Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Μεσολόγγι: Ιστορικό κειμήλιο στην κορυφή της παρέλασης

Με τη σημαία που ο Μανώλης Μπαλαντίνος μπήκε και απελευθέρωσε το Μέτσοβο το Νοέμβριο του 1912 θα παρελάσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Ρόδο» στις γιορτές Εξόδου στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. «Το Ρόδο» συμμετέχει και πάλι στις Γιορτές Εξόδου, αποτίοντας φόρο τιμής στους ηρωικώς πεσόντες Μεσολογγίτες. Τα μέλη του Συλλόγου ταξιδεύουν το βράδυ της Πέμπτης για τον Πειραιά και από εκεί για την πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης παρόντες στη γιορτή θα είναι και μαθητές, με γονείς και δασκάλους τους από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων.

Ποιος ήταν ο Εμμανουήλ Μπαλαντίνος

Ο Εμμανουήλ Μπαλαντίνος γεννήθηκε στο χωριό Πρόδρομος Δελιανών της Επαρχίας Κισάμου, Χανίων το 1876. Από την ηλικία των 16 ετών, συμμετέχει σε κάθε επαναστατική κίνηση δίπλα στον πατέρα του Στυλιανό Μπαλαντίνο, Αρχηγό Επαναστατικών Σώματος.
Εκλέγεται βουλευτής στην Κρητική Βουλή, επί Κρητικής Πολιτείας, έκανε αίτηση και έλαβε άδεια για συγκρότηση εθελοντικών σώματος. Έτσι το 1912 μαζί με το Νικ. Μαλανδράκη συγκροτούν την «ΦΑΛΑΓΓΑ ΚΙΣΑΜΟΥ», η οποία εξοπλίζεται στην Αθήνα και οδεύει προς το Μέτσοβο μέσω Κατάρας.
Με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των εθελοντών αλλά και των δυνάμεων του τακτικού στρατού επιτυγχάνεται η απελευθέρωση του Μετσόβου στις 31 Οκτωβρίου 1912. Πανηγυρισμοί, πατριωτικός ενθουσιασμός και Εθνική έξαρση πλημμυρίζουν όλη την περιοχή.
Είχε την τύχη να μπει από τους πρώτους ελευθερωτές στο Μέτσοβο που ύψωσαν την Ελληνική Σημαία στο Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής. Η Φάλαγγα Κισάμου θα παραμείνει στο Μέτσοβο και στη γύρω περιοχή, μέχρι και τον Ιανουάριο του 1913. Ο Μανώλης Μπαλαντίνος επισκέφθηκε το Μέτσοβο στις 31 Οκτωβρίου 1956 μαζί με τον οπλαρχηγό Σταύρο Χαραλαμπάκη.
Εδώρησε την πανέμορφη Κρητική ενδυμασία του -εξάλλου ο ίδιος ήταν μοναδικός δεξιοτέχνης, ράπτης των κρητικών ενδυμάτων- και το όπλο του στο Δήμο Μετσόβου που φυλάσσονται επιμελώς μέχρι σήμερα στο Δημαρχείο. Πέθανε στα Χανιά στις 18 Αυγούστου 1962.
parakritika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο