Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

ΝΙΚΟΣ Θ. ΜΗΤΣΗΣ: Αφιέρωμα στον ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ του Μήτσου, απο την ΚΑΤΟΥΝΑ, από της ηγετικές μορφές της επανάστασης του 1821, πολιτικός, υπουργός, Γερουσιαστής!

Προδημοσίευση: «Γεώργιος Μαυρομμάτης" από το βιβλίο του Νίκου Θεοδ. Μήτση: "ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΙΟΙ Προεστοί, Λόγιοι, Οπλαρχηγοί, Πολιτικοί" 

         Προδημοσιεύσεις περιληπτικές από τους σημαντικότερους ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΙΟΥΣ που αναφέρονται στο βιβλίο του Νικολάου Θεοδ. Μήτση, εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ και, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 18 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 6.30μμ στο Στοά του Βιβλίου (Αίθουσα Λόγου και Τέχνης) στο ΑΡΣΑΚΕΙΟ Μέγαρο, Σταδίου και Πεσμαζόγλου 5 στην Αθήνα.

Tου συγγραφέα – ιστορικού ερευνητή Νίκου Θ. Μήτση

           ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ Γεώργιος (1771-1836) [Πληρεξούσιος βουλευτής -Γερουσιαστής– υπουργός]. Γεννήθηκε το 1771 στην εύανδρο ΚατούναΞηρομέρου και υπήρξε γιος του προεστού- πρόκριτου Μήτσου Μαυρομμάτη (+1792) και αδελφός με τους Ιωάννη και Αναστάσιο  Μαυρομμάτη. 
      Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στην Ιθάκη και στη Λευκάδα, όπου είχεκαταφύγει καταδιωκόμενος από τον Αλή πασά ο πατέρας του Μήτσος. Παντρεύτηκε την κόρη του προβλεπτή της Πρέβεζας Νικολάου Γενουβέλη.

       Διαθέτων το προσήκον κύρος αλλά και την εύνοια του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου εξελέγη στις 24 Φεβρουαρίου 1821 μέλος της Γερουσίας της δυτικής Χέρσου Ελλάδος μετά των: Γεωργίου Πραΐδου, Πάνου Γαλάνη ή Μεγαπάνου, Χρ. Στάϊκου, Αναγνώστη Καραγιάννη, Ιωαν. Τρικούπη, Γεωργίου Καναβού, Δ. Φραγκούλη, Κων/νου Λογοθέτη και Ν. Λουριώτου. 


O Γεωργάκης Μαυρομμάτης ως μέλος της Γερουσίας  Δυτ. Χέρσου Ελλάδος στις 9 Μαρτίου 1822 

Γεώργιος Μαυρομμάτης: [1771-1836]. βουλευτής, υπουργός Οικονομίας, Επίτροπος Αχαΐας, Διοικητής Ύδρας και Σπετσών, Γερουσιαστής, Μέλος του Πανελληνίου, Σύμβουλος Επικρατείας........................


  
         Συνυπέγραψε ως μέλος της Γερουσίας της δυτικής Χέρσου Ελλάδοςστις 22 Φεβρουαρίου 1822 την απόφαση διορισμού του Γεωργίου Βαρνακιώτη, ως στρατηγού της δυτικής Ελλάδος, καθώς και την απονομή προνομίων στον Γεωργάκη Νικολού Βαρνακιώτη και την οικογένεια αυτού δια τις προς την πατρίδα εθνωφελείς υπηρεσίες του, σύμφωνα και με την ακόλουθη απόφαση (AEΠ τ. Α’. σελ.49):

 H μυστική συνέλευση στις 22 Μαρτίου 1822 δια της οποίας ορίστηκε ο Γεώργιος Βαρνακιώτης μέλος της Γερουσίας της Δυτ. Χέρσου Ελλάδος με απεριόριστες στρατιωτικές αλλά και πολιτικές εξουσίες. Μεταξύ των μελών που υπογράφουν είναι και οι: Πάνος Γαλάνης, Γιωργάκης Μαυρομμάτης, Χρ. Στάϊκος, Αναγν. Καραγιάννης, Αντων. Αναστασίου, Γιωργάκης Καναβός και Αναγνώστης Αθανασίου.

      «Διά ταύτα οι υπογεγραμμένοι συνελθόντες εν μυστική συνελεύσει και σκεψάμενοι την αμάθειαν του λαού των μερών τούτων, τον κίνδυνον εις τον οποίον η πατρίς υπόκειται αν η Διοίκησις δεν στερεωθή, κρίνομεν εύλογον και αποφασίζομεν ότι ο ειρημένος αρχηγός και η φαμέλια του, ως κλήμα και θρέμμα της αυτού επαρχίας, λέγεται μέλος του πολιτικού τούτου συστήματος, τόσον εις την Γερουσίαν ωσάν και εις κάθε άλλο αξίωμα. Εάν η πατρίς κάμη συνθήκην ή ανταποκρίσεις με άλλην επαρχίαν, να είναι με την γνώμην του. Ότι ψήφισμα γένει δια τα μούλκια  των εχθρών, να γίνεται συμφώνως. Ομοίως, εάν η πατρίς λάβη χρείαν δια να σηκώση, δάνεια. Ομοίως, εάν γίνωσι προβιβασμοί ή κατεβασμοί οφφικίων πολιτικών και σχεδόν κάθε σύστημα όπου γίνει εις την πατρίδα, να είναι με την γνώμην του και όσα αγροικούνται οι πολιτικοί της πατρίδος, να είναι συμμέτοχος. 
Ούτως εγένετο και υπεγράφη το παρόν. εν μυστική συνελεύσει την 27 Μαρτίου 1822.

Πάνος Γαλάνης, Αναγνώστης Καραγιάννης
Γεωργάκης Μαυρομμάτης, Αντώνιος Αναστασίου
Χρηστάκης Στάϊκος, Γεωργάκης Καναβός, Αναγνώστης Αθανασίου»
**********

           Τον Γεώργιο Μαυρομμάτη του Μήτσου τον τράβηξε θα λέγαμε περισσότερο η πολιτική παρά η στρατιωτική  ή διπλωματική εξέλιξη, αξιώματα που είχαν άλλοι συγγενείς του Μαυρομματαίοι. Μια πολιτική σταδιοδρομία στην οποία διέπρεψε «στάδιο πολιτικό εντιμότατο και πατριωτικό». 

          Ως πολιτικός, ήταν φίλα προσκείμενος στην παράταξη του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου από την εποχή της Γερουσίας της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος, ακολούθως με τον Ιω. Κωλέτη και, όταν ήρθε στην Ελλάδα ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας ήταν φίλα προσκείμενος και σ’ αυτόν.
          Το 1822 εκλέχτηκε πληρεξούσιος βουλευτής στην Α’ εν Επιδαύρω Εθνική Συνέλευση μαζί με τον Φώτο Καραπάνο απ’ τη Ζάβιτσα καθώς και πληρεξούσιος βουλευτής στις μετέπειτα συνελεύσεις του Άστρους και της Τροιζήνας αλλά και του Άργους. 


O Γεώργιος Μαυρομμάτης το 1827 ως πληρεξούσιος βουλευτής της Γ΄ των Ελλήνων Εθνικής Συνελεύσεως στην Επίδαυρο (Εν Ερμιόνη). Πρώτη - πρώτη άνω αριστερά διακρίνεται η υπογραφή του Γεωργ. Μαυρομμάτη.

           Στις 24 Ιουλίου 1825 το Βουλευτικό Σώμα με πρότασή του προς το Εκτελεστικό Σώμα τον ορίζει Επίτροπο στην ορφανή κόρη του αποθανόντος βουλευτή Αναγνώστη Αθανασίου Καρπενησιώτη «...της οποίας όλη η κληρονομιά είναι διασκορπισμένη εδώ και εκεί και αυτή η ορφανή μένει χωρίς τινός προστασία, το Βουλευτικόν διορίζει επιτρόπους αυτής τους κυρίουςΓεώργιον Μαυρομμάτην και Γεώργιον Παππαηλιόπουλον, οι οποίοι να λάβωσιν ως άλλοι πατέρες την φροντίδα να συνάξωσιν όλην την διασκορπισμένην περιουσίαν του μακαρίτου και συμφώνως και οι δύο να επιμεληθώσι την κατοικίαν αυτής και να βαστώσιν ακριβή λογαριασμόν τόσον των διασκορπισμένων πραγμάτων όσον και των εξόδων της ορφανής...» ( Εκτ. φ. 103).

          Εκλέγεται πληρεξούσιος βουλευτής στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας (Απρίλιο 1827) καθώς και στην Δ΄ εν Άργος Εθνοσυνεύλεση (1829). Στην δε Εθνοσυνέλευση του Άργους εκλέχτηκε αντιπρόεδρος αυτής, με πρόεδρο τον Γεώργιο Σισίνη. (Αντικ. Επιτρ. φάκ. 232).


Μαυρομμάτης Γεώργιος: υπουργός Οικονομίας 30-5-1827 έως και 1-10-1827
ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΣ: αριθ. 47, 4 Ιουνίου 1827

          Στις 2 Απριλίου 1827 επί Αντικυβερνητικής Επιτροπής [η μεταβατική περίοδος από  2 Απρ. 1827  Γ΄ Εθνοσυνέλευση, έως την έλευση του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια 28 Ιανουαρίου 1828] διετέλεσε υπουργός Οικονομίας(Γεν. Γραμ. φάκ. 110, εφημερίς ΓΕΝΙΚΗ ΑΡΙΘ. 47/1827) έως 30 Σεπτεμβρίου 1827 ημερομηνία που αντικαταστάθηκε από τον Παναγιωτάκη Ν. Λοιδωρίκη (Αντικ. Επιτροπή φάκ. 240).

Ο Γεώργιος Μαυρομμάτης ως μέλος της Δ΄ Εθνικής των Ελλήνων Συνελεύσεως στο Άργος στις 7 Ιουλίου 1829 ως μέλος των επί των Αντιπροσωπικών εγγράφων Εξεταστική Επιτροπή, υπογράφοντας την  αντιπροσώπευση του εκλέκτορα στη Συνέλευση, Ιω. Κωλέτη και στην κάτω φωτογραφία υπογράφει την αντιπροσώπευση του Λάμπρου Ροϊλού.


Ο Γεώργιος Μαυρομμάτης ως Αντιπρόεδρος της Δ΄ Εθνικής Συνελεύσεως στο Άργος το 1829 με πρόεδρο αυτής τον Γεώργιο Σισίνη.

Ο Γεώργιος Μαυρομμάτης υπογράφει σε υπηρεσιακά έγγραφα: στις 25 Ιουλίου 1827 ως ο επί της Οικονομίας Γραμματεύς της Επικρατείας (υπουργός οικονομικών)
***********

          Υπήρξε ο Γεώργιος Μαυρομμάτης, ως πολιτικός, πράος, δίκαιος, νουνεχής και ευυπόληπτος πολιτικός άνδρας, αλλά και οικογενειάρχης.Πάντα προσπαθούσε να άρει πολιτικές και οικογενειακές διαφορές με την οξύνοια και τη δικαιοσύνη που τον διέκρινε. Πλήθος επιστολών βρίσκονται σε άλλες αρχειακές πηγές ιδίως στα  αρχεία των: Ιωάννη Κωλέττη και Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, διατελεσάντων αμφότερα πρωθυπουργοί της Ελλάδος, εκ των οποίων επιστολών σταχυολογούμε ενδεικτικά και την ακόλουθη που έχει σχέση με αιτήματα υφής στρατιωτικής, πολιτικής, οικονομικών και υγείας του Γεωργίου Μαυρομμάτη. 

Επιστολή του Γεωργίου Μαυρομμάτη προς τον Ιω. Κωλέττη στις 28 Μαΐου 1826 από την Μονεμβασιά
« Φίλτατε φίλε μου Κωλέττη
Ερωτώ συχνά δια την υγείαν σου και εύχομαι από καρδιάς δια το κάθε καλόν σου. Εγώ, φίλε μου, ασθενώ από την πρώτην οπού ήλθον ημέραν. Πλήττομαι καιρό και από την ερημίαν και μοναξιάν και από αυτώ πηγάζει η σωματική και η πνευματική μου ασθένεια. Επιθυμούσα να μάθω τα κατά σε. αν ημπορείς και το έχεις εύκολον, ιδεάσόν με με λέξεις ολίγας. Αγάπα με καθώς εγώ σε, και μη με ξεχάσεις διατί ο θεός σε κατακολάζειν αιωνίως. Ασπάζομαι όλους τους πατριώτας και φίλους. σε  ξανασπάζομαι και μένω. Σε παρακαλώ, γράφε ένα γράμμα προς τον Φρούραρχον Καπετάν Ηλίαν και πέστου να με έχει την έγνοιαν. Ασπάζομαι αδελφικώς και τον Κύριον Καρακατζάνην και αν  αγαπά, ας του δώση και η  ανδρεία του;; την ιδίαν νήξιν.
 Τη 28 Μάϊου 1826 ο  ειλικρινής αδελφός σου
 Μονεμβασιά Γεώργιος Μαυρομμάτης»
******************

       Ο Γεώργιος Μαυρομμάτης, εκτός των Κωλέττη και Μαυροκορδάτου,επικοινωνούσε και με άλλους αξιωματούχους όπως π.χ με τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, όπου σε μία προς αυτόν επιστολή του, ζητούσε τηνβαθμολογική προαγωγή των εκατόνταρχων συμπατριωτών του Κωνσταντή Γριβογιώργου (Κωνωπίνα) και του γαμπρού του Σπύρου Καρπούζη (Βάρνακας). Ιδού και η περί ου ο λόγος επιστολή:


Συστατική προς τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, επιστολή του Γεωργίου Μαυρομμάτη, στις 29 Μαρτίου 1830, με την οποία ζητούσε την προαγωγή των Ξηρομεριτών εκατόνταρχων αξιωμ/κών Κωνσταντή  Γριβογιώργου (Κωνωπίνα) και Σπύρου Καρπούζη (Βάρνακα). (Γεν. Γραμ.φακ.235β )

«Εξοχώτατε
Και εις Άργος μετά του κυρίου Τάτζη Μαγγίνα αποτόλμησα να σας αναφέρω περί του Κωνσταντίνου Γριβογιώργου, αμφότεροι έκτοτε  σας παρεστήσαμεν την δεινήν περίστασίν του και την εκ της πληγής του ταλαιπωρίαν υπέφερεν υστερούμενος κάθε μέσον θεραπείας. Και ήδη σεβαστέ Κυβερνήτα λαμβάνω την τόλμην επενθυμίζοντάς σας τα περί του ιδίου, τα οποία θέλετε πληροφορηθή παρ΄ όλων των συμπατριωτών μας, να σας παρακαλέσω, ίνα δείξετε εις αυτόν κηδεμονίαν. Η αιχμαλωσία του και όσα εδοκίμασεν σας είναι γνωστά. Αποτολμώ εισέτι να  παρακαλέσω την υμετέραν εξοχότητα και περί του κ. Σπύρου Καρπούζη, ότι και ούτος χρίζει και περίθαλψιν και αμοιβής δια τας θυσίας αγώνας και χύσιν αίματος πολλών συγγενών του, ως και ο πρώτος. Ούτοι λοιπόν αμφότεροι  επιθυμούντες και επί του λοιπού να υπηρετήσουσι  την πατρίδα με τον ίδιον ζήλον επικαλούνται δια του υποφαινομένου την Σεβαστήν Κυβέρνησιν, ώστε να τους αξιώσει και ανάλογον προβιβασμόν.
Υποσημειούμαι με το προσήκον Σέβας. Της εξοχότητός σας 
ευπειθέστατος Δούλος σας Γεώργιος Μαυρομμάτης"  
**************

         Διορίστηκε αρχικά Έκτακτος Επίτροπος (Νομάρχης) Σποράδων και, στις 16 Απριλίου 1828 ορίστηκε από τον Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια Έκτακτος Επίτροπος Αχαΐας (ήταν ο πρώτος διορισμένος Νομάρχης  στην Αχαΐα). Στις δε 6 Ιανουαρίου 1830 διορίστηκε Διοικητής Ύδρας και Σπετσών. Στις 5 Οκτωβρίου 1829 ο Καποδίστριας τον ορίζει πρόεδρο της Επιτροπής για τις πληρωμές των τριμηνιών του στρατού και ήδη γερουσιαστής, διορίζεται όπως προείπαμε διοικητής της Ύδρας και των Σπετσών.


Οι πρώτοι διορισμένοι στα 1828 έκτακτοι Επίτροποι (Νομάρχες) επί Ιωάννη Καποδίστρια. 3ος στην απόφαση ο Γεώργιος Μαυρομμάτης, ως Επίτροπος Αχαΐας.

Ο Γεώργιος Μαυρομμάτης ως Έκτακτος Επίτροπος Αχαίας, 26-5-1828 

Ο Γεώργιος Μαυρομμάτης στα  1830 ως Έκτακτος Διοικητής Ύδρας και Σπετσών 

          Ως Έκτακτος Επίτροπος Αχαΐας συντέλεσε στην παράδοση του φρουρίου των Πατρών του οποίου τα κλειδιά παρέδωσαν οι Τούρκοι.Αλλά περί του Γεωργίου Μαυρομμάτη ακολούθησαν πλείστοι έπαινοι, μεταξύ των οποίων την πρωτεύουσα θέση καταλαμβάνει η σταλείσα προς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, από 3 Απριλίου 1827, επιστολή του Γεωργίου Καραϊσκάκη («Ελληνικά υπομνήματα ήτοι επιστολαί και διάφορα έγγραφα αφορώντα εις την Ελληνικήν Επανάστασιν από 1821 μέχρι 1827», συλλεγέντα μεν υπό του υποστρατήγου Ιωάννου Θ. Κολοκοτρώνη, εκδοθέντα δε υπό Χ. Ν. Φιλαδέλφεως, Αθήνησι 1856,σ.409). Ιδού και η επιστολή του Γεωρ.  Καραϊσκάκη που αναφέρονταν στον Γ. Μαυρομμάτη:

«Εξοχώτατε αδελφέ Κολοκοτρώνη!
     Πληροφορούμεθα, ότι από μέρους της Ρούμελης, απεφασίσθη μέλος διοικητικόν ο Γιαννούλης Νάκου, τούτο κατεθορύβησεν όλον το στρατόπεδον, το οποίον έχει τα στήθη του έμπροσθεν των εχθρών και δια την ατιμίαν του και καταφρόνησίν του έκλεξαν τοιούτον μέλος και ένεκα τούτου ζητεί να διαλυθή και δια να μη γενή τούτο και χαθεί η Πατρίς, άφευκτα και το ογληγορώτερον ν’ αλλαχθή το μέλος τούτο, το οποίον ποτέ τόσοι νταήδες δεν θέλουν υποφέρει να τους διατάξη, αν τούτο δε γένη, βεβαιότατον ότι άφευκτα διαλύεται το στρατόπεδον, σε το λέγω μεθ’όρκου και σας ομνύω εις την ειλικρινή μας αγάπη δια να μην το εκλάβετε ως μύθον. Έχει η Ρούμελη ανθρώπους τιμίους και καλούς πατριώτας και τοιούτος είναι ο κ. Γεωργάκης Μαυρομμάτης κατά την αίτησιν των εδώ πατριωτών, ο οποίος ημπορεί να λάβει τον τρόπον τούτου, δεν σας εκτείνομαι, αλλά μένω βέβαιος ότι δεν θέλετε υποφέρει να χαθή το Έθνος και προσμένομεν την απόκρισίν σας.
3  Απριλίου 1827 Ειλικρινώς αδελφός σας
Καραϊσκάκης»
***********

          Πολλοί έπαινοι ακολούθησαν για τον Γεώργιο Μαυρομμάτη, τον δίκαιο και συνετό άνδρα, που υπηρέτησε με αφιλοκέρδεια και αγνά αισθήματα την πατρίδα, χωρίς να καταδεχτεί «ως άλλοι τινές ιθαγενείς τε και αλλοδαποί πολιτικοί μας να εμπορευθή κλοπηδόν τα ναυάγια αυτής υπέρ ης ηγωνίσατο και ακαμάτως εμόχθησεν η καματηρά αύτη φιλόπατρις πολιτική μέλισσα της Ακαρνανίας, η αεννάως ανθήσασα και θρέψασα άνθη εθνικά εν τοις Εθνικοίς Ελληνικοίς Βουλευτήριοις και εν ταις Εθνικαίς Συνελεύσεσι της αγωνιζόμενης και πολεμουμένης τότε ορφανής Ελλάδος» μας αναφέρει στην «Πεντακονταετηρίδά του στα  1872 και ο Δημήτριος Παπαντωνόπουλος ή Ακαρνάνος.

         Επίσης ο γνωστός στρατηγός Γιάννης Μακρυγιάννης, εξάρων τη συμβολή των Ρουμελιωτών κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του ΄21, διερωτάται περί του ποίοι εξ όλων υπήρξαν οι συντελεσταί της επιτυχίας του: «Ποιοί ήταν αυτήνοι»; Απαντά δε ο ίδιος ο Μακρυγιάννης ότι «...ήταν ο Νούτσος, οι Νακαίγοι, ο Φίλων, ο Λογοθέτης, οι Σαλονίτες, οι Θηβαίοι, οι Ταλαντιναίγοι, οι Λιδωρικιώτες, οι Κραβαρίτες, οι Μεσολογγίτες, οι Βραχωρίτες, όλο το Κάρλελι κι ο Βάλτος, οι Μεγαπαναγαίοι, οι Μαυρομματαίγοι, οι Καραγιανναίοι, οι Καρπενησιώτες και τ’ άλλα μέρη της Ρούμελης, πλούσιοι νοικοκυραίοι και κάτοικοι και πολλοί γενναίοι οπλαρχηγοί». 

        Αργότερα χρησιμοποιήθηκε υπό του Ιω. Καποδίστρια ως επικεφαλής διαφόρων Επιτροπών και στις  14 Αυγούστου 1829 ονομάστηκε από τον Καποδίστρια Γερουσιαστής και ακολούθως Μέλος του Πανελλήνιου(συμβουλευτικό, εκ προσωπικοτήτων, όργανο του  Ιω. Καποδίστρια).



Ο Γεώργιος Μαυρομμάτης μεταξύ των 23 Γερουσιαστών που διόρισε στις 14 Αυγ. 1829 ο Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας και 8ος στη σειρά του καταλόγου και στο τέλος ο έτερος Ξηρομερίτης Τάτσης Μαγγίνας

       Μετά τον θάνατο του Ιωάννη Καποδίστρια, ως Καποδιστριακός δε,παραγκωνίστηκε σφόδρα από την αντιβασιλεία των Βαυαρών. Υπήρξε μέλος της τριμελούς επισήμου Επιτροπής υπέρ των Κρητών. Επειδή ανήκε στο κόμμα το «Καποδιστριακόν», όπου μετονομάσθηκε των Ναπαίων,παραγκωνίστηκε υπό της Αντιβασιλείας (Άρμασμπερκ, Έϋδεν, Μάουερ)και τα τελευταία του έτη τα διήλθε σε θλίψηΔιορίστηκε επί Όθωνα Σύμβουλος της Επικρατείας δια διατάγματος που δημοσιεύτηκε 4 ημέρες μετά τον θάνατό του (ΦΕΚ 19/12 Μαΐου 1836). 

Ο διορισμός του Γεωργίου Μαυρομμάτη, από τον Όθωνα, ως Συμβούλου Επικρατείας, τέσσερες μέρες μετά τον θάνατόν του.

           Οι δοσοληψίες και οι συναλλαγές του υπήρξαν πάντα δίκαιες και διακατέχονταν από ήθος και εντιμότητα σύμφωνα και με την ακόλουθη μαρτυρίατου διευθυντή του Ιωάν. Βίζουλα:
«Κάθε λογαριασμόν ιδιαίτερον οπού είχον μετά του κυρίου Γεωργίου Μαυρομμάτη, καθώς και πάσαν δοσοληψίαν οπού έτρεχε μεταξύ μας, από την εποχήν οπού εχρημάτισε Γραμματεύς της Οικονομίας επί Αντικυβερνητικής Επιτροπής, κι εγώ διευθυντής του γραφείου του, την σήμερον εξοφλήσαμε μεταξύ μας και είμεθα νέτοι και ο εις υπέρ του άλλου ακαταζήτητοι. Του εδώθη λοιπόν το παρόν μου εις χείρας του δια κάθε ασφάλειάν του, υπογεγραμμένον ιδιοχείρως μου.
Ναύπλιον τη 29 Μαΐου 1832, Ιω. Βιζούλας»

 **********

       Πέθανε στις 2 Μαΐου το 1836 σε ηλικία 66 ετών, αφήνοντας ως διαδόχους του τους: Νικόλαο, Αναστάσιο ή Τατσέλο και τρεις κόρες, τηνΚωνσταντίνα, που παντρεύτηκε τον Μάρκο Δαμηράλη, διοικητή Ακαρνανίας, τη Λαμπρινή, που παντρεύτηκε τον Γαλάνη Μεγαπάνο γιο του Πάνου Γαλάνη ή Μεγαπάνου κοτζαμπάση του Μαχαλά (Φυτείες) και τη Χάϊδω που παντρεύτηκε τον Νικόλαο Γεωργίου Βαρνακιώτη  θανόντα τον Ιούλιο του  1828 (καταπλακώθηκε από σεισμό στον Μύτικα) και μετέπειτα η Χάιδω, από έτερο κλάδο των Μαυρομματαίων, τον Νικόλαο Γεωργάκη  Μαυρομμάτη (κλάδο Γεωργακαίων) τον μετέπειτα βουλευτή και Γερουσιαστή.

       Για τον θάνατο του Γεωργίου Μαυροιμμάτη ο Ιωάννης Νικ. Γενοβέλης (κουνιάδος του) γράφει προς τους ανιψιούς του σχετικήπαρηγορητική επιστολή στην οποία διαβάζουμε τα ακόλουθα:

«Αγαπητά μου παιδιά ασπάζομαι σας πατρικώς
Εν Ναυπλίω τη 27 Μαΐου 1836
         Το πικρόν ποτήριον του πατρός σας το ήπιον εις Χαλκίδα όπου το έμαθον. Διότι σεις εχάσατε τον πατέρα σας και εγώ τον μόνον αδελφόν τον οποίον είχον. Τον εθρύνησα λοιπόν και δια τον εαυτόν μου και δια σας, διότι σας άφησε μακράν της πατρίδος και των συγγενών σας, και με βάσανα, τα οποία αν ήθελε ζήση, ήθελε τ’ αποτινάξη, βάσανα τα οποία του τα επέβαλλεν η τόσων χρόνων άγνοιαν στην ασθένειαν. Το πράγμα πλέον δεν επιδέχεται θεραπείαν. Η φρόνησίς σας, η καλή διαγωγή δύναται να σας γίνη κηδαιμών και να σας αναδείξει αξίους υιούς και διαδόχους του μακαρίτου πατρός σας. Ο μακαρίτης σας άφησε καλούς γαμβρούς και η υπόληψίς του, καλούς φίλους. Η φρόνησις σας θέλει σας κάμει να ζήσετε ευτυχείς, διότι θέλετε έχειν την βοήθειάν των και συνδρομήν σας. Ελπίζω ογλήγορα να λάβω την χάριν να σας εναγκαλιασθώ και απασθώ. Η θεία σας, σας ασπάζεται πατρικώς και μένω.
Ο θείος σας, Ιω. Γενοβέλης 

Επιστολή στις 27 Μαΐου 1836 του Ιωάννη Γενοβέλη απευθυνόμενη προς τους ανιψιούς του.
 *************

       Σε σχετικό προικοσύμφωνο για την κόρη του Χάιδω που την πάντρεψε το 1825 με τον Νικολάκη, γιο του στρατηγού Γεωργίου Νικολού Βαρνακιώτη, επίσης  διαβάζουμε τα εξής : 

«ΠΡΟΙΚΟΣΥΜΦΩΝΟ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ -ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ
«εις το όνομα του πατρός και του υιού και του αγίου πνεύματος αμήν. Εγώ ο υποκάτωθεν, συμφώνησα δια του παρόντος μου, με τον καπετάν Γεωργάκη Νικολού Βαρνακιώτη εις τον ακόλουθον τρόπον. υπόσχομαι να δώσω του Νικολάκη, υιού του άνωθεν Βαρνακιώτη, την θυγατέραν μου Χάϊδον, δια νόμιμόν του γυναίκα. δίδωμι προς αυτοίς την από καρδίας πατρικήν ευχήν μου και τα κάτωθεν σημειούμενα. Στρώματα τρία, παπλώματα τρία, το ένα χρυσούν και τα δύο μεταξένια/ προσκεφαλάδαις σμηρνέϊκαις έξη/ προσκέφαλον χρυσούν, ένα/ σενδόνια οχτώ/ πεύκια δύο/ φορτσέρια δύω/ βρακοπουκάμισα γαμβρού και της νύφης είκοσι πέντε/ βρακοζώναις κεντισμέναις δέκα/ κεφαλόμπολαιας, δέκα/ κεφαλοπάνια, δέκα  μανδήλια γεμενιά και μεταξένια, είκοσι/ πεσκήρια,τρία/ μεσάλια,τρία/ μπόλιαις, είκοσι/ δαχτυλίδια χρυσά,τρία/ σκουλαρήκια χρυσά, ζευγάρια δύο/ μαργαριτάρια, κλοναίς τέσσαραις/ μαζί με το τζογιέλον τους, πελετζίκια χρυσά/ ζευγάρια ένα, ζωνάρι μαργαριταρένιον, ένα/ φορέματα τέσσερα/ τζιπούνια δύο/, τζουπέδαις δύω/ σαγάνια με τα καπάκια τους, δέκα/ τεντζερέδες με τα καπάκια τους τρείς/ ταψιά τρία/ τυγάνια τρία/ σοφράν χαλκοματένιον, έναν/ ιμπρικολέγενον, ένα/ ρίζες ελιές εις την Πρέβεζαν/, ογδοήντα  και γρόσια, χιλιάδες δύω. Ταύτα μεν εγω. ο δε πλουσιόδωρος θεός, δώσι αυτοίς πάν αγαθόν και σωτήριον.
Τη 23 Μαΐου 1825 από Κατούνα
Γεωργάκης Μαυρομμάτης, υπόσχομαι»

Προικοσύμφωνο του 1825 της οικογένειας Γεωργίου Μαυρομμάτη και Γεωργίου Βαρνακιώτη

           Η Βουλή έγραψε στην αίθουσα των συνεδριάσεων αυτής το όνομα του το 1844 μαζί με άλλους 27 αποθανόντες αγωνιστές, οι οποίοι έδρασαν και ως πολιτικοί, η δε εικόνα του βρίσκεται στο Εθνολογικό Μουσείο. 

      Χωρίς αμφιβολία, η πολιτεία του Γεωργίου Μαυρομμάτη του Μήτσου υπήρξε πατριωτική και είχε ως μοναδικό γνώμονα την ανάπτυξη της ελεύθερης Ελλάδας και υπήρξε ένας από τους πολιτικούς της Εθνικής Παλιγγενεσίας (1821-1828) και Καποδιστριακής περιόδου που προσυπέγραψε τίτλους τιμής για την πατρίδα, το Ξηρόμερο και την Αιτωλοακαρνανία γενικότερα. 


ΕΠΙΛΟΓΟΣ: 
       Περισσότερα στοιχεία  για τον Γεώργιο Μαυρομμάτη του Μήτσου, ο αναγνώστης θα τα διαβάσει στο βιβλίο με τίτλο ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΙΟΙ, εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ και στις σελίδες 42 έως και 84 στις οποίες αναπτύσσεται λεπτομερειακώς και, με αδιάσειστα στοιχεία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από πρωτογενείς ιστορικές πηγές, η ζωή και η δράση του εν λόγου ευπατρίδη που κατάγονταν όπως προ είπαμε από την Κατούνα Ξηρομέρου της Ακαρνανίας.

Παρουσίαση του βιβλίου των Μαυρομματαίων
Στις 18 Δεκεμβρίου 2018 ημέρα Τρίτη και ώρα 6.00μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου Αθήνα, το βιβλίο του Νικολάου Θεοδ. Μήτση,   το οποίο και αναφέρεται λεπτομερώς και με αδιάσειστα στοιχεία για την προσφορά της ιστορικής οικογένειας των Μαυρομματαίων, οι οποίοι ως γνωστόν κατάγονταν από την εύανδρο Κατούνα Ξηρομέρου Αιτωλ/νίας και που  διαδραμάτισαν  σημαντικότατο ρόλο στα τεκταινόμενα του αγώνα της εθνικής Παλιγγενεσίας......



3 σχόλια:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο