Σε 4-5 χρόνια οι αποζημιώσεις απ’ τα ΠΣΕΑ και μέχρι τότε… δεν νοιάζεται κανείς! Απαιτούνται τουλάχιστον 3.500.000 ευρώ για αποζημιώσεις στους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας που καταστράφηκαν απ’ τις πυρκαγιές του Αυγούστου και τις χαλαζοπτώσεις του Σεπτεμβρίου. Υπό σύνταξη το πρόγραμμα που θα υποβληθεί αρχές του έτους στην Ε.Ε. για τις ζημιές στο πάγιο και φυτικό κεφάλαιο
Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία που είδαν την παραγωγή και τις περιουσίες τους (δέντρα, αποθήκες, σταύλους, ζώα κ.τ.λ.) να καταστρέφονται το κολασμένο δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, αρχικά απ’ τις πυρκαγιές, έπειτα απ’ τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν διάφορες περιοχές.....
Οι δεσμεύσεις για αποζημίωση εντός τριμήνου απ’ την καταστροφή, που όλες οι κυβερνήσεις του παρελθόντος ανέλαβαν και καμία δεν υλοποίησε, ηχούν ακόμη στα αυτιά των ανθρώπων αυτών που ξέρουν ότι θα χρειαστεί να περιμένουν τέσσερα και πέντε χρόνια μέχρι να πάρουν μέσω ΠΣΕΑ οι περισσότεροι το όποιο ποσό τελικά εγκρίνει η Ε.Ε., το οποίο και επ’ ουδενί δεν θα αναλογεί στο ύψος της πραγματικής καταστροφής.
Και φυσικά, παρά τις αλλεπάλληλες και διαδοχικές συσκέψεις που έγιναν για την αποτύπωση της όλης κατάστασης, πυρόπληκτη η Αιτ/νία δεν κηρύχθηκε. Ούτε στο σύνολο ως περιφερειακή ενότητα, ούτε μεμονωμένα οι περιοχές όπου δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έγιναν στάχτη…
Η εφημερίδα Συνείδηση έχει εγκαίρως εντοπίσει και αναδείξει το θέμα της άρνησης κήρυξης του νομού ως πυρόπληκτου και ήταν αυτό το στοιχείο που οδήγησε, εκτιμούμε, στις συσκέψεις που πριν αναφέραμε, οι οποίες χρήσιμες υπήρξαν μεν, ουσιαστικό αποτέλεσμα ως προς το ζητούμενο όμως δεν έφεραν…
Έτσι, οι αγρότες θα πρέπει, εν μέσω τέτοιας κρίσης, να βρουν τον τρόπο να επιβιώσουν και μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την καταστροφή που υπέστησαν, μέχρις ότου, κάποια στιγμή στο μέλλον, να αποζημιωθούν απ’ τα ΠΣΕΑ.
Το τοπικό παράρτημα του ΕΛΓΑ και οι εκτιμητές του, έκαναν βεβαίως όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήδη συντάσσεται το πρόγραμμα που θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον ερχόμενο μήνα.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα η τελική και λεπτομερής καταγραφή θα ολοκληρωθεί την άνοιξη και αυτό διότι πρέπει να διαπιστωθεί πόσα δέντρα κάηκαν ολοσχερώς λ.χ. και χρειάζονται αντικατάσταση και πόσα αναβλαστάνουν, οπότε, γι’ αυτό, θα αποζημιωθεί μόνο η παραγωγή. Θα εξεταστούν πάντως 35.000 ελαιόδεντρα!
Η αποζημίωση για την αντικατάσταση του καθενός είναι 60 ευρώ. Αν λοιπόν συντηρητικά υπολογίσουμε ότι τα μισά μόνο θα πρέπει να αντικατασταθούν ή έστω, αν πάρουμε τη μέση τιμή αποζημίωσης, δηλαδή 30 ευρώ ανά δέντρο, μόνο για τα ελαιόδεντρα που κάηκαν το καλοκαίρι, απαιτείται κονδύλι που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ!
Υπάρχουν έπειτα οι 400 κυψέλες που κάηκαν, για τις οποίες το κονδύλι της αποζημίωσης φθάνει τις 280.000 ευρώ, υπάρχουν οι 18 αποθήκες, οι 25 στάβλοι, οι 200 περίπου τόνοι μηδικής και άλλων ζωοτροφών που έγιναν παρανάλωμα του πυρός, υπάρχουν ακόμη οι αποζημιώσεις για το αρδευτικό δίκτυο των παραγωγών (σωλήνες, μηχανές κ.τ.λ.), υπάρχουν και τα 500 αιγοπρόβατα που έγιναν στάχτη.
Πολύ συντηρητικά και με τους πρόχειρους υπολογισμούς που μπορούμε να κάνουμε, το κονδύλι που απαιτείται για να αποζημιωθούν οι αγρότες για όλα αυτά, είναι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο επιπλέον…
Αυτά μέσω ΠΣΕΑ επαναλαμβάνουμε, δηλαδή σε 4-5 χρόνια… Και μέχρι τότε οι αγρότες θα πρέπει να βρουν το μαγικό τρόπο μόνοι τους να ξαναφτιάξουν αποθήκες και στάβλους, να ξαναφυτεύσουν τα δέντρα τους και να περιμένουν να μεγαλώσουν για να καρπίσουν χρόνια μετά, χωρίς, εν τω μεταξύ να δικαιούνται από πουθενά αποζημίωση για την παραγωγή που δεν θα έχουν.
Σ’ όλα αυτά θα πρέπει βεβαίως να προστεθούν και οι ζημιές που ακολούθησαν το Σεπτέμβριο απ’ το χαλάζι, που έπληξε διάφορες περιοχές και ιδιαίτερα εκείνες στο Μεσολόγγι. Εδώ αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ και θα το κάνει σύντομα ελπίζουμε. Το κονδύλι που απαιτείται μόνο για τις ζημιές του Σεπτεμβρίου είναι της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ, αν σωστά υπολογίζουμε. Άλλες 250 περίπου χιλιάδες θα πρέπει να διαθέσει ο ΕΛΓΑ για τις καταστροφές του Οκτωβρίου.
Όσον αφορά τώρα τις ζημιές που προκλήθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου με την απίστευτης εκείνης έντασης ανεμοθύελλα που ξερίζωσε εκατοντάδες δέντρα, με βάση τον κανονισμό οι αγρότες δεν θα πρέπει να περιμένουν κάποια αποζημίωση…
Ο κανονισμός λέει ότι για να αποζημιωθεί κάποιος θα πρέπει να πέσει το 30% επί των κατεχομένων δέντρων, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν συνέβη. Έτσι, για τα ένα – δυο δέντρα που ξεριζώθηκαν στα κτήματα των δεκάδων παραγωγών που έσπευσαν να υποβάλουν αιτήσεις, δεν θα δοθεί καμία αποζημίωση.
Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο