Η μεγάλη ζήτηση καυσόξυλων, έφερε μοιραία και έξαρση της λαθροϋλοτομίας. Στο μάτι του κυκλώνα το βελανιδόδασος του Ξηρομέρου, τι σκαρφίζονται οι λαθροϋλοτόμοι, τι γίνεται με τους ελέγχους στην Αιτωλ/νία
Το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας, ανθούσε ανέκαθεν στην Αιτωλ/νία και σε συγκεκριμένες περιοχές, όμως φέτος, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης καυσόξυλων, που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση και η στροφή του κόσμου σε φθηνότερες μορφές θέρμανσης....
Για άλλη μια φορά, οι λαθροϋλοτόμοι, έχουν για τα καλά βάλει στο μάτι το δάσος της Μάνινας (βελανιδόδασος Ξηρομέρου) και κατά δεύτερο λόγο τα δάση στον ορεινό Βάλτο. Από την άλλη μεριά, τα δασαρχεία, με περιορισμένους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, επιχειρούν να αποτρέψουν τα φαινόμενα αυτά, που έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.
Ειδικότερα, για το μεγάλο βελανιδόδασος, τρία Δασαρχεία έχουν ευθύνη σε αυτό, το Δασαρχείο Αμφιλοχίας σε ποσοστό 60%, του Μεσολογγίου κατά 30% και του Αγρινίου κατά 10%. Αν και ενεργούνται περιπολίες και έχουν υποβληθεί δεκάδες μηνύσεις, η κατάσταση δείχνει ανεξέλεγκτη στην περιοχή με τους λαθρουλοτόμους να έχουν όχι μόνο καλό δίκτυο πληροφόρησης, αλλά και να χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να ξεφύγουν από την τσιμπίδα του νόμου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που κάνουν το Ξηρόμερο. Κόβουν την φλούδα του δέντρου Φεβρουάριο με Μάιο και λίγους μήνες μετά το δέντρο ξεραίνεται και κόβεται, χωρίς ο λαθροϋλοτόμος τελικά να έχει επιπτώσεις…
Σε άλλες περιπτώσεις οι παράνομοι κάνουν αντιπερισπασμούς: Παίρνουν οι ίδιοι τηλέφωνο ανώνυμα για να καταγγείλουν δήθεν παράνομη κοπή δέντρων, οι δασικοί πάνε στο σημείο και δεν βρίσκουν τίποτε και κάπου αλλού οι λαθροϋλοτόμοι, κόβουν ανενόχλητοι…
«Χρειάζεται φύλαξη όλον τον χρόνο, ώστε να αποφευχθούν αυτά τα φαινόμενα. Παλεύουμε χωρίς προσωπικό και μέσα, χρειαζόμαστε ενίσχυση. Εδώ και δυο χρόνια υπάρχει το ΦΕΚ για πρόσληψη δασοπόνων και αυτοί δεν προσλαμβάνονται» λένε στο agriniopress έμπειροι δασικοί του νομού.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι οι μηνύσεις που έχουν υποβληθεί ανά Δασαρχείο το 2011: 40 μηνύσεις από το Δασαρχείο Μεσολογγίου, 47 μηνύσεις από το Δασαρχείο Αγρινίου και 31 μηνύσεις από το Δασαρχείο της Αμφιλοχίας.
Η κατάσταση δεν είναι διαφορετική και στον Βάλτο, όπου «παλεύουν» δυο δασοφύλακες σε μια τεράστια περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress, στην περιοχή, κυκλοφορεί και φορτηγό ψυγείο που μεταφέρει παράνομη ξυλεία! Οι λαθροϋλοτόμοι του Βάλτου, μαθαίνουν για την έλευση των δασικών, αμέσως μόλις αυτοί φύγουν από το Αγρίνιο για έλεγχο, αξιοποιώντας ένα πολύ καλό δίκτυο πληροφοριών, που όπως φαίνεται διαθέτουν.
Τέλος για τον Άγιο Χριστόφορο στο Αγρίνιο, οι καταγγελίες που έχουν γίνει, φαίνεται πως δεν ανταποκρίνονται και τόσο στην πραγματικότητα. Τα δέντρα που λέγεται ότι κόπηκαν ήταν πεσμένα από τον ανεμοστρόβιλο του Σεπτεμβρίου και δόθηκαν άδειες για να κοπούν και να απομακρυνθούν. Για την περιοχή ακόμη , επισήμως καταγγελίες στο δασαρχείο δεν έχουν γίνει.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος, έχει να κάνει και με ένα κοινωνικό μέτρο που υπάρχει και που φέτος δεν είχε την καλύτερη εφαρμογή. Κάθε χρόνο, οικογένειες ορεινών περιοχών, έπαιρναν με κοινωνικά κριτήρια δυο τόνους ξυλείας σε χαμηλή τιμή. Φέτος για διάφορους λόγους, το μέτρο αυτό είχε δυσκολίες, κι έτσι πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να παρανομήσουν για να εξασφαλίσουν την αναγκαία ξυλεία.
Όπως σημειώνουν οι δασικοί, για να περιοριστεί το φαινόμενο, θα πρέπει να υπάρξουν και αλλαγές στην νομοθεσία και τα πρόστιμα που επιβάλλονται και που τώρα είναι επί της αξίας των κομμένων ξύλων, να γίνουν υψηλά και απαγορευτικά για τους παρανόμους. Παράλληλα, πολλές φορές οι λαθροϋλοτόμοι, όποτε έρχονται αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη, πέφτουν «στα μαλακά» , γεγονός που μόνο αποτρεπτικά δεν λειτουργεί για το κύκλωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο