Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Έγινε η πρώτη συνάντηση για το «Καλάθι αγροτικών προϊόντων» στο Μεσολόγγι

Τον λόγο πήραν και οι Θ. Κουτσουπιάς, Πρόεδρος Ε.Α.Σ. Αγρινίου, Ν. Φραγκούλης, εκ μέρους της Ε.Α.Σ. Μεσολογγίου, Παύλος Μοσχολιός, Δήμαρχος Αγρινίου, Θ. Πορφύρης, Δήμαρχος Θέρμου, Γ. Χρήστου, Πρόεδρος Συλλόγου Χοιροτρόφων Αιτωλοακαρνανίας, Π. Κατσούλης, Δήμαρχος Μεσολογγίου, Γ. Κουρκουμέλης, Πρόεδρος Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργειών, Π. Καλογιάννης, εκ μέρους του Αγροτικού Συλλόγου Ξηρομέρου, Σπ. Κουφός, εκ μέρους της Αναπτυξιακής Αιτωλοακαρνανίας, Απόστολος Κοιμήσης, Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Ν. Ραφτογιάννης, εκ μέρους του Συλλόγου Μελισσοτρόφων κ.α.

Η πρώτη από τις τρεις συναντήσεις για το «Καλάθι αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» έγινε σήμερα το μεσημέρι στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας...

 Απόστολου Κατσιφάρα και εκπροσώπων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεταιριστικών οργανώσεων και αγροτικών ομοσπονδιών.

Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη συναντήσεις (την προσεχή Πέμπτη στον Πύργο και την επόμενη Δευτέρα στην Πάτρα) ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το «Καλάθι της Περιφέρειας». Υπενθυμίζεται ότι οι συναντήσεις γίνονται με σκοπό να εξειδικευτούν οι δράσεις που περιέγραψαν πρόσφατα στην Πάτρα, σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης και ο Υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος.

«Το Καλάθι της Περιφέρειας αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έρχεται να δώσει πνοή και εξωστρέφεια στον πρωτογενή τομέα», υπογράμμισε στην εισήγηση του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, επισημαίνοντας ότι η Δυτική Ελλάδα είναι καιρός να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει και να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή αλλά και στον τομέα της αλιείας ως «πυλώνες» στήριξης της απασχόλησης και της περιφερειακής οικονομίας.

«Το μοντέλο αγροτικής παραγωγής που έως τώρα γνωρίζαμε έχει καταρρεύσει», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε: «Τα προϊόντα μας έχουν χαμηλή ανταγωνιστικότητα, χαμηλό επίπεδο οργάνωσης και συνήθως βρίσκονται εκτός των δικτύων εμπορίας. Άρα, οφείλουμε να ξεφύγουμε από την καθήλωση στην οποία μας έχουν οδηγήσει οι σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες στον πρωτογενή τομέα. Ν’ αλλάξουμε τα δεδομένα και θα τ’ αλλάξουμε όλοι μαζί».

Στη συνέχεια ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι «Το Καλάθι της Περιφέρειας δεν αποτελεί παρά ένα σύνολο συνδυασμένων πολιτικών που θα αναζωογονήσουν τον πρωτογενή τομέα» ενώ ειδικότερα για την Αιτωλοακαρνανία ανέφερε ότι τα μεγάλα πλεονεκτήματα της περιοχής εστιάζονται στην παραγωγή ζωικού κεφαλαίου και στον τομέα της αλιείας, «χωρίς να υποτιμά κανείς τις υπόλοιπες δραστηριότητες», όπως είπε.

Ο κ. Κατσιφάρας επέμεινε, επίσης, ιδιαίτερα στην ανάγκη συνδρομής, για την επιτυχία της προσπάθειας, όλων των στελεχών και των υπαλλήλων των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας.

Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας ανήγγειλε πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την διασύνδεση των τοπικών παραγωγών και οργανώσεων με εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ σε άλλο σημείο της εισήγησης του αναφέρθηκε στους μείζονες στόχους της περιφερειακής αρχής οι οποίοι επικεντρώνονται στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην αναγέννηση της υπαίθρου και στην ολοκλήρωση των δικτύων υποδομών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος παρουσίασε στην εισήγηση του τα οκτώ συνολικά βήματα έως την διαμόρφωση της οριστικής πρότασης που θα τεθεί προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το «Καλάθι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» ενώ αναφέρθηκε και στην παραγωγική φυσιογνωμία του πρωτογενούς τομέα στην Αιτωλοακαρνανία.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Προηγήθηκε η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Βασίλη Αντωνόπουλου ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι σχεδόν κανόνας πως κάθε κρίση, από την μία αναδεικνύει τις δομικές παθογένειες του συστήματος που μας οδήγησε σε αυτή, από την άλλη φωτίζει ευκαιρίες και δημιουργεί δράσεις που δεν λειτουργούν απλά ως αντίδοτο αλλά μπορούν να συμβάλουν σε διαρθρωτικές αλλαγές στρατηγικού χαρακτήρα για την κοινωνία και την οικονομία μιας χώρας ή μιας περιοχής. Έτσι λοιπόν την πρωτοβουλία αυτή είμαστε έτοιμοι να την μετατρέψουμε για την Περιφέρεια μας σε ευκαιρία ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, τόνωσης του αγροτικού εισοδήματος, προώθησης της πράσινης επιχειρηματικότητας και ανάδειξής της κοινωνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας».
«Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε ο κ. Αντωνόπουλος, «θα αναλάβει έναν ουσιαστικό ρόλο δικτύωσης φορέων, δράσεων και πόρων ώστε να αναδιαρθρώσουμε την παραγωγή μας, να ενισχύσουμε την παραγωγική μας ικανότητα, να προβάλουμε και να προωθήσουμε τα προϊόντα που παράγουμε. Καταλυτικός παράγοντας αυτής της προσπάθειας θα είναι η δημιουργία ενός ισχυρού τοπικού καταναλωτικού κινήματος και η διαμόρφωση μιας περιφερειακής καταναλωτικής συνείδησης. Η προτίμηση σε προϊόντα που οι ίδιοι παράγουμε θα ενισχύσει αποφασιστικά το ‘περιφερειακό μας εμπορικό ισοζύγιο’ και την βιωσιμότητα της τοπικής οικονομίας».
Στη συνέχεια ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στα παραγόμενα στην Αιτωλοακαρνανία προϊόντα που μπορούν να ενταχθούν στο «Καλάθι της Περιφέρειας», τόσο σε ό,τι αφορά καλλιέργειες και ζωικά προϊόντα αλλά και σε υδατοκαλλιέργειες. «Η φύση μας προίκισε με το κεφάλαιο της, η οικονομική κρίση μας επαναδιατύπωσε παλιά ερωτήματα, που ίσως απαντήσαμε λάθος, όμως σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την πρωτοβουλία του, μας δίνει την αναγκαία αφορμή. Είμαι βέβαιος πως θα αδράξουμε την ευκαιρία και αυτή την φορά θα σχεδιάσουμε το αναπτυξιακό μας μέλλον, με τα σωστά χρώματα» υπογράμμισε ο κ. Αντωνόπουλος.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν, κατά σειρά, οι Θ. Κουτσουπιάς, Πρόεδρος Ε.Α.Σ. Αγρινίου, Ν. Φραγκούλης, εκ μέρους της Ε.Α.Σ. Μεσολογγίου, Παύλος Μοσχολιός, Δήμαρχος Αγρινίου, Θ. Πορφύρης, Δήμαρχος Θέρμου, Γ. Χρήστου, Πρόεδρος Συλλόγου Χοιροτρόφων Αιτωλοακαρνανίας, Π. Κατσούλης, Δήμαρχος Μεσολογγίου, Γ. Κουρκουμέλης, Πρόεδρος Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργειών, Π. Καλογιάννης, εκ μέρους του Αγροτικού Συλλόγου Ξηρομέρου, Σπ. Κουφός, εκ μέρους της Αναπτυξιακής Αιτωλοακαρνανίας, Απόστολος Κοιμήσης, Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Ν. Ραφτογιάννης, εκ μέρους του Συλλόγου Μελισσοτρόφων κ.α.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης και τοποθετήθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Έργων και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής και τα μέλη της Επιτροπής που συγκροτήθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο για το «Καλάθι της Περιφέρειας» Πέτρος Αχιλλεόπουλος, Διονύσης Μαυρόγιαννης, Νίκος Μιχαλόπουλος και Παναγιώτης Στούπας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο