Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2025

Ο ταλαντούχος, πολυσύνθετος και πολυβραβευμένος, Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Μεσολογγίτης, Γιάννης Κατσαβός.



«…Όλες οι θάλασσες του κόσμου είναι Ελλάδα. 
 Όλα τα κύματα ξέρουν τις καρίνες των Ελληνικών πλοίων…» 
 Στρατής Μυριβήλης

Γράφει ο καθηγητής  Χρήστος Γερ. Σιάσος

Το να δημιουργεί, να γράφει κάποιος, είναι σαν να ζει δυο φορές, μας λέει  Νομπελίστας Γάλλος συγγραφέας και περισσότερο όταν αυτά που δημιουργεί τα μοιράζεται καθημερινά με τους συμπολίτες – αναγνώστες του. Όταν μετέχεις ενεργά στην πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση στον τόπο που ζεις, προσφέροντας κι εσύ ένα μικρό «λιθαράκι» με τα γραφόμενά σου, έτσι αθόρυβα, στο μεγάλο κεφάλαιο της έρευνας και με επιλεγμένα θέματα που σχετίζονται με ιστορικά γεγονότα, ναι τότε, ζεις δυο και περισσότερες φορές!!!...

Ο λόγος που γράφω αυτές τις σκέψεις μου αφορούν έναν ταλαντούχο και πολυσύνθετο συμπολίτη μας, Αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, Γιάννη Κατσαβό και περισσότερο γιατί ο Γιάννης ήταν μαθητής μου και ειλικρινά νοιώθω υπερήφανος, όπως και κάθε Δάσκαλος, όταν στη ζωή του βλέπει τους μαθητές του να προκόβουν, να γίνονται ανώτεροι Αξιωματικοί και καταξιωμένοι άνθρωποι μέσα στην κοινωνία.

Αξίζει να γνωρίζουμε τέτοιους ανθρώπους οι οποίοι προσφέρουν με τον τρόπο τους ο καθένας στην Πατρίδα μας και να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτούς καθ’ ότι η Αιτωλοακαρνανία έχει κατά καιρούς αναδείξει πολλούς ανθρώπους σαν τον Αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, Γιάννη Κατσαβό.

 Ο Σημαιοφόρος (Ε) Γιάννης Κατσαβός  γεννήθηκε το 1974 και μεγάλωσε στο Μεσολόγγι, από όπου και κατάγεται. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Μεσολόγγι το 1992 και κατατάχθηκε, ως μόνιμο στέλεχος, στο Πολεμικό Ναυτικό το 1993.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, μέχρι σήμερα, υπηρέτησε σε Πολεμικά Πλοία Επιφανείας του Στόλου, στο Ναυτικό Νοσοκομείο του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, στο Επιτελείο του Αρχηγείου Στόλου, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στο πλαίσιο εφαρμογής των Ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε., συμμετείχε στην αποστολή SHARP GUARD. Σήμερα υπηρετεί στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, στη Διεύθυνση Υγειονομικού.

Παράλληλα με τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, αρθρογραφεί σε  Επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής και εισηγητής, με εργασίες του, σε Επιστημονικές Ημερίδες και Συνέδρια.

Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται σε θέματα Στρατιωτικής και Ναυτικής Ιστορίας, Ιστορίας της Ιατρικής και Νοσηλευτικής καθώς και στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας της ιδιαίτερης Πατρίδας του, το Μεσολόγγι.

Για τις δραστηριότητες του έχει βραβευθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και άλλους πολιτιστικούς και θεσμικούς φορείς της Πατρίδας μας.

Είναι μέλος του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος και της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας (ΑΙ.ΠΟ.Ε.). Διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης του Γραφείου Μελέτης Ιστορίας της Ελληνικής Ναυτικής Ιατρικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, με εισηγήσεις σε Ημερίδες και Συνέδρια και δημοσιεύσεις άρθρων Ναυτικού και Ιατροϊστορικού περιεχομένου.

Αρθρογραφεί στο περιοδικό «ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος. Επίσης, είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού «ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ» και της ηλεκτρονικής εφημερίδας, iaitoloakarnania.gr καθώς και στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ». Μελετητής της νεότερης Ελληνικής ιστορίας με περισσότερες από 300 εργασίες που έχουν δημοσιευτεί σε Ελληνικά Επιστημονικά περιοδικά.

 Αρίστευσε σε σχολεία του Πολεμικού Ναυτικού και αποφοίτησε πρώτος μεταξύ των ομοιόβαθμων συναδέλφων του της εκπαιδευτικής σειράς. Επίσης, είναι απόφοιτος της Σχολής Υγειονομικού του Πολεμικού Ναυτικού (Νοσοκόμων) και του Σχολείου Ναυτικής Ιατρικής.

Πολλές οι συμμετοχές του, ως κεντρικός ομιλητής, προσκεκλημένος από Φορείς, Συλλόγους, όπως: Το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου προσκαλεσμένος από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, παράρτημα Μεσολογγίου και τον Ιατρικό Σύλλογο Αιτωλοακαρνανίας, θέμα: «Μεσολόγγι, θέματα υγιεινής κατά τη διάρκεια των Πολιορκιών 1822 – 1826»

Επίσης, την Τετάρτη  22 Ιανουαρίου 2025 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, έγινε η πρώτη, για το νέο έτος, ομιλία στα πλαίσια των ομιλιών της  Σχολής Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας», του  τμήματος Πνευματικών και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Κατσαβός με θέμα: «Η περιγραφή της Α΄ Πολιορκίας του Μεσολογγίου, με βάση τους ξένους εθελοντές».

Το Πολεμικό Ναυτικό μετά από δέκα επτά χρόνια γιόρτασε φέτος την Ναυτική Εβδομάδα που ξεκίνησε από το Μεσολόγγι το καλοκαίρι που μας πέρασε, 2025. Τις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας άνοιξε ο συμπολίτης μας Γιάννης Κατσαβός με μια ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα: «Η Ναυτική ακμή του Μεσολογγίου κατά τον 18ο αιώνα». Στην ομιλία του αυτή  έφερε στο φως σπάνια αρχεία, τεκμήρια και άγνωστες ιστορίες που μαρτυρούν το γεγονός ότι κατά τον 18ο αιώνα το Μεσολόγγι ανέπτυξε σημαντική ακτοπλοΐα και εμπόριο στη Μεσόγειο. Η ομιλία αυτή έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους συμπολίτες και όχι μόνο που τίμησαν με την παρουσία τους τον καταξιωμένο Αξιωματικό.

Αυτός είναι ο καλός μας συμπολίτης Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Γιάννης Κατσαβός. Προσωπικά, του εύχομαι να έχει υγεία να τον χαίρεται η οικογένειά του και όλοι εμείς που τον αγαπάμε, να μας προσφέρει με την πένα του «ολόφρεσκες» μελέτες - ομιλίες.



Συμπολίτες του Γιάννη Κατσαβού τον συγχαίρουν για την ενδιαφέρουσα ομιλία του, κτήριο Χρυσόγελου, 29-6-2025

 


Από την εκδήλωση στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου με μέλη της ΓΕΑ, 22-1-2025


Ο Γιάννης Κατσαβός εμπρός στο κτίριο Χρυσόγελου στο πλαίσιο της Ναυτικής εβδομάδας, 29 – 6- 2025          

 


Ο Γιάννης Κατσαβός στο ιστορικό «Αβέρωφ» στο πλαίσιο βράβευσής του, του περιοδικού Ναυτική Επιθεώρηση, από τον Υπαρχηγό Γ.Ε.Ν. κ. Χέλμη Δημοσθένη
 



Ο Γιάννης Κατσαβός με τον Αντιναύαρχο (Μ) Ευάγγελο Μήτρου, Γεν. Επιθεωρητή Πολεμικού Ναυτικού



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο