Ανάστατοι είναι το τελευταίο διάστημα κάτοικοι του οικισμού Κατσιάδες,
της Τοπικής Κοινότητας Πετρώνας του Δήμου Αμφιλοχίας που ασχολούνται
κατά κύριο επάγγελμα με την κτηνοτροφία στον εν λόγω οικισμό, όπου και
διατηρούν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις.
Αιτία της αναστάτωσης αποτελεί το γεγονός πως προ ημερών ενημερώθηκαν πως το Δασαρχείο Αμφιλοχίας έδωσε εντολή σε τρεις δασικούς συνεταιρισμούς της περιοχής να προβούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην υλοτόμηση δασών του οικισμού. Οι κτηνοτρόφοι διατείνονται πως εφόσον πραγματοποιηθεί η υλοτόμηση, αυτόματα θα υποστούν τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημιά καθώς θα απαγορευτεί η βόσκηση των ζώων τους!
Αιτία της αναστάτωσης αποτελεί το γεγονός πως προ ημερών ενημερώθηκαν πως το Δασαρχείο Αμφιλοχίας έδωσε εντολή σε τρεις δασικούς συνεταιρισμούς της περιοχής να προβούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην υλοτόμηση δασών του οικισμού. Οι κτηνοτρόφοι διατείνονται πως εφόσον πραγματοποιηθεί η υλοτόμηση, αυτόματα θα υποστούν τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημιά καθώς θα απαγορευτεί η βόσκηση των ζώων τους!
Η αντίδραση τους εδράζεται σε μια ανεπτυγμένη επιχειρηματολογία η οποία αναπτύσσεται και σε εξώδικο προς το Δασαρχείο Αμφιλοχίας. Υπογραμμίζεται πως η εντολή υλοτόμησης σχετικής πλην όμως παλαιάς και αναχρονιστικής πλέον μελέτης διαχείρισης δασών ενώ για το θέμα ενημερώθηκε η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, η οποία εδρεύει στην Αθήνα, η Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίων Νήσων, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίων Νήσων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά.
Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν πως ενδεχόμενη υλοτόμησή των συγκεκριμένων δασών αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία και διαταράσσει το οικοσύστημα, γεγονός που από την πλευρά τους δεν πρόκειται να επιτρέψουν ζητώντας την προστασία τόσο της ελληνικής δικαιοσύνης όσο και κάθε φορέα και ευσυνείδητου πολίτη με οικολογικές ανησυχίες.
Ειδικότερα, υπογραμμίζουν ότι στον οικισμό Κατσιάδες πραγματοποιήθηκε υλοτόμηση κατά τα έτη 1998 έως 2007, στα οποία περιλαμβάνονταν και τα επίμαχα σήμερα προς υλοτόμηση δάση. Μέσα σε μια δεκαετία δεν έχουν προλάβει να μεγαλώσουν καινούργια δέντρα και ως εκ τούτου μόνο προβλήματα στο οικοσύστημα μπορεί να δημιουργήσει η εκ νέου και δη σύντομη υλοτόμησή τους. Ήδη, λόγω της προηγούμενης υλοτόμησης η μορφολογία του εδάφους έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις, με αποτέλεσμα κάθε φορά που βρέχει να συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες νερού και άχρηστων υλικών, δυσχεραίνοντας την πρόσβασή μας τόσο στις οικίες μας όσο και στα ποιμνιοστάσιά μας. Αναφέρουν εξάλλου πως η περιοχή του οικισμού Κατσιάδες στην οποία περιλαμβάνονται και τα εν λόγω δάση, έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως βοσκότοπος. Ειδικότερα, στον οικισμό διαμένουν 10 οικογένειες (με μικρά παιδιά οι περισσότερες εξ αυτών) οι οποίες ασχολούνται όλες με την κτηνοτροφία, έχοντας στην κατοχή τους περίπου 2.000 ζώα. Μάλιστα τέσσερις κτηνοτρόφοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα νέων αγροτών σχετικά πρόσφατα.
Τα ανωτέρω σημειώνει μιλώντας στο «ΓΕΓΟΝΟΣ» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πετρώνας κ. Ηλίας Κατσιάδας . Ο κ. Κατσιάδας τονίζει πως απαίτηση των κτηνοτρόφων της περιοχής είναι να γίνει νέα μελέτη από το δασαρχείο , που να προβλέπει την υλοτόμηση άλλων δασικών εκτάσεων στην περιοχή. «Εμείς δεν είπαμε να μην δώσουν δουλειά στον κόσμο, κάθε άλλο. Ειδικά στον δικό μας δασικό συνεταιρισμό, τον οποίο θέλουμε να στηρίζουμε. Όμως όχι σε αυτά τα σημεία! Δεν έχει καμία λογική, είναι έγκλημα για το περιβάλλον και για την κτηνοτροφία. Ας ζητήσουν να τους καταδείξουμε εμείς κατάλληλα σημεία αν δεν ξέρουν, παρ’ ότι είμαι σίγουρος πως γνωρίζουν «, λέει ο χαρακτηριστικά κ. Κατσιάδας. Τονίζει εξάλλου πως σε κάθε περίπτωση οι κτηνοτρόφοι του οικισμού δεν θα κάνουν πίσω: » Θα κάνουμε τα πάντα για να μην κοπούν ξανά τα δάση του τόπου μας. Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί και νομικά και μέσω κινητοποιήσεων«, δηλώνει.
Το «Γεγονός» ήρθε σε επικοινωνία και με τον Δασάρχη Αμφιλοχίας κ. Θεοχαρόπουλο. Ο ίδιος εξηγεί πως το εξώδικο υπεβλήθη στον αρμόδιο τμηματάρχη διαχείρισης και πως. αφού μελετηθεί ,το Δασαρχείο θα προχωρήσει σε περεταίρω ενέργειες. Από το Δασαρχείο Αμφιλοχίας φαίνεται πάντως να υπάρχει η διάθεση να ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Δασών κλπ) αναθεώρηση της Διαχειριστικής Μελέτης και τροποποιήσεις ως προς τον αριθμό των δέντρων που πρόκειται να κοπούν ή και για ολική άρση της απόφασης για κοπή δέντρων στο σημείο, αλλά και αίτημα για νέα αυτοψία στην περιοχή. «Οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων έχουν να κάνουν με δύο σκέλη: αναφέρουν πως η μελέτη προβλέπει να κοπούν συστάδες που δεν ανταποκρίνονται στα δέντρα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη δασική έκταση και δεύτερον , αν κοπούν αυτά τα δέντρα, αυτόματα σταματά η βοσκή στο σημείο. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση», λέει ο κ. Θεοχαρόπουλος, που δηλώνει παράλληλα πως το δασαρχείο να ζητήσει άμεσα να γίνουν διορθωτικές κινήσεις που θα ολοκληρωθούν, αν το αίτημα εγκριθεί, πριν έρθει η ώρα να προβεί σε κοπή δέντρων ο συνεταιρισμός ή οι συνεταιρισμοί που αδειοδοτήθηκαν για υλοτομία στην περιοχή.
Οι κτηνοτρόφοι πάντως φέρονται αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εάν δεν λάβουν άμεσα απαντήσεις. «Απ την πλευρά μας έχουμε ήδη αποστείλει εξώδικη διαμαρτυρία προς το δασάρχη Αμφιλοχίας, την οποία κοινοποιήσαμε και σε όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να λάβουν γνώση επί του θέματος και να παρέμβουν εκ της θεσμικής τους θέσης και ιδιότητας. Εφόσον δεν ανακληθεί άμεσα η εν λόγω διαχειριστική μελέτη τότε θα προσφύγουμε ενώπιον της δικαιοσύνης και θα ασκήσουμε όλα τα ένδικα μέσα που μας παρέχει ο νομοθέτης», σημειώνει στο «ΓΕΓΟΝΟΣ» ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους κ. Ανδρέας Μπρέσιακας. «Πρέπει άπαντες να αντιληφθούν ότι εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί υλοτομία στον εν λόγω οικισμό, διαταράσσεται σημαντικά το οικοσύστημα, προκαλώντας σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον της περιοχής. Παράλληλα, οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους, ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, πρέπει να βασίζονται στην αρχή της αναλογικότητας. Ειδικότερα, τα προς υλοτόμηση δέντρα είναι μικρά λόγω της σύντομα πραγματοποιηθείσας προγενέστερης υλοτόμησης και πρέπει να αναπτυχθούν, ενώ η όποια ωφέλεια προκύψει από μια ενδεχόμενη υλοτόμηση θα είναι ποσοτικά και ποιοτικά κατώτερη από τη βλάβη που θα ανακύψει, δεδομένου ότι θα έχει επιπτώσεις στο οικοσύστημα αλλά και τεράστια οικονομική ζημία για το κοινωνικό σύνολο του οικισμού Κατσιάδες. Αρκεί να αναλογιστείτε ότι στον οικισμό διαμένουν 10 οικογένειες (με μικρά παιδιά οι περισσότερες εξ αυτών), οι οποίες ασχολούνται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία, έχοντας στην κατοχή τους περίπου 2.000 ζώα. Αντιλαμβάνεστε ότι εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί η υλοτόμηση, αυτόματα άπαντες θα υποστούν τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημία, καθώς εκ του νόμου θα απαγορευτεί η βόσκηση των ζώων για αρκετά χρόνια. Δυστυχώς, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η ίδια η πολιτεία θα είναι αυτή που θα “απαγορεύσει” στους κατοίκους του οικισμού την ενασχόληση με την κτηνοτροφία ωθώντας τους στην ανεργία και την απόγνωση, ίσως δε και στη βίαιη μετοίκισή τους σε άλλη περιοχή!», καταλήγει ο κ. Μπρέσιακας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο