Διεθνές ενδιαφέρον για την αρχαία πόλη της Παλαιομάνινας Ακαρνανίας εκδηλώθηκε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των αρχαιολογικών ανασκαφών από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη σε εκδηλώσεις «Μέρες Πολιτισμού» που διοργάνωσε στη Φραγκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Η εντυπωσιακή για την έκτασή της, τα τείχη της, την ακρόπολή της, την Κεντρική Πύλη της και τους πύργους της αρχαία πόλη της Παλαιομάνινας Αιτωλοκαρνανίας ήταν μεταξύ των τριών μνημειακών τόπων που παρουσιάστηκαν σε εκδηλώσεις «Μέρες Πολιτισμού», που διοργάνωσε στη Φραγκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ....
Οι άλλοι δύο μνημειακοί τόποι και εκθέσεις, οι οποίες συγκέντρωσαν εκπληκτικά πολυπληθές κοινό και οι οποίες παρουσιάστηκαν από μεγάλες γερμανικές εφημερίδες, όπως η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung, ήταν για τους προϊστορικούς χρόνους η πόλη του Ακρωτηριού της Σαντορίνης και για τους μεταγενέστερους χρόνους τα μνημεία της Θεσσαλονίκης.
Την παρουσίαση της τειχισμένης από τους κλασικούς χρόνους αρχαίας πόλης της Παλαιομάνινας έκανε στα γερμανικά στη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης ο διευθυντής της αρχαιολογικής έρευνας και των αρχαιολογικών ανασκαφών που είναι σε εξέλιξη από το Δεκέμβριο του 2006 στον αρχαιολογικό αυτό χώρο, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης.
Κατά την παρουσίαση της Παλαιομάνινας το πολυπληθές κοινό έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κράτησε στο βήμα επί πολλή ώρα τον ομιλητή με στοχευμένες ερωτήσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την ευκαιρία αυτή, τύπωσε αναμνηστικές κάρτες για το κοινό με φωτογραφία των τειχών της αρχαίας αυτής πόλης της Αιτωλοακαρνανίας.
Κατά την παρουσίαση ο κ. Λαμπρινουδάκης υπογράμμισε ότι τα μνημειακά ερείπια της αρχαίας πόλης της Παλαιομάνινας, στην περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου στην Αιτωλοακαρνανία, είναι ιδιαίτερα σημαντικά και λόγω της καλής διατήρησής τους, αλλά και λόγω της στρατηγικής σημασίας της πόλης αυτής στη δυτική όχθη του Αχελώου, η οποία πρέπει να ταυτιστεί με την αρχαία Μητρόπολη και η οποία φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Δυτικής Ελλάδος.
Παρά τα εντυπωσιακά σωζόμενα τείχη της και τα κατά καιρούς τυχαία ευρήματα στην περιοχή της, συνέχισε ο κ. Λαμπρινουδάκης, η Παλαιομάνινα δεν είχε μέχρι τώρα ερευνηθεί συστηματικά. Από το 2006 ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη βοήθεια του ιδιαίτερα ενεργού τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας, και της τοπικής αυτοδιοίκησης, άρχισε μια μακρόπνοη έρευνα, με τελικό στόχο την αποκάλυψη των μνημείων της αρχαίας αυτής πόλης και την ανάδειξή τους και την απόδοσή τους στο κοινό.
Αναφερόμενος στα μέχρι τώρα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας και των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Παλαιομάνινα ο κ. Λαμπρινουδάκης επεσήμανε τα εξής:
Πρώτον, έχει ήδη αναδειχθεί μέσα από την οργιώδη βλάστηση ο γνωστός τριμερής περίβολος των τειχών μήκους πάνω από 1.700 μέτρων.
Δεύτερον, εντοπίστηκε ένα ακόμη τειχισμένο, άγνωστο έως σήμερα στην έρευνα, διαμέρισμα, που έχει καλυφτεί από τμήμα του σημερινού οικισμού και που δείχνει την εξαιρετικά μεγάλη έκταση της αρχαίας πόλης.
Τρίτον, με τις πρώτες ανασκαφικές εργασίες φάνηκαν τα πρώτα σπίτια μέσα στην ακρόπολη και τα υπόλοιπα τειχισμένα διαμερίσματα της πόλης.
Τέταρτον, οι ίδιες οι έρευνες αποκάλυψαν επιμελημένα δίκτυα αγωγών, τα οποία μαρτυρούν ένα συστηματικά δομημένο χώρο στην επιφάνεια.
Πέμπτον, ήλθαν ακόμα στο φως οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες, που, μαζί με την έρευνα των οικοδομημάτων, θα φωτίσουν την αρχαία ζωή στο σημαντικό αυτό κέντρο της Δυτικής Ελλάδος.
Η παρουσίαση της αρχαίας πόλης της Παλαιομάνινας έγινε από τον κ. Λαμπρινουδάκη με την προβολή φωτογραφιών (παρατίθενται μερικές) από το νότιο τείχος της αρχαίας πόλης (τα τείχη εκτείνονται μέχρι την όχθη του Αχελώου), την πορεία του νότιου τείχους της αρχαίας πόλης προς το ύψωμα της ακρόπολης, τις λεπτομέρειες της στιβαρής δομής του τείχους, το τείχος στα νότια της ακρόπολης, στο φρύδι του κρημνώδους τοπίου προς την όχθη του Αχελώου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο