Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Αιτωλοακαρνανία: Αγωνία στους κτηνοτρόφους για την πανώλη – έκλεισαν όλα τα σφαγεία


Συναγερμό προκαλούν στους κτηνοτρόφους και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφερειών κλπ οι εξελίξεις σχετικά με τα κρούσματα της πανώλης στα αιγοπρόβατα........

Στην Δυτική Ελλάδα, μια σειρά από μέτρα ανακοινώθηκαν την περασμένη Κυριακή και σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι σε κτηνοτροφικές μονάδες. Άλλωστε στην Δυτική Ελλάδα, υπάρχει ένας επιπλέον λόγος ανησυχίας μετά την ανίχνευση κρούσματος της νόσου στην Κορινθία. Κρούσμα καταγράφτηκε σήμερα και στην Αττική και συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο.

Παράλληλα έχει ανακοινωθεί η απόφαση απαγόρευσης της μετακίνησης των ζώων, οπότε έχει ανασταλεί τη λειτουργία όλα τα σφαγεία. Η απόφαση αυτή ισχύει για μια εβδομάδα, έως τις 4 Αυγούστου συγκεκριμένα. Οι έλεγχοι στη Δυτική Ελλάδα είναι καθημερινοί και σύμφωνα με πληροφορίες δίνεται βαρύτητα στην περιοχή της Βόνιτσας, που είναι πύλη εισόδου μεγάλου όγκου ζωικού κεφαλαίου. Από τους ελέγχους δεν έχει προκύψει κάποιο θετικό δείγμα μέχρι σήμερα.


Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν τους κτηνοτρόφους να συμμορφωθούν με τις απλές οδηγίες που τους έχουν δοθεί, ώστε να αποτραπεί από τώρα  τυχόν εξάπλωση εάν προκύψει κρούσμα, όπως πχ να κάνουν απολυμάνσεις σε οχήματα – μηχανήματα, να μην μετακινούνται σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες κλπ. Καλούνται επίσης να συμμετάσχουν στις ενημερωτικές συναντήσεις που γίνονται, γιατί προς το παρόν παρατηρείται περιορισμένο ενδιαφέρον.


Στο μεταξύ, για την πανώλη των αιγοπροβάτων και όσα γνωρίζουμε γι’ αυτή μίλησε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τονίζοντας ότι το ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι «από πού προήλθε το πρώτο κρούσμα, αλλά να απομονώσουμε τον ιό».

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι θέμα για τη δημόσια υγεία δεν τίθεται», τόνισε μεταξύ άλλων. Οι σφαγές απαγορεύονται όπως είπε γιατί αποτελούν λόγο μετάδοσης του ιού. «Γιατί ο πλέον διαδεδομένος τρόπος προκειμένου να μεταφερθεί ο ιός είναι να οδηγηθούν τα ζώα στα σφαγεία. Εκεί λοιπόν, επειδή ακριβώς γίνεται όλη αυτή η επεξεργασία, μέχρι να φτάσουμε στη σφαγή, είναι θα έλεγα ο ιδανικός τρόπος. Και αυτό είναι το αρνητικό προκειμένου να μεταφερθεί και να μην μπορέσουμε να τον περιορίσουμε και να τον απομονώσουμε».


Πρόσθεσε πως, «ο άνθρωπος μπορεί να το μεταφέρει, αλλά δεν κολλάει, δεν νοσεί ο άνθρωπος. Όταν όμως τα παπούτσια του, τα ρούχα του έρθουν σε επαφή με ένα βιολογικό υλικό του ζώου, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι αυτός ο οποίος θα μεταφέρει σε ένα άλλο κοπάδι».


«Αυτή τη στιγμή η μάχη που δίνουμε είναι μια μάχη απομόνωσης του ιού με τον χρόνο», τόνισε ο κ. Τσιάρας. Άρα λοιπόν, όπως εξήγησε ο Υπουργός ένα κρούσμα σε ένα κοπάδι, σημαίνει πως πρέπει να θανατωθούν όλα τα ζώα του κοπαδιού, πρέπει επίσης να υπάρξουν οι ζώνες επιτήρησης. «Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ουσιαστικά οδηγηθήκαμε στο να ληφθεί μια απόφαση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μην υπάρξει μετακίνηση ζώων για κανέναν από τους γνωστούς λόγους, ακριβώς για να περιορίσουμε την πιθανότητα της μετάδοσης του ιού, άρα και της νόσου», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, περίπου 9.000 ζώα έχουν ήδη θανατωθεί.

agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο