Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Ενσωμάτωση του κόστους παραγωγής στις τελικές τιμές ζητούν οι καπνοκαλλιεργητές

Στο στάδιο της μεταφύτευσης βρίσκεται, την περίοδο που διανύουμε, η καλλιέργεια καπνού στην χώρα μας, με τους εκπροσώπους του κλάδου να δηλώνουν ικανοποιημένοι με την ως τώρα πορεία της, ευελπιστώντας τόσο σε καλύτερες αποδόσεις όσο και στις τιμές. Μάλιστα, σημειώνουν ότι θα πρέπει οι βιομηχανίες να αντιληφθούν το μεγάλo κόστος παραγωγής, προκειμένου στις τιμές που δίνουν στους παραγωγούς να συμπεριλαμβάνονται και τα καλλιεργητικά έξοδα, ώστε να μένει και ένα μικρό κέρδος στους αγρότες.
 Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που μας παραχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το 2015, η στρεμματική έκταση της καλλιέργειας έφτασε τα 193.117 στρέμματα, ενώ το 2016 σημειώθηκε μείωση (178.335 στρέμματα). Σε διεθνές επίπεδο (σ.σ. βάσει των στοιχείων του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας – FAO), η Ελλάδα κατέχει την 23η θέση στην παραγωγή καπνού με περίπου 34.000 τόνους, ενώ στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Κίνα, με 2.900.000 τόνους. Ακολουθεί η Βραζιλία με 860.000 τόνους, η Ινδία με 720.000 τόνους και οι ΗΠΑ με 390.000 τόνους.

«Η στρεμματική μείωση της καλλιέργειας του 2016 σε σχέση με το 2015 οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχε μια οργανωμένη μείωση στην ποικιλία Κατερίνη», μας εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού, Βασίλης Μελενεκλής, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε μετά από συμφωνία, επειδή η συγκεκριμένη ποικιλία είχε μειωμένη ζήτηση. «Αυτό θεωρώ ότι ήταν προσωρινό, μια και όλοι εξακριβώνουν και διαπιστώνουν αυτήν τη στιγμή ότι πρέπει να επανέλθει στην καλλιέργεια η Κατερίνη. Όμως, για να επανέλθει, πρέπει ο καπνοπαραγωγός να έχει καλύτερες προοπτικές, άρα και τιμές», σημειώνει.
Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση που έχουν τα ελληνικά καπνά, ο κ. Μελενεκλής τονίζει ότι «ούτε ένα φύλλο δεν είναι απούλητο και ούτε ένα φύλλο δεν μένει στην Ελλάδα. Η χώρα μας μπορεί να παράγει τα λιγότερα, αλλά είναι τα εκλεκτότερα καπνά στον κόσμο». Πέρσι, η παραγωγή κυμάνθηκε περίπου στα 12,5 εκατ. κιλά για τον Μπασμά, περίπου 4,5-5 εκατ. κιλά για την ποικιλία Κατερίνη και περίπου στα 3-4 εκατ. κιλά για την ποικιλία Βιρτζίνια.

Ικανοποίηση και στη Θράκη
Στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι εκτιμάται ότι θα κυμανθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Θράκη. «Μέχρι στιγμής, η καλλιέργεια πηγαίνει καλά και ευελπιστούμε ότι και η παραγωγή θα είναι αυξημένη. Πέρσι λόγω ξηρασίας, είχαμε μειωμένη παραγωγή κατά 1,1 εκατ. κιλά, φτάνοντας έτσι τα 5,850 εκατ. κιλά», μας λέει ο Εσάτ Χουσεΐν, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης.
Η ζήτηση που έχουν τα καπνά της περιοχής, όπως επισημαίνει, είναι μεγάλη και «ακόμη και 1 με 1,5 εκατ. κιλά παραπάνω να παράγουμε, πάλι θα τα πουλήσουμε», λέει χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτό, όπως μας εξηγεί, αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται συζητήσεις και συναντήσεις πόρτα – πόρτα με όλες τις μεταποιητικές εταιρείες, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές. «Πιστεύω ότι η τιμή θα πάει καλύτερα φέτος. Ακόμη δεν έχουμε υπογράψει συμβόλαια για το 2017 και δεν έχουμε κλείσει συμφωνία με τις μεταποιητικές. Έχουμε, όμως, καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις μας. Οι εταιρείες κρατούν μια στάση αναμονής, και η μία περιμένει την άλλη να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις», σημειώνει.
Το μέλλον της καλλιέργειας
«Όταν το υπάρχον σύστημα διορθωθεί και η τάση που θα επικρατεί θα είναι για δουλειά και όχι για.. δουλεία, τότε η καλλιέργεια θα έχει μέλλον στη χώρα μας»,  λέει χαρακτηριστικά ο Β. Μελενεκλής. Επισημαίνει, δε, ότι η βασική αφετηρία για να έχει μέλλον η καλλιέργεια θα πρέπει να είναι η αποδοχή του σημαντικού κόστους παραγωγής από όλες τις εταιρείες: «Πρέπει να αναγνωριστεί ότι για να παραχθεί αυτό το προϊόν έχει ένα συγκεκριμένο κόστος και με βάση αυτό να διαμορφώνονται οι τιμές. Μέχρι σήμερα, και μετά από συζητήσεις και συνεννοήσεις, μόνο μία εταιρεία έχει αποδεχθεί ότι το κόστος παραγωγής για την ποικιλία Μπασμά είναι 3,86 ευρώ/στρέμμα».
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί και δημοσιεύσει η Universal Corp (κορυφαίος εμπορικός όμιλος στον χώρο του καπνού). Σύμφωνα με αυτά (στοιχεία Αυγούστου 2016), οι ποικιλίες Ανατολικού Τύπου (Μπασμάς – Κατερίνη), που αποτελούν και τις κύριες ποικιλίες καλλιέργειας στη χώρα μας, έφτασαν το 2016 στους 171 εκατ. τόνους παραγωγή παγκοσμίως.
Ποικιλία 2012 2013 2014 2015 2016
Ανατολικού Τύπου 209 237 202 182 171
Μπάρλεϊ 680 738 641 600 612
Όλες οι ποικιλίες Καπνού 6,257 6,307 5,876 5,497 5,601
Πηγή: Universal Corp (κορυφαίος εμπορικός όμιλος στον χώρο του καπνού – στοιχεία Αυγούστου 2016 σε εκατομμύρια τόνους)
ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο