Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια: Ο Κατσούλας ανοίγει τον φάκελο του έργου των 2,55 εκατ. ευρώ και προκαλεί τη Δημοτική Αρχή.

 


«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις,

τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς:
μην την εξευτελίζεις».
Κ. Π. Καβάφης

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, αντί να χαίρεται που ένα σημαντικό έργο για την Αμφιλοχία κατασκευάζεται, επέλεξε να απαντήσει στην ανάρτησή μου κατηγορώντας με ότι επιχειρώ να το «οικειοποιηθώ»....
Αφού λοιπόν επέλεξαν να ανοίξουν αυτή τη συζήτηση, ας την κάνουμε.
Με γεγονότα, ημερομηνίες και επίσημα στοιχεία.
Και ας ξεκινήσουμε από τον βασικό ισχυρισμό τους: ότι το 2019 βρήκαμε το σημερινό έργο «έτοιμο στο συρτάρι».
Είναι ψευδής.
Το 2019 δεν παραλάβαμε μελέτη του έργου που κατασκευάζεται σήμερα.
Υπήρχε μια παλαιότερη μελέτη για ποδηλατόδρομο, η οποία είχε εκπονηθεί και υποβληθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τη Δημοτική Αρχή της περιόδου 2011–2019. Η μελέτη αυτή, επί Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, απορρίφθηκε, καθώς δεν πληρούσε τις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή ποδηλατοδρόμου, ενώ δεν διέθετε ούτε τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.
Αυτή ήταν η πραγματική κατάσταση που παραλάβαμε το 2019 και όχι, όπως επιχειρείται σήμερα να παρουσιαστεί, μια έτοιμη και ώριμη μελέτη του έργου που κατασκευάζεται.
Φυσικά, όπως επιβάλλει και η διοικητική συνέχεια, δεν πετάξαμε ό,τι χρήσιμο είχε προηγηθεί. Αξιοποιήσαμε στοιχεία που μπορούσαν να αξιοποιηθούν, όπως γεωμετρικά δεδομένα, τοπογραφικό υπόβαθρο και όποια στοιχεία της προηγούμενης δουλειάς ήταν χρήσιμα.
Άλλο όμως η αξιοποίηση προϋπαρχόντων στοιχείων και άλλο ο ισχυρισμός ότι παραλάβαμε έτοιμο το σημερινό έργο.
Η δική μας Δημοτική Αρχή προχώρησε σε διαφορετικό σχεδιασμό: διαμόρφωση της δυτικής ακτογραμμής, κατασκευή πεζοδρόμου, κοινόχρηστοι χώροι και χώροι πρασίνου.
Και προχωρήσαμε σε όλη την απαραίτητη διαδικασία για την ωρίμανση της παρέμβασης, με τις απαιτούμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς — Περιφέρεια, Δασαρχείο, Αρχαιολογία, Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες κ.ά.
Ώστε να φτάσουμε από έναν σχεδιασμό σε ώριμο και χρηματοδοτήσιμο έργο.
Και από εδώ και πέρα δεν χρειάζεται να πιστέψει κανείς εμένα.
Μιλούν οι ημερομηνίες και τα επίσημα στοιχεία.
7 Σεπτεμβρίου 2023
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή ο φορέας που σήμερα εκτελεί το έργο, ανακοινώνει επίσημα:
«Ανάπλαση της δυτικής εισόδου της Αμφιλοχίας με 2,55 εκ. ευρώ».
Η ανακοίνωση αναφέρει τη χρηματοδότηση με 2.550.000 ευρώ της παρέμβασης με τίτλο:
«Διαμόρφωση δυτικής ακτογραμμής & κατασκευή πεζοδρόμου στην Τοπική Κοινότητα Αμφιλοχίας».
Περιγράφει την ανάπλαση της δυτικής εισόδου, την κατασκευή πεζοδρόμου και χώρων πρασίνου κατά μήκος της δυτικής ακτογραμμής.
Και, κυρίως, η ίδια η Περιφέρεια αναφέρεται στο «μεγάλο διάστημα για την ωρίμανση της παρέμβασης».
Η επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας (7/9/2023).
8 Σεπτεμβρίου 2023
Την αμέσως επόμενη ημέρα η εξέλιξη αποτυπώνεται και στην επίσημη ενημέρωση του Δήμου Αμφιλοχίας:
«Πεζόδρομος και χώροι πρασίνου θα δημιουργηθούν στη δυτική είσοδο της Αμφιλοχίας».
Η παρέμβαση παρουσιάζεται ως «νέο έργο αστικής ανάπλασης», με χρηματοδότηση 2.550.000 ευρώ, και εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της τότε Δημοτικής Αρχής για την αναβάθμιση των παραλιακών μετώπων του Δήμου.
Η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Αμφιλοχίας (8/9/2023).
Και επειδή κάποιοι φαίνεται να έχουν επιλεκτική μνήμη:
Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2023 τη διοίκηση του Δήμου Αμφιλοχίας είχε η δική μας Δημοτική Αρχή.
Η θητεία μας ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Επομένως, όταν η σημερινή Δημοτική Αρχή ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου 2024, δεν παρέλαβε μια ιδέα ούτε μια παλιά μελέτη ποδηλατοδρόμου περιμένοντας να της δώσει «σάρκα και οστά».
Παρέλαβε ένα έργο:
• με συγκεκριμένο αντικείμενο,
• ώριμο μελετητικά και αδειοδοτικά,
• με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 2.550.000 ευρώ,
• και με επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Γι’ αυτό προκαλεί τουλάχιστον απορία ο σημερινός ισχυρισμός ότι το έργο «πήρε σάρκα και οστά» τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2024.
Πώς ακριβώς μπορεί ένα έργο να «παίρνει σάρκα και οστά» το 2024, όταν η Περιφέρεια έχει ανακοινώσει τη χρηματοδότησή του με 2,55 εκατομμύρια ευρώ από τις 7 Σεπτεμβρίου 2023;
Οι όποιες ενέργειες ακολούθησαν το 2024 αποτελούν επόμενα τεχνικά και διοικητικά στάδια στην πορεία ενός έργου που είχε ήδη σχεδιαστεί, ωριμάσει και εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του κατά τη δική μας θητεία.
Και εδώ υπάρχει ακόμη μία πραγματικότητα που η σημερινή ανακοίνωση προσπερνά:
Το έργο δεν εκτελείται από τη σημερινή Δημοτική Αρχή.
Το έργο εκτελείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν σχεδίασε το έργο που σήμερα κατασκευάζεται, δεν εξασφάλισε τη χρηματοδότησή του και δεν είναι ο φορέας που το εκτελεί.
Παρέλαβε τη διοικητική συνέχεια ενός ήδη ώριμου και χρηματοδοτημένου έργου.
Αυτός είναι και ο λόγος που στην αρχική μου ανάρτηση απέδωσα τα εύσημα εκεί όπου πραγματικά ανήκουν σήμερα: στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και σε όλους όσοι εργάζονται για την κατασκευή και την ολοκλήρωσή του.
Τα εύσημα για την κατασκευή σε αυτούς που την εκτελούν.
Και η αλήθεια για την προετοιμασία και τη χρηματοδότηση σε αυτούς που δούλεψαν γι’ αυτές.
Δεν έχω καμία ανάγκη να «οικειοποιηθώ» ένα δημόσιο έργο.
Τα έργα δεν ανήκουν στους δημάρχους. Ανήκουν στους πολίτες.
Έχω όμως και δικαίωμα και υποχρέωση να υπερασπιστώ τη δουλειά που έγινε από τη Δημοτική Αρχή που είχα την τιμή να διοικώ και, κυρίως, να μην επιτρέψω να ξαναγραφτεί σήμερα η ιστορία του έργου.
Και επειδή η σημερινή Δημοτική Αρχή θέλησε να ανοίξει τον φάκελο, η πρόκληση είναι απλή:
Ας τον ανοίξουμε ολόκληρο.
Να δούμε την παλιά μελέτη του ποδηλατοδρόμου και την τύχη της.
Να δούμε τι παραλάβαμε το 2019.
Να δούμε τι μελετήθηκε στη συνέχεια.
Να δούμε τις εγκρίσεις και τις αδειοδοτήσεις.
Να δούμε την αλληλογραφία Δήμου και Περιφέρειας.

Να δούμε ποιος έκανε τι και πότε.
Δεν φοβάμαι αυτή τη σύγκριση. Την επιδιώκω.


Γιατί οι ισχυρισμοί μπορεί να αλλάζουν.
Οι ημερομηνίες όμως δεν αλλάζουν.
Τα έγγραφα δεν αλλάζουν.
Και τα έργα έχουν τη δική τους ιστορία.
Δυστυχώς, κύριοι της Δημοτικής Αρχής, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Γιώργος Κατσούλας
Επικεφαλής Αναπτυξιακής Προοπτικής

amfilohiapress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο