Στην κρίσιμη εποχή της ενεργειακής μετάβασης και της ενεργειακής ασφάλειας που αποτελεί ζητούμενο, άλλη μια υποδομή υψηλών προδιαγραφών έρχεται να προστεθεί στο σύστημα προσφέροντας τα μέγιστα. Πρόκειται για το πάρκο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που βρίσκεται στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.
Tο γεγονός αναφέρει με καμάρι και η ίδια η εταιρεία σε δημοσίευση της σε κοινωνικό δίκτυο. Χαρακτηριστικά επισημαίνει, «Ενώ η διεθνής κοινότητα αναζητεί λύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, στην σύνοδο COP27 στην Αίγυπτο, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες βρίσκεται στα τελικά στάδια ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πρότζεκτ της Ελλάδας που βρίσκεται στα εξαντλημένα ορυχεία στη Πτολεμαΐδα. Πρόκειται για έργο ισχύος 230MW, το οποίο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου kluster φωτοβολταικών που θα φτάσει το 1,2 GW».
Το συγκεκριμένο έργο είναι το πρώτο που υπεγράφη στην Ελλάδα με δανειοδότηση μέσω του προγράμματος InvestEU, βρίσκοντας χρηματοδότηση τόσο από ελληνικές τράπεζες όσο και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το τεράστιο φωτοβολταϊκό (το οποίο είναι και από τα μεγαλύτερα στη Ευρώπη) αποτελεί έργο-ορόσημο τόσο για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες όσο και για το ενεργειακό οικοδόμημα της χώρας. Η υλοποίηση του και η λειτουργία του διαλύει κάθε σκεπτικισμό απέναντι στα έργα ΑΠΕ, αποδεικνύοντας πως η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να είναι επιτυχής συνδυάζοντας, την ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Ταυτότητα έργου
Το έργο είναι ένα cluster τριών φωτοβολταϊκών συνολικης ισχύος 230 ΜW. Τα πρώτα δύο κομμάτια, ισχύος 15 ΜW έκαστο, έχουν ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία σχεδόν δύο χρόνια τώρα. Τελευταία εκκρεμότητα παρέμενε το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου, το φωτοβολταϊκό με ισχύ 200 ΜW, το οποίο έρχεται να ολοκληρώσει το παζλ του σπουδαίου έργου.
Οι εγκαταστάσεις της υποδομής εκτείνονται στην περιοχής της Πτολεμαΐδας, με επίκεντρο τα παλιά λιγνιτωρυχεία. Τις εργασίες κατασκευής του τελευταίου κομματιού, για λογαριασμό της ΔΕHΑΝ, τις έχει αναλάβει η Mytilineos. Ο αρχικός προϋπολογισμός του συνολικού πρότζεκτ ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ .
Η υποδομή αφορά ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΑΠΕ που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα σχέδια θα καταλαμβάνει μια έκταση σχεδόν 5.000 τ.μ.
Από τη λειτουργία του πάρκου εκτιμάται πως θα παράγονται 352 GW καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ανά έτος, οι οποίες αντιστοιχούν στις ενεργειακές ανάγκες 75.000 νοικοκυριών.
Το φωτοβολταϊκό στη Μεγαλόπολη
Την ίδια στιγμή που το έργο στην Πτολεμαϊδα “ζεσταίνει μηχανές” για λειτουργία, η ΔΕΗΑΝ ετοιμάζεται για την ολοκλήρωση ενός ακόμα σημαντικού πρότζεκτ.
Πρόκειται για ακόμα ένα φωτοβολταικό πάρκο με ισχύ 50 MW, το οποίο υλοποιείται στη Μεγαλόπολη, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για δύο πάρκα με ισχύ 39 και 11 MW. Ανάδοχος του έργου είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο αρχικός προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεπερνούσε τα 35 εκατομμύρια ευρώ.
Οι υποδομές θα κατασκευαστούν σε εκτάσεις που έχει απαλλοτριώσει η ΔΕΗ με σκοπό να εγκατασταθούν τα πάρκα.
Με τη θέση σε λειτουργία και αυτού του πάρκου εκτιμάται πως θα παράγονται 100 GW καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση.
Τέλος , αξίζει να σημειώσουμε πως τα σχέδια της ΔΕΗΑΝ δεν σταματούν εδώ. Αυτή την περιόδο έχει σε εξέλιξη τον διαγωνισμό για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο-μαμούθ στην περιοχή της Πτολεμαϊδας, ισχύος 550 MW.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο