Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Όλοι για τη Λευκάδα: Το ιστορικό του έργου: «Βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Λευκάδας» και η αποκατάσταση της αλήθειας.

 

       Πριν δυο εβδομάδες, στις 7 Απριλίου, ο βουλευτής και η δημοτική αρχή ενημέρωσαν (με δελτία τύπου και αφού επιδόθηκαν σε «αγώνα δρόμου» για την πρωτιά) σχετικά με τις «δικές τους ενέργειες» για το έργο. Μας πληροφόρησαν, λοιπόν, ότι την προηγούμενη ημέρα (6-4-2021) ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών: ενέκρινε (γράφει ο βουλευτής) το ποσόν των 600.000 € για το έργο, ενέταξε το έργο προϋπολογισμού 600.000 € στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» (αναφέρει η δημοτική αρχή) .
 
Ας δούμε όμως ποια είναι η πραγματικότητα και ποια η εξέλιξη γι’ αυτά τα έργα:    
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας τον Φεβρουάριο 2019 εγκρίθηκε, ομόφωνα, η υποβολή αιτήματος για χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 744.000 € (με Φ.Π.Α.) στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών με την τότε επωνυμία ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ
 
Τον Απρίλιο 2019 μετά από σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (όπως απαιτούνταν) έγινε η υποβολή της αρχικής αίτησης του Δήμου για χρηματοδότηση του έργου, το οποίο περιελάμβανε:
 α) Έργο αναβάθμισης του γηπέδου Αγ. Πέτρου προϋπολογισμού 385.950 €.
 β) Προμήθεια και επίστρωση ταρτάν στίβου του Σταδίου Λευκάδας, προϋπολογισμού 358.050 €. 
 
Είχε προηγηθεί η αρχική ολοκληρωμένη μελέτη του έργου με τίτλο «Αναβάθμιση γηπέδου Αγ. Πέτρου», η οποία εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης δημοτικής περιόδου, με αποφάσεις του (Οκτώβριος 2018 και Φεβρουάριος 2019), είχε δε προϋπολογισμό (μόνο το έργο του γηπέδου Αγ. Πέτρου) 385.950 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
Η τωρινή δημοτική αρχή μετά από διευκρίνιση της χρηματοδοτούσας αρχής ότι το ποσόν του Φ.Π.Α. (ήταν 144.000 € από τις αρχικές 744.000 €) περιλαμβάνεται στο ανώτατο ποσό χρηματοδότησης το οποίο δεν μπορούσε να υπερβαίνει τις 600.000 €, έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα για τροποποίηση της μελέτης για το έργο του γηπέδου Αγ. Πέτρου και υποβολή νέας πρότασης για χρηματοδότηση.  
 
Έτσι με νέα απόφαση του Δ.Σ. τον Οκτώβριο 2019 τροποποιήθηκε η μελέτη για το γήπεδο Αγ. Πέτρου και ο προϋπολογισμός του μειώθηκε στο ποσό των 221.180 € (από το αρχικό 385.950 €), ενώ η νέα πρόταση που υποβλήθηκε για χρηματοδότηση, τροποποιήθηκε στις 600.000 € με την 394/31-10-2019 απόφαση του Δ.Σ.
 
Οι δυο αυτές αποφάσεις που ελήφθησαν κατά πλειοψηφία, υπερψηφίστηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους και των τριών συνεργαζομένων παρατάξεων, οι οποίες συγκροτούν τη δημοτική αρχή. Η πρόταση της παράταξής μας για να μην αλλοιωθεί η αρχική μελέτη και να πληρωθεί η διαφορά των 144.000 € για το συνολικό έργο από πόρους του Δήμου (υπήρχε η οικονομική δυνατότητα) δεν έγινε δεκτή από την δημοτική αρχή και την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων που την απαρτίζουν (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Δημοτικής Ενότητας Απολλωνίων που ήταν παρόντες)!
 
Πέραν όμως των ανωτέρω, υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου (όπως και πολλών ακόμη έργων) για περισσότερο από 20 μήνες. Μια μεγάλη καθυστέρηση που οφείλεται στις παλινωδίες της κυβέρνησης και στην άρνηση του μέχρι πρότινος υπουργού Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκου, να δεχτεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους Δήμους με την επωνυμία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», θέτοντάς το υπό αμφισβήτηση, απαξιώνοντάς το και τινάζοντας στον αέρα την προετοιμασία εκατοντάδων δήμων γι’ αυτά τα έργα.
Μόλις πρόσφατα, τον περασμένο Μάρτιο, «κατόρθωσε» ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, να πετύχει την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να χρηματοδοτηθούν τα έργα των Δήμων που εντάσσονται στο νέο-βαπτισμένο πρόγραμμα με το όνομα «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ»! Κάπως έτσι φτάσαμε στην έγκριση των 600.000 € και την ένταξη του έργου, που αναφέρουν τα ξεχωριστά δελτία τύπου, βουλευτή και δήμου.
 
Η Λευκάδα όμως έχει ανάγκη και από άλλα έργα βελτίωσης και ενίσχυσης των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς και τη δημιουργία νέων αθλητικών χώρων. Αυτές τις ανάγκες, κατά την περίοδο 2015-2019 που η Παράταξή μας είχε την ευθύνη διοίκησης του Δήμου, εντοπίσαμε, αναδείξαμε και σε πολλές περιπτώσεις (πέραν των καθημερινών μικροπαρεμβάσεων) μεριμνήσαμε ώστε να γίνουν οι μελέτες, να χρηματοδοτηθούν και να ανατεθούν έργα (ορισμένα των οποίων ολοκληρώθηκαν).  
Παραδώσαμε δε στη νέα δημοτική αρχή, πλην της μελέτης και της υποβολής πρότασης για χρηματοδότηση του ανωτέρω έργου, δυο ακόμη μεγάλα αθλητικά έργα χρηματοδοτημένα και σε εξέλιξη κατασκευής, τα οποία μετά από 19 μήνες παραμένουν σε στάσιμη κατάσταση. 
 
Αυτά τα έργα αφορούν: 
 
α) Το γήπεδο Τσουκαλάδων προϋπολογισμού 300.000 € και 
β) Τα γήπεδα τένις και 5x5 στα Βαρδάνια καθώς το γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ της Βασιλικής, προϋπολογισμού 270.000 €. 
 
Σήμερα είναι απολύτως αναγκαία η άμεση επανεκκίνηση των έργων για την ολοκλήρωσή τους (παρά τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε), ώστε να αποδοθούν για χρήση στους δημότες με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών και τη δημιουργία κινήτρων άθλησης.
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο