Ποιες εταιρίες έχουν υποβάλλει προσφορές
Σε πεδίο μάχης βετεράνων του κατασκευαστικού κλάδου έχει εξελιχθεί η Δυτική Ελλάδα, καθώς τρέχουν οι διαγωνισμοί για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Αγρίνιο και τη Ναύπακτο......
Μεγάλα ονόματα εκ μέρους των Big 5, όπως η ΤΕΡΝΑ, η ΗΛΕΚΤΩΡ και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, ενώ και βετεράνοι στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων όπως η Μεσόγειος δίνουν δυναμικά το παρόν.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει δύο έργα διαχείρισης απορριμμάτων συνολικής αξίας 121 εκατομμυρίων, τα οποία τελούν υπό διαγωνιστική διαδικασία και είναι πολύ πιθανό να έχουμε ανάδειξη αναδόχων έως τα τέλη του 2021, συντελώντας έτσι στην στοχοθεσία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τη δημοπράτηση 17 ΜΕΑ εντός του 2021.
Η εξέλιξη αυτή είναι θετική καθώς η Ελλάδα αποτελεί ουραγό στην κατάταξη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων (μόλις 4η από το τέλος), ενώ καλείται να πληρώσει και σημαντικά ποσά μέσω προστίμων λόγω της λειτουργίας παράνομων ΧΑΔΑ.
ΜΕΑ Αγρινίου
Ξεκινώντας με τη μονάδα απορριμμάτων στο Αγρίνιο, παρατηρείται πως έχει συγκεντρώσει 4 τουλάχιστον προσφορές, οι οποίες προέρχονται από τα εξής σχήματα:
1 ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
2 ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ
3 ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ,
4 «ΕΝΩΣΗ W.A.T.T. A.E. – INTRAKAT»
Η δημοπράτηση του έργου ανακοινώθηκε στα μέσα Μαρτίου και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών ήταν 22η Απριλίου, ενώ η αποσφράγιση των προσφορών αναμενόταν λίγες ημέρες αργότερα. Ωστόσο, υπήρξαν καθυστερήσεις, οι οποίες οφείλονται σε ζητήματα που έχρηζαν διευκρινίσεων με αποτέλεσμα οι προσφορές να κατατεθούν την προηγούμενη εβδομάδα.
Το έργο αφορά στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) και επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Αιτωλοακαρνανία με αναθέτουσα αρχή το Δήμο Αγρινίου. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 63,4 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (51,2 εκατ. Ευρώ προ ΦΠΑ).
Η διάρκεια του έργου ανέρχεται σε 97 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, εκ των οποίων οι πρώτοι 6 θα αφορούν στη δοκιμαστική λειτουργία του έργου. Ταυτόχρονα υπάρχει και το δικαίωμα παράτασης ισχύος κατά 6 επιπλέον έτη εκ μέρους της αναθέτουσας αρχής.
Μέσω της ΜΕΑ εκτιμάται πως θα επεξεργάζονται 23.914 τόνοι σύμμεικτων αστικών αποβλήτων ανά έτος, ενώ η ΜΕΒΑ θα επεξεργάζεται 9.482 τόνους “καφέ” απορριμμάτων και επιπλέον 2.375 τόνους “πράσινων” απορριμμάτων σε ετήσια βάση.
ΜΕΑ Ναυπάκτου
Το έτερο έργο που τελεί υπό διαγωνιστική διαδικασία είναι η ΜΕΑ Ναυπάκτου, η οποία έχει “βασανιστεί” κατά το προηγούμενο έτος, καθώς είχε γίνει προσφυγή στο ΣτΕ, η οποία τελεσιδίκησε με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος και το έργο να επαναδημοπρατηθεί.
Το έργο έχει προσελκύσει προς το παρόν το ενδιαφέρον 3 σχημάτων, τα οποία είναι τα εξής:
ΗΛΕΚΤΩΡ
INTRAKAT-WATT
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ωστόσο, σε μία πρόσφατη εξέλιξη στον διαγωνισμό, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα, η Επιτροπή Έργου αποφάσισε να αποκλείσει τα σχήματα ΗΛΕΚΤΩΡ και INTRAKAT-WATT κατά τη διάρκεια αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών, με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο η πρόταση των ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ.
Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής των δεύτερων πρακτικών και ύστερα θα περάσει από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Ναυπάκτου. Από κει και έπειτα εντός δεκαημέρου, και εφόσον δεν υπάρξουν προσφυγές στην ΑΕΠΠ ή το ΣτΕ, θα γίνει η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών.
Η συνολική αξία του έργου, που έχει ως αναθέτουσα αρχή το Δήμο Ναυπάκτου, εκτιμάται στα 28 εκατ. Ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (22,5 εκατ. Ευρώ χωρίς ΦΠΑ) και έχει λάβει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ με το ποσό της δημόσιας να ανέρχεται στα 14,4 εκατ. Ευρώ, ενώ η δαπάνη λειτουργίας και συντήρησης (4 εκατ. ευρώ) για την 5ετία θα καλυφθεί από ίδιους πόρους.
Πηγή: ypodomes.com – Γεράσιμος Σεραφειμίδης
agriniopress
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο