Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Συλλαλητήριο σήμερα 2 Φεβρουαρίου 2024 γα το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου


Ως εδώ και μη παρέκει. Το νερό ξεχείλισε. Δεν πάει άλλο. Πόσο ακόμα θα προσφέρει το Μεσολόγγι. Θυσιάστηκε για να αναγεννηθεί η αρχαία Ελλάδα....... Έβγαλε 5 πρωθυπουργούς για να την κάνουν κράτος. Στέριωσε. Ήταν η πολυπληθέστερη πόλη στην Ελλάδα. Βασιλιάδες- Κυβερνήτες, το πρώτο τους ταξίδι, το έκαναν εδώ, για να την προσκυνήσουν με δώρα. Ο μεγάλος πρωθυπουργός Βενιζέλος της χάρισε το λιμάνι. Πώς την κατάντησαν τώρα; Κατακερμάτισαν την περιφέρειά της.

Για να βγάζουν το 70% της Ελληνικής παραγωγής έδωσαν μπιχλιμπίδια τη πόλη. Όμως έκαναν την ψαρομάνα Πλώσταινα μια νεκρή λίμνη με μπόχα και δυσωδία αφήνοντας στους δρόμους εκατοντάδες ψαράδες. Όλα τα αλίπεδα που έγιναν από τα σπλάχνα της με έργα της πόλης , χωρίς άλλη παρέμβαση, είναι δικά της και όχι με αυτά να πολιορκείται ξανά σήμερα, από το κράτος.

Το 1960 το Υπουργείο Οικονομικών μετά από απόφαση του δευτεροβάθμιου εφετείου δέχτηκε και διέταξε τον νομικό του σύμβουλο να πράξει τα νόμιμα για να δοθούν όλα στο Λιμενικό ταμείο Μεσολογγίου όπου ανήκουν, άρα στο δήμο Μεσολογγίου.

Ο μεγάλος δρόμος της Δυτικής περιμετρικής έγινε για να ενώνεται το εμπορικό λιμάνι της με τον εκάστοτε δυτικό άξονα της χώρας. Ήρθε το κράτος και παρά την παγκόσμια πρακτική, δηλαδή της δημιουργίας κόμβου στην διασταύρωση δύο αξόνων, το αγνόησε και τιμώρησε τη πόλη με κόμβο 5 χιλιόμετρα μακριά. Υπάρχουν 4 κραυγαλέες θέσεις για κόμβο στον ιστό της πόλης με πιο σημαντική και άκρως απαραίτητη στου Χαλαζιά, που πολύς ντόρος γίνεται.

Άρπαξαν νύχτα οι σπεκουλαδόροι πολιτικοί-βουλευτές το αυτόνομο ΤΕΙ, το μεγαλύτερο Campus-TEI της χώρας και το μετέφεραν αλλού.

Στην διαθήκη του ο Χατζηκώστας, εκτός από τα αρχικά για την κατασκευή του νοσοκομείου Μεσολογγίου, άφησε στην αυτοκρατορική τράπεζα της Μόσχας προίκωμα, όπως το λέει, για έργα ή επεκτάσεις του Νοσοκομείου τόσα ρούβλια, που θα μπορούσαν να τα πάρουν οι πολίτες του Μεσολογγίου το 1866, ώστε να αποτελέσει σήμερα, χωρίς υπερβολή, το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων. Πώς το κατάντησαν σήμερα; Θέλουν να το κάνουν ΕΣΥ.

Στάχτη στα μάτια είναι, οι 350 νεοσύλλεκτοι στο δοξασμένο ευρωπαϊκά 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων, ο δρόμος της Τουρλίδας, η απαράδεκτη και αχρείαστη ανακατασκευή της Κύπρου, η πολυδιαφημιζόμενη ανάπλαση της Ναυπάκτου με τόσες ελλείψεις και σχεδιασμένες ή μη παραλείψεις.

Ως εδώ και μη παρέκει.

Στα Τρίκαλα, στο μοναδικό κομμάτι της διασκέδασης, το Βαρούσι, το Τούρκικο Μπεζεστένι, στα μανάβικα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών να τους δοθεί, για να μην τα γκρεμίσουν για πολυκατοικίες, 100% κάλυψη στα ισόγεια- καταστήματα,. Το υπουργείο που απευθύνθηκαν τους έδιωξαν με το αιτιολογικό ότι από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους όλα τα Βασιλικά και Προεδρικά διατάγματα δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη κάλυψη από 70 %. Επανάσταση στα Τρίκαλα. Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο με τους βουλευτές απαίτησε από το Υπουργείο ως εξής: Δεν μας ενδιαφέρουν οι νόμοι που έχετε εσείς στην Αθήνα. Εμείς εξουσιάζουμε την πόλη μας, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για αυτήν. Θέλουμε αυτό!!!!!. Μπροστά σ΄ αυτήν την δυναμική έγινε δεκτό το αίτημά τους και σήμερα στο εμπορικό κέντρο, υφίσταται . μοναδικά στην Ελλάδα 100% κάλυψη στα ισόγεια. Είμαστε μετά 200 χρόνια μια πόλη πολιορκημένη.

Το 1934 που επιχειρήθηκε η μεταφορά τμημάτων του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου στο Αγρίνιο, όλη η πόλη ήταν ανάστατη. Επί τρεις ημέρες τα μαγαζιά ήταν κλειστά. Οι κάτοικοι έπαιρναν το τρένο Καλυδώνα και πήγαιναν στην Πάτρα για τρόφιμα. Εκπρόσωποι φορέων με τον Δήμαρχο στην Αθήνα, με πολλούς Μεσολογγίτες, που τους περίμεναν εκεί, τελικά κατάφεραν να παραμείνει το πρωτοδικείο ως είχε.

Σήμερα επιβάλλεται, να ξεσηκωθούμε στην πολιορκία που δεχόμαστε. Να φτιάξουμε ένα νέο τείχος του Κοκκίνη για έναν νέο νομό, τον νομό της Αιτωλίας. Άλλωστε το όνο-μα του νομού Αιτωλοακαρνανίας επιτρέπει την διάσπαση. Με τον δικαστικό χάρτη η περιφέρεια Μεσολογγίου εξυπηρετεί 80.000 κόσμο. Σήμερα, εδώ πόσοι βρίσκονται; Από όλο το Ξηρόμερο και τη Ναυπακτία έπρεπε να ξεσηκωθεί, όλος, κυρίως, ο ανδρικός πληθυσμός και να βρίσκεται ανάμεσά μας. Να κατακλυσθεί η πόλη από αυτοκίνητα. Αφού δεν έρχονται υπεύθυνοι δημοτικοί άρχοντες από την άλλη πόλη, άλλα ούτε βουλευτές ή πολιτικοί του νομού, να υψώσουν μαζί μας μια μεγάλη φωνή, όλοι μαζί, ώστε να αποτελέσουμε μια καθαρή και ωφέλιμη συνεργασία σε ένα αναπτυξιακό δίπολο των δύο πόλεων, με ισχύοντα τα ιστορικά και παραγωγικά δεδομένα, δεν μένει παρά να χωριστεί ο νομός. Να έχουμε το νομό μας, με τους δικούς μας βουλευτές, τις δικές μας υπηρεσίες, να διεκδικούμε ότι μας ανήκει. Σε τι μας ωφέλησε μέχρι σήμερα ο ενιαίος νομός; Σε τίποτε. Μόνο γκρίνια είχαμε. Έρχονται γιορτές εξόδου. Αυτές είναι τα όπλα μας. Το 2026 θάρθουν χιλιάδες κόσμος. Τώρα, είναι η ώρα μας.

Θεόδωρος Μυλωνάς                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο