Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα επενδυτικά πλάνα της ενεργειακής θυγατρικής του ομίλου Μυτιληναίος, Protergia, στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η εταιρεία που πλέον απορροφήθηκε μέσω του εταιρικού μετασχηματισμού στο μητρικό όμιλο, περιλαμβάνεται μεταξύ των 2-3 σημαντικότερων παικτών της ελληνικής αιολικής αγοράς που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα το χορό των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Την περασμένη εβδομάδα η Protergia συμφώνησε με το μεγαλύτερο κατασκευαστή ανεμογεννητρικών στον κόσμο, τη Δανέζικη Vestas την παραγγελία ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 48MW, που θα χρησιμοποιηθούν για το αιολικό πάρκο Πεταλάς στη Δ. Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία). Η παραγγελία που έγινε από την Protergia στο το νούμερο 1 διεθνώς του κλάδου των ανεμογεννητριών αφορά σε 24 ανεμογεννήτριες V100-2.0MW.............
Η σύμβαση που υπεγράφη περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών καθώς και την 10ετή συμφωνία συντήρησης προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη ενεργειακή παραγωγή σε όλη τη διάρκεια.
Η παράδοση των μηχανών αναμένεται να ξεκινήσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2017.
Όπως ανέφερε ο αν. διευθύνων σύμβουλος της Protergia, Ντίνος Μπενρουμπή, πρόκειται για μια ακόμη συνεργασία με τη Vestas καθώς το πάρκο στον Πεταλά είναι το έκτο συνεχόμενο που κατασκευάζεται με τη συνεργασία των δύο εταιρειών. Η συνεχιζόμενη συνεργασία μας αποδεικνύει την εμπιστοσύνη μας στη Vestas ως στρατηγικό εταίρο της Protergia ανέφερε ο κ. Μπενρουμπή.
Πελάτη κλειδί που ενισχύει την παρουσία της Vesstas στην ελληνική αγορά χαρακτήρισε από την πλευρά του την Protergia o πρόεδρος της Vestas Mediterranean Marco Graziano.
Σημειώνεται ότι η Protergia αυτή τη στιγμή διαθέτει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 130MW, εκ των οποίων 111,5 MW αιολικά, ενώ τα υπόλοιπα είναι φωτοβολταϊκοί σταθμοί και μικρά υδροηλεκτρικά. Τα έργα σε ανάπτυξη της εταιρείας είναι 600MW εκ. των οποίων 23MW με άδεια εγκατάστασης, 72MW σε κατασκευή ανεβάζοντας το συνολικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στα 825MW.
Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για τις ΑΠΕ, όπως είχε ανακοινωθεί, είχε θέσει ως στόχο την εγκατάσταση και λειτουργία 200 MW αιολικών μέχρι το τέλος του 2018 με το συνολικό ύψος της επένδυσης να φτάνει τα 250εκ. ευρώ.
Τέλος να αναφερθεί ότι η Vestas δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1986 εκ έκτοτε έχει εγκαταστήσει 1.3 GW ανεμογεννητριών στη χώρα μας.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
www.capital.gr
http://sinidisi.gr
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ????
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΣΤΤΤΤ!!!! Δεν ξέρεις ότι είσαι μέτοχος στην επένδυση…… κοίτα τους λογαριασμούς σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ 6:18, το κράτος έφτιαξε την ΔΕΗ και επωφεληθηκαν οι εργαζομενοι της και εμμέσως το κράτος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ 3:05, αυτα που πληρώνεις για ανανεώσιμα μέσω της ΔΕΗ δεν είναι τίποτα για τα 'πεταμένα' εκατομμύρια που πληρώνει το κράτος για τους ρύπους του λιγνίτη.
Η ΔΕΗ είχε πάμπολλες ευκαιρίες να επενδυσει σε ανανεώσιμα πρίν μπουν στο παιχνίδι οι ιδιώτες! γιατί δεν το έκανε;
Η ΔΕΗ πέρυσι πλήρωσε μισθούς 976 εκατ. ευρώ για 18.902 άτομα προσωπικό.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των 98 συνολικά σταθμών της ΔΕΗ ανέρχεται σήμερα στα 12.760 MW
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ιδιωτων παραγωγων είναι περιπου 4000 MW προσωπικο περιπου όλες οι εταιρίες 1000 άτομα και εάν και όλη αυτή η παραγωγή είναι απο ανανεώσιμα!! γλιτώνει το κράτος λεφτά απο ρύπους.
Οπότε;; τα συμπεράσματα δικά σας.
........'πεταμένα' εκατομμύρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον Φεβρουάριο του 2008, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος φώναζε ότι η «Η πολιτεία και η ΡΑΕ είναι αβανταδόροι των ιδιωτών και νεκροθάφτες της ΔΕΗ». Ο λόγος που ο Φωτόπουλος ωρυόταν, ήταν μία γνωμοδότηση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η οποία άναβε το «πράσινο φως» στον Ομιλο Μυτιληναίου να εισέλθει στο χώρο της ενέργειας, τροποποιώντας την άδεια του εργοστασίου του. Επρόκειτο για μία μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας η οποία κατασκευάστηκε με επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό αποκλειστικά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών που απαιτούσαν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ομίλου.
Με τη συγκεκριμένη όμως γνωμοδότηση της ΡΑΕ, ο Ομιλος Μυτιληναίου είχε τη δυνατότητα να εμπορεύεται ελεύθερα το παραγόμενο ρεύμα της προαναφερθείσας μονάδας όχι πια για ιδία χρήση, αλλά για να το διαθέτει προς πώληση σε τρίτους. Οπερ σημαίνει, να το διαθέτει προς πώληση στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στις ακριβές τιμές της αγοράς, ενώ η ΔΕΗ, διατηρώντας την υποχρέωση του «τελευταίου καταφυγίου» (δηλαδή να τροφοδοτεί με ρεύμα όποιον της το ζητά), να πουλάει την ενέργεια σε φθηνότερες ρυθμιζόμενες τιμές.
Από τα παραπάνω μας φταίνε η εργαζόμενη που είναι υπεράριθμοι!!!!!!!
........γλιτώνει το κράτος λεφτά απο ρύπους.
Θα υπάρχουν τρίτοι πάροχοι η όχι που θα προτιμήσουν να εξάγουν ηλεκτρισμό αντί να δραστηριοποιηθούν εντονότερα και φτηνότερα στη εσωτερική αγορά. Μήπως στήνονται εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος!!!!!!
οι εταιρείες ENERGA και HELLAS POWER πριν το κανόνι τους πραγματοποιούσαν μεγάλες εξαγωγές ρεύματος προς την Π.Γ.Δ.Μακεδονίας και την Αλβανία, εισπράττοντας τιμές χαμηλότερες από αυτές που είχαν πληρώσει για να εξάγουν το ρεύμα που πωλούσαν στους πελάτες τους. Οδήγησε τη ΔΕΗ σε μεγάλη οικονομική ζημιά!!!!!!!!!
Και μην ξεχνάμε Οι εταιρίες αυτές άρπαξαν 201.000 καταναλωτές από τη ΔΕΗ, εκμεταλλευόμενες τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για άνοιγμα της αγοράς λιανικής. Και τους άφησαν τελικά στα κρύα του λουτρού, αφού φέσωσαν το ελληνικό δημόσιο, τη ΔΕΗ και το ΔΕΣΜΗΕ με περίπου 300 εκατ. ευρώ. Οι δύο εταιρίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, HELLAS POWER και ENERGA, κατηγορούνται για υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου από κοινού, απιστία στην υπηρεσία, κατηγορίες σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Οπότε;; τα συμπεράσματα δικά σας.