Με την επίσημη έκδοση Φύλλου Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), εγκρίθηκε η χορήγηση κινήτρων για την υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου μετατροπής του λιμένα ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου σε τουριστικό λιμένα για Mega Yachts. Δίνεται επιπλέον η δυνατότητα για την ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων και την παροχή υπηρεσιών τουρισμού και αναψυχής υψηλών προδιαγραφών. Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση, με τον τίτλο «Nautilus Project» των 524 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στις αρχές της χρονιάς στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.
Σήμερα, το Πλατυγιάλι λειτουργεί κυρίως ως διαμετακομιστικός κόμβος για ζωοτροφές, ιχθυάλευρα, φυτικά προϊόντα και πιο πρόσφατα για την εμπορία αυτοκινήτων. Παρά τη λειτουργικότητά του στον τομέα της εμπορικής διακίνησης, ο λιμένας παραμένει υποαξιοποιημένος σε σχέση με τις δυνατότητές του.
Η αναμενόμενη επένδυση έχει προκαλέσει συγκρατημένη αισιοδοξία στην τοπική κοινωνία η οποία τη βλέπει ως πραγματική «μάνα εξ ουρανού». Πρόκειται για ένα έργο που ξεπερνά τα «στενά» όρια μιας οικονομικής επένδυσης, καθώς μπορεί μελλοντικά να λειτουργήσει ως καταλύτης για την κοινωνική και δημογραφική αναζωογόνηση της περιοχής.
Η δημιουργία ενός σύγχρονου τουριστικού λιμένα τέτοιων προδιαγραφών έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει νέο εργατικό δυναμικό, επιστήμονες και επαγγελματίες, οι οποίοι θα έχουν πλέον έναν λόγο να εγκατασταθούν μόνιμα στην περιοχή, να εργαστούν και να δημιουργήσουν οικογένειες. Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί όχι μόνο η τοπική οικονομία, αλλά και η κοινωνική συνοχή και το δημογραφικό μέλλον της ευρύτερης περιοχής.
Η αναπτυξιακή προοπτική του έργου, όποτε και αυτό πραγματοποιηθεί στο μέλλον, εκτείνεται σε πολλαπλούς άξονες, από την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και της επιχειρηματικότητας, έως την τόνωση της απασχόλησης και την αναβάθμιση των υποδομών.
Το Πλατυγιάλι, με τη μορφή που μπορεί να πάρει στο μέλλον, μπορεί να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την τουριστική ναυτιλία, προσελκύοντας επενδύσεις υψηλού επιπέδου και επισκέπτες, προσφέροντας παράλληλα νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε μια περιοχή που τις έχει πραγματικά ανάγκη.
Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης μιλώντας στην Εφημερίδα «Συνείδηση» ανάπτυξε με λίγα λόγια πολλές προεκτάσεις του project αυτού.
Συγκεκριμένα ο κ. Τριανταφυλλάκης επεσήμανε: «Ευχάριστες ειδήσεις έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά χειροπιαστά πράγματα όμως με ΦΕΚ δεν είχαμε ποτέ. Μετά την έναρξη του Πλατυγιαλιού σαν Ναυτική Βιομηχανική Περιοχή είναι τα πρώτα αποτελέσματα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια, που επιβεβαιώνεται με την έκδοση αυτού του ΦΕΚ. Δεν είναι απλά μια φήμη, αλλά είναι επίσημη απόφαση του ελληνικού Κράτους για να ενισχύσει και να βοηθήσει την επένδυση.
Στο ΦΕΚ αναφέρονται δύο προϋποθέσεις. Το ΦΕΚ ουσιαστικά ξεμπλοκάρει το ΕΣΧΑΣΕ, τα περιβαλλοντολογικά και το ζήτημα της χωροθέτησης. Είναι μια διαδικασία θα «τρέξει» και το επόμενο διάστημα. Το ΕΣΧΑΣΕ είναι ουσιαστικά μια διαδικασία ταχείας αδειοδότησης, είτε αυτό σημαίνει για τα ελληνικά δεδομένα ότι αυτό θα κάνει 6 μήνες, είτε αυτό σημαίνει ότι θα κάνει 6 χρόνια. Σημασία έχει ότι το παρακολουθούμε στενά και διαρκώς με τα συναρμόδια Υπουργεία. Η συγκυρία μάλιστα είναι καλή, γιατί αυτή την στιγμή εκπονείται και το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής, οπότε υπάρχει και μια επιπλέον επικοινωνία με το μελετητή του Τοπικού Πολεοδομικού του Δήμου Ξηρομέρου και τα συναρμόδια υπουργεία.
Το δεύτερο και ουσιαστικό κομμάτι είναι αυτό που δίνει το πλάνο της χρηματοδότησης, όπου πέρα από τις χρηματοδοτήσεις από το κράτος ή από ευρωπαϊκά προγράμματα μπορεί να δίνει παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους ή εγγυήσεις για τους επενδυτές. Ουσιαστικά το ΦΕΚ αυτό δηλώνει την απλούστευση των διαδικασιών για την έκδοση αδειών κατασκευής και λειτουργίας, δηλώνει την παροχή και την πρόσβαση σε υποδομές και υπηρεσίες που διευκολύνουν την υλοποίηση του σχεδίου και σίγουρα με την συνεργασία με τους κυβερνητικούς φορείς, το κεντρικό κράτος, που μπορεί να προκύψουν κατά την εκτέλεση του έργου.
Η έκδοση του ΦΕΚ είναι το δεύτερο ουσιαστικά βήμα μετά την ένταξη της επένδυσης στις στρατηγικές επενδύσεις. Το περιμέναμε και το είχαμε προαναγγέλλει, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση στενά.
Για την τοπική κοινωνία αν ευοδωθεί αυτή η επένδυση θα αλλάξει προς το πολύ καλύτερο κοινωνικοοικονομικά όλη την περιοχή. Θα επηρεάσει με δείκτες πραγματικής οικονομίας όλη την περιοχή. Η επένδυση αυτή θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την τοπική κοινωνία και όχι μόνο για το Ξηρόμερο, αλλά για όλη την Αιτωλοακαρνανία.
Το Πλατυγιάλι αυτή τη στιγμή λειτουργεί σαν διαμετακομιστικό λιμάνι κυρίως για ζωοτροφές, για ιχθυάλευρα, για φυτικά προϊόντα και προσφάτως για αυτοκίνητα. Αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό στην εμπορία αυτοκινήτων.
Είναι πολύ σημαντικό το project, το οποίο έχει μπει στις «ράγες» της υλοποίησης. Απομένει η στήριξη του ελληνικού κράτους που έμπρακτα φαίνεται μέσα από τα ΦΕΚ.
Η τοπική κοινωνία αναμένει την επένδυση αυτή σαν «μάνα εξ’ ουρανού». Μια επένδυση τέτοιας κλίμακας θα παίξει σημαντικό ρόλο επίσης στο δημογραφικό της περιοχής. Μπορεί και κοινωνικά και οικονομικά να στηρίξει την περιοχή, διότι νέοι εργάτες, νέοι επιστήμονες και νέοι επαγγελματίες μπορούν να έρθουν στην περιοχή να εργαστούν και να δημιουργήσουν την οικογένειά τους εδώ. Η ανάπτυξη που μπορεί να φέρει το project αυτό είναι σε πολλαπλούς άξονες και γι’ αυτό παρακολουθούμε τα βήματα προσεκτικά, με σοβαρότητα και χωρίς φανφάρες, αλλά να τονίσω πως πλέον μιλάμε πλέον με στοιχεία και αυτό ικανοποιεί την ευρύτερη κοινωνία».
Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα «Συνείδηση»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο