Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Παθολογικές …καταστάσεις

Μια νοσηλεύτρια για 35 ασθενείς στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου. Πόσο ασφαλείς πρέπει να νοιώθουμε;
Τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα. Όπως γνωστή είναι η τεράστια έλλειψη σε ιατρικό και νοσηλευτικό κυρίως προσωπικό. Οι πολίτες έχουν επίγνωση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, δείχνουν κατανόηση, κάνουν (μονίμως) υπομονή. Υπάρχουν, όμως, καταστάσεις άκρως «παθολογικές», για τις οποίες καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να σταθεί, κανένα άλλοθι να δοθεί, καμιά ανοχή να υπάρξει.......


Η απουσία, για παράδειγμα, προσωπικού σε ένα περιφερειακό ιατρείο ή σε κάποιο Κέντρο Υγείας, όπου μπορεί να υπάρξει τη νύχτα περιστατικό, …μπορεί όμως και όχι, είναι κατακριτέα, αλλά ως εκεί. Απαράδεκτη, επικίνδυνη, ανεπίτρεπτη, στρεφόμενη ευθέως κατά του πολίτη κτλ., κτλ. Αν, όμως, όλα αυτά ισχύουν για ένα Κέντρο Υγείας, τι πρέπει να πει κανείς για το υπερσύγχρονο νέο νοσοκομείο του Αγρινίου, με τους δεκάδες οι και εκατοντάδες «πελάτες» καθημερινά;
Προσέξτε: Υπάρχει 1 μόνο νοσηλεύτρια για τη νυχτερινή βάρδια της Παθολογικής, η οποία και έχει να φροντίσει 35 ασθενείς, …συν τα όποια περιστατικά μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό καταγγέλλουν στο agrinioreport.com πολίτες που χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην εν λόγω κλινική και είναι ακριβώς όπως το καταγγέλλουν (το διασταυρώσαμε απόλυτα).
Μια νοσηλεύτρια, λοιπόν, να πρωτοδεί ποιόν και να πρωτοκάνει τι; Κι αν «σκάσουν» δυο, τρία ή και τέσσερα περιστατικά ταυτόχρονα, που το κάθε ένα απαιτεί τη δική του φροντίδα, ποια η θέση της νοσηλεύτριας; Με ποια κριτήρια θα επιλέξει; Και φυσικά, …ποια η θέση του ασθενούς!!!
Η Παθολογική είναι ίσως η πλέον «κομβική» κλινική σε κάθε νοσοκομείο. Στην περίπτωση του Αγρινίου, μάλιστα, είναι σχεδόν πάντα γεμάτη και συχνότατα, όπως και αυτή την περίοδο συμβαίνει, επιστρατεύονται κρεβάτια και από άλλες κλινικές. Με μια νοσηλεύτρια (..ή και με δυο που υπάρχουν στην απογευματινή βάρδια) δουλεία δεν γίνεται. Δεν θέλουμε να υπερβάλουμε, αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες, η κατάσταση αυτή μπορεί να αποδεδειχθεί άκρως επικίνδυνη.
Και αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να επισημανθεί στην διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας…

agrinioreport

1 σχόλιο:

  1. Η απουσία προσωπικού σε ένα κέντρο υγείας, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ιδίως όταν μένει εντελώς μόνος του ένας γιατρός, μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή ενός ασθενούς. Αυτά για να ξέρουμε τι λέμε.

    Παναγιώτης Κούστας
    Ειδικός Γενικής Ιατρικής
    Επιμελητής Κ.Υ. Αστακού
    Πρώην ιατρός Νοσοκομείου Αγρινίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο