Δελτίο τύπου 7-11-16
Πρέπει να επεκταθεί η χρήση της ονομασίας ΠΟΠ «Ελιές Καλαμάτας»
Η τοπικιστική στενομυαλιά μιας περιοχής από τη μια και η αδυναμία του κεντρικού κράτους από την άλλη να επιβάλλει λύσεις με βάση το ευρύτερο συμφέρον, έχουν ως αποτέλεσμα ένα από τα πιο δυναμικά εξαγωγικά μας αγροτικά προϊόντα, οι βρώσιμες ελιές τύπου Καλαμάτας, να αποδίδει εκατοντάδες εκατομμύρια λιγότερο στην εθνική μας οικονομία από ότι θα μπορούσε.
Για το προϊόν αυτό, έχει μεν κατοχυρωθεί διεθνώς, από το 1979, η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Ελιά Καλαμάτας», πλην όμως το πλεονέκτημα αναγνωρισιμότητας και τιμής που προκύπτει, απολαμβάνουν μόνο οι Μεσσήνιοι παραγωγοί της, που αντιπροσωπεύουν όμως μονοψήφιο ποσοστό της όλης παραγωγής της χώρας, σε αντίθεση με περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα η Αιτωλοακαρνανία που μόνη της, με πάνω από 30.000 τόνους ετησίως αντιστοιχεί περίπου στο 50% του συνόλου.....