεί στη νέα πλευρά της εκκλησίας και μάλιστα ανάμεσα από το τέμπλο και την αρχή της ιεράς κόγχης , και όταν απέθανε θάφτηκε στο πιο ιερό (μετά την Αγία Τράπεζα και την Ιερά Προσκομιδή) μέρος της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου.

Δεν έχουμε κάποια ένδειξη για την οικονομική συμμετοχή του στην επισκευή της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, και μπορεί η τοποθέτηση του σεπτού σώματός του να έγινε εκεί , καθόσον σε αυτή την χρονική περίοδο δεν επιτρέπονταν οι ταφές στον Αγιο Νικόλαο.

Εδώ σε αυτό το σημείο θα ενημερώσουμε τους αναγνώστες του άρθρου μας με το ότι όλες οι εκκλησίες στην ενετική και μεταενετική Βόνιτσα, στον εξωτερικό τους χώρο (κουλούρι) είχαν νεκροταφείο. Με το Βασιλικό διάταγμα του 1834 (περί νεκροταφείων και ενταφιασμού των νεκρών) άρχισαν σταδιακά να καταργούνται τα νεκροταφεία του Αγίου Σπυρίδωνα, Αγίων Αποστόλων, Αγίου Νικολάου και Αγίου Παντελεήμονα. Παρέμειναν τα νεκροταφεία Αγίου Αθανασίου, Αγίου Δημητρίου και Παναγίας της Χώρας. Για την ιστορία παρέχουμε την πληροφορία για το νεκροταφείο της Παναγίας της Χώρας ότι η τελευταία ταφή έγινε το 1968, ενταφιασμός της γρια-Μαρτίνως (γιαγιά της Μπίας και της Κασίας) ενώ την ίδια ημέρα στον Αγιο Αθανάσιο θάβονταν ο δολοφονημένος γιός του Κατσικογιάννη.

Συνεπώς η ταφή του Αθανάσιου Κανέλλου δεν μπορούσε να γίνει στον περίβολο (κουλούρι) του Αγίου Νικολάου και γιαυτό θάφτηκε με τιμές εντός της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου.

Ο Αθανάσιος Κανέλλος έζησε στη Βόνιτσα στο δεύτερο μισό του 19ο αιώνα, και υπήρξε ανακαινιστής των εκκλησιών.

 

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο