Στην ομιλία του Θανάση Λύρου προς τους ετεροδημότες της Αθήνας, βρέθηκε από προσωπικό ενδιαφέρον, ο Βασίλης Καψιμάλης, Ερευνητής Α΄, Δρ Θαλάσσιας Γεωλογίας και Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών......
Έχοντας ήδη εμπεριστατωμένη άποψη για τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης μας, ο κ. Καψιμάλης αναφέρει:
«Χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσά σας, ανάμεσα σε ενεργούς πολίτες που θέτουν ως προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Μεσολογγίου και αγωνίζονται για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες της.
Γεννήθηκα στο Μεσολόγγι, σε ένα σπίτι που η λιμνοθάλασσα έγλειφε την αυλή του. Όλα τα παιδιά τής γειτονιάς, παρότι είχαμε ρητές εντολές από τις μανάδες μας να μην πλησιάσουμε στα λασπόνερα, παίζαμε σχεδόν κάθε μέρα εκεί! Και δεν συζητάω το τι ακολουθούσε το βράδυ, όταν γυρίζαμε κατάκοπα και λασπωμένα στα σπίτια μας! Πολύ αργότερα αντιλήφθηκα πόσο με έλκυαν και με γοήτευαν τα νερά της λίμνης. Όταν πια ήρθε η ώρα να διαλέξω την πανεπιστημιακή Σχολή που θα ακολουθούσα, η απόφαση μου ήταν ξεκάθαρη. Οποιαδήποτε που έχει σχέση με τη θάλασσα!
Ασχολούμαι, επιστημονικά, πάνω από 35 χρόνια με την έρευνα της εξέλιξης και της δυναμικής των γεωμορφολογικών συστημάτων της θάλασσας. Έχω μελετήσει περιοχές που βρίσκονται στα βάθη των ωκεανών αλλά και πολλές ακτές σε μακρινές χώρες. Ωστόσο, την περιβαλλοντική πολυπλοκότητα, ποικιλότητα και μοναδικότητα του συμπλέγματος των λιμνοθαλασσών του Αχελώου ποταμού, δεν τις έχω συναντήσει πουθενά αλλού.
Για εμένα η λιμνοθάλασσα είναι ένας ευλογημένος τόπος, με ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Δεν είναι μόνο τα μοναδικά ενδιαιτήματα που διαθέτει και τα εκατοντάδες είδη σπάνιων οργανισμών που υποστηρίζει. Δεν είναι μόνο τα περιζήτητα αλιεύματα, που παράγει στα ιβάρια της. Δεν είναι μόνο η λαμπρή, αρχαία και νεότερη ιστορία, που διαφυλάττει μέσα και κάτω από τα νερά της. Πάνω από όλα είναι οι μνήμες και η προοπτική που δίνει στον τόπο. Δεν είναι τυχαίο που στην αρχαιοελληνική μυθολογία η δελταϊκή πεδιάδα του Αχελώου ήταν ταυτισμένη με το της «Αμαλθείας κέρας», τον τόπο της αφθονίας!
Η ιστορία, το παρόν και το μέλλον του Μεσολογγίου, του Αιτωλικού, του Νιχωριού, του Κεφαλοβρύσου, του Μποχωριού και των υπολοίπων χωριών τού κάμπου ήταν, είναι και θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την υγεία της λιμνοθάλασσας.
Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών είναι ένας δημόσιος φορέας, που εδώ και πολλά χρόνια μελετά τα επιφανειακά νερά τής λιμνοθάλασσας, την κατάσταση της τρωτής και ευμετάβλητης παράκτιας ζώνης και την εξέλιξη των θαλάσσιων γεω- και οικο-συστημάτων.
Δηλώνω ότι είμαστε στη διάθεση της νέας δημοτικής αρχής, που θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία του επόμενου μήνα, να σχεδιάσουμε από κοινού μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του λιμνοθαλάσσιου, παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος του Δήμου της Ι.Π. Μεσολογγίου, με μοναδικό γνώμονα ένα ευήμερο μέλλον για όλους μας.
Παρότι δεν διαμένω πια μόνιμα στο Μεσολόγγι, έχω εμπεριστατωμένη άποψη για τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης μας. Για αυτό και θεωρώ ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος, Θανάσης Λύρος, και οι συνεργάτες του έχουν την ικανότητα, εντιμότητα και αποτελεσματικότητα να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, που ταλανίζουν τον Δήμο, στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων τού τόπου και στη δίκαιη διαμοίραση των ωφελημάτων της “ανάπτυξης για όλους”.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία στον αγώνα σας και θα είμαστε στη διάθεσή σας, για να συνδράμουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αειφόρο ανάπτυξη του Δήμου μας».
Βασίλης Καψιμάλης
Ερευνητής Α΄, Δρ Θαλάσσιας Γεωλογίας
Αναπληρωτής Διευθυντής Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.
Εκ του Γραφείου Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο