Η άμεση δημοπράτηση του έργου του εργοστασίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αιτωλοακαρνανίας, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 10 Απριλίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την χθεσινή έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) τριών συνολικά έργων που αφορούν στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και την ανάπτυξη υποδομών χιονοδρομικού και αθλητικού τουρισμού.
Στην σημερινή σύσκεψη, παρέστη η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Ματζούφας, οι δήμαρχοι Αγρινίου, Ηλιδας και Νάουσας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου....
Δύο έργα αφορούν στη διαχείριση απορριμμάτων στη Δυτική Ελλάδα, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων των περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, για τη διαχείριση περίπου 100.000 τόνων αστικών αποβλήτων ετησίως στην κάθε περιοχή, με παράλληλη αξιοποίηση κοινοτικών και ιδιωτικών πόρων.
Ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που συνεχώς ανακυκλώνεται, ενώ αντιθέτως πρέπει να αποτελέσει αναπτυξιακή ευκαιρία. Το μοντέλο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι το κατάλληλο, ώστε να αξιοποιηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία με όρους που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.
Ουσιαστικά με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, η Αιτωλοακαρνανία, τίθεται πανελλαδικά στην πρωτοπορία της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, επιλύοντας οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θωρακίζει αποτελεσματικά το ευαίσθητο περιβάλλον του νομού, διασφαλίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και δημιουργεί σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης, δήλωσε: «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Αιτωλοακαρνανία. Αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει συλλογική δουλειά, στοχοθέτηση και πολιτική βούληση μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Σήμερα λοιπόν υπογράφτηκε από την διυπουργική επιτροπή έργο της ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων της Αιτωλοακαρνανίας.
Είναι το έργο που θα έρθει να συμπληρώσει όλες τις υποδομές το τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Έχουμε λοιπόν πλέον μπροστά μας την τελευταία φάση μια διαδικασίας η οποία θα έχει αξιοπιστία και πάνω απ’όλα διαφάνεια. Επιτυγχάνουμε με το συγκεκριμένο έργο μια περιβαλλοντικά φιλική και ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων. Παράλληλα αποτελεί βήμα για την ανάπτυξη της αειφόρου διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα η οποία είναι πλέον κομβικής σημασίας.»
Ο δήμαρχος Αγρινίου, Παύλος Μοσχολιός, τόνισε σε σχετική του δήλωση:
«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Αιτωλ/ν/ια γιατί μπήκε ο θεμέλιος λίθος ώστε να λυθεί οριστικά το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων , μέσα από τις συντονισμένες ενέργειες του υφυπουργού Θάνου Μωραΐτη και του δήμου Αγρινίου. Έτσι με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, τακτοποιούμε το ζήτημα των στερεών αποβλήτων σε μια περιοχή που έχει ιδιαίτερα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα και έχουμε καθήκον να τα διαφυλάξουμε και να τα αναδείξουμε. Παράλληλα το έργο αυτό , θα δημιουργήσει και αρκετές νέες θέσεις εργασίας. Από εδώ και πέρα πρέπει όλοι να δουλέψουμε στην κατεύθυνση της σύντομης ολοκλήρωσης του σχετικού διαγωνισμού, ώστε το έργο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Πρώτο μας μέλημα θα είναι η διαφύλαξη του χαμηλού κόστους για τους δημότες»
Το έργο αυτό εισάγει μια διαφορετική φιλοσοφία και αντίληψη στην υλοποίηση υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, βασισμένη στο συστηματικό έλεγχο και παρακολούθηση των επιθυμητών αποτελεσμάτων από τη διαχείριση των απορριμμάτων
Η χρηματοδότηση του Έργου θα πραγματοποιηθεί μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων από τον Ανάδοχο και κοινοτικών πόρων.
Ο Ανάδοχος θα επιλεγεί μέσω διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού.
Κατά την υλοποίηση της συγκεκριμένης σύμβασης ΣΔΙΤ, το Δημόσιο κατέχει ισχυρό εποπτικό ρόλο όσον αφορά στην απόδοση του Αναδόχου τόσο κατά την περίοδο κατασκευής όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας του Έργου.
Όπως διαβεβαίωσε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, το βασικό κριτήριο επιλογής του Αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο