Στις 18/5/2025 πραγματοποιήθηκε , στην κατάμεστη αίθουσα του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, η Συνεδριακή Ημερίδα με τίτλο «Τριχωνίδα .Το Βιώσιμο Μέλλον της Περιοχής».....
Την εκδήλωση διοργάνωσε η «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ».
Οι στόχοι της Συντονιστικής Επιτροπής είναι:
α) Η μέγιστη δυνατή συμμετοχή και η ενημέρωση των πολιτών του Δήμου Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής καθώς επίσης και η ενεργοποίηση της συμμετοχής όλων των θεσμικών φορέων στον αγώνα για την υπεράσπιση της λίμνης Τριχωνίδας από τα καταστροφικά έργα της αντλησιοταμίευσης που απειλούν τη φυσικότητα και την ακεραιότητα του περιβάλλοντος της λίμνης και
β) Η διατύπωση προτάσεων σχετικά με τις δυνατότητες, την προοπτική και το βιώσιμο μέλλον της περιοχής.
Θεωρούμε ότι οι στόχοι αυτοί επιτεύχθηκαν αφού πέρα από τη διανομή έντυπου και ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού σχετικά με την αξία του οικοσυστήματος της λίμνης Τριχωνίδας και τα εγκληματικά έργα της αντλησιοταμίευσης, που προωθούνται στην περιοχή της Τριχωνίδας προκλήθηκε και εκδηλώθηκε η αντίθεση όλων των θεσμικών φορέων απέναντι στα καταστροφικά αυτά έργα και η δέσμευσή τους να συμπαραταχθούν με την κοινωνία των πολιτών που έγκαιρα κινητοποιήθηκε για την αποτροπή τους.
Έτσι διαμορφώθηκε μια θεσμική ασπίδα, ένα ενιαίο θεσμικό μέτωπο υπέρ της προστασίας της λίμνης Τριχωνίδας.
Επίσης καταξιωμένοι επιστήμονες και ειδικοί, με τις πολύτιμες εισηγήσεις τους, προσέφεραν επιστημονικά δεδομένα, ανέδειξαν διάφορες πτυχές της υπόθεσης και συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου προτάσεων και προτεραιοτήτων που αποτελούν ταυτόχρονα το Πόρισμα της Συνεδριακής Ημερίδας και το διεκδικητικό πλαίσιο για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας και της ευρύτερης περιοχής και το οποίο συνοπτικά διατυπωμένο έχει ως κάτωθι:
Α. θεσμικό πλαίσιο
1. Η γενική ευημερία των κατοίκων της περιοχής στην τρέχουσα δεκαετία δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνον μέσα από το όραμα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία κατ’ αντίθεση προς το μοντέλο της αγρίας αναπτύξεως είναι ήπια, ποιοτική και ελεγχόμενη. Για το λόγο αυτό απαιτείται μια μελέτη ολιστικής μεταχείρισης και διαχείρισης της περιοχής στο πλαίσιο της οποίας θα προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον, θα αναδεικνύεται το πολιτιστικό στοιχείο και θα τίθενται οι όροι, οι βάσεις και οι προδιαγραφές για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να στηριχτεί παρά στα προφανή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου και θα πρέπει να κινηθεί με άξονες το πολιτισμικό στοιχείο, το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και τον βιώσιμο και ποιοτικό τουρισμό. Τα φυσικά δεδομένα της περιοχής ευνοούν την ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (περιηγητικός τουρισμός, οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός κλπ).
2. Οριοθέτηση της όχθης και της παρόχθιας ζωής (αιγιαλού και παραλίας) σε όλη την περίμετρο της λίμνης. Διότι ο αιγιαλός και η παραλία είναι ΑΔΟΜΗΤΟΣ και απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση οποιουδήποτε έργου κοντά στις ακτές είναι η προηγούμενη οριοθέτησή τους, η οποία θα αποκαλύψει ταυτόχρονα όλες τις παράνομες εγκαταστάσεις και τα αυθαίρετα κτίσματα στην όχθη και την παρόχθια ζώνη τα οποία θα πρέπει να απομακρυνθούν με βάση την κείμενη νομοθεσία.
3. Άμεση ολοκλήρωση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (Ε.Π.Μ.) ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών φορέων (ΟΤΑ, Κοινωνία των Πολιτών, ΜΚΟ κλπ). Η ΕΠΜ με βάση το άρθρο 21 του Ν. 1650/86 θα οδηγήσει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) με το οποίο μεταξύ άλλων θα ρυθμισθούν οι νόμιμες χρήσεις στην περιοχή και θα εκπονηθούν ειδικά ενδεδειγμένα σχέδια - μέτρα διαχείρισης (ζώνες- χρήσεις) τα οποία άλλωστε είναι υποχρεωμένη η ελληνική πολιτεία να εκπονήσει για τις περιοχές NATURA κατ΄ εφαρμογήν της Κ.Οδ. 92/43 και έτσι θα περισωθούν οι δυνατότητες Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης της λίμνης.
4. Σύνταξη και εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Τριχωνίδας το οποίο θα πρέπει να λάβει υπόψη το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της οικείας περιοχής Natura 2000 και να συγχρονιστεί με την προαναφερόμενη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της οποίας η εκπόνηση βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο έργου που ανέθεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τίτλο: «Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), Σχεδίων Π.Δ. Προστασίας & Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές του Εθνικού Καταλόγου του Δικτύου Natura 2000».
5. Αναθεώρηση και Επικαιροποίηση του θεσμικού και χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ ώστε να μην χωροθετούνται διάσπαρτα και ανεξέλεγκτα.
6. Κανονιστικές Πολεοδομικές και Αρχιτεκτονικές Ρυθμίσεις προκειμένου η περιοχή της Τριχωνίδος να αποκτήσει ενιαίο και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος.
7. Εκπόνηση μελέτης της Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας της περιοχής προκειμένου να αποτραπούν τα αρνητικά αποτελέσματα του μαζικού τουρισμού.
8. Επέκταση του Εθνικού Πάρκου λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου Αιτωλικού.
Τροποποίηση των ορίων του υφιστάμενου Εθνικού Πάρκου ΛΘ Μεσολογγίου-Αιτωλικού ώστε να συμπεριληφθούν οι γειτνιάζουσες με το Εθνικό Πάρκο περιοχές Natura 2000 που είναι η Τριχωνίδα και τα όροι Παναιτωλικό και Αράκυνθος, δεδομένου ότι αυτές οι περιοχές χαρακτηρίζονται από ευρύ φάσμα οικοσυστημικών λειτουργιών με κοινά χωρικά, φυσικογεωγραφικά ή/και αβιοτικά χαρακτηριστικά".
9. Τοπίο UNESCO
Προώθηση Ενεργειών για ένταξη της Τριχωνίδας στα τοπία της UNESCO για την παγκόσμια φυσική κληρονομιά.
Β. Υποδομές έργα και δράσεις
α) Δημιουργία έργων πρόσβασης και υποδομών στη λίμνη
1. Ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης των παραλίμνιων Κοινοτήτων.
2. Βελτίωση και επέκταση του παραλίμνιου περιφερικού δρόμου (παρατριχώνιου) της Τριχωνίδας με χάραξη κάθετων δρόμων για πρόσβαση στη λίμνη. Σημειακά θα μπορεί να χαραχθεί επέκταση του υφισταμένου δρόμου , σε ικανή απόσταση (απόσταση ασφαλείας) από το λιμναίο οικοσύστημα για να μην θίγονται οι λειτουργίες του, η οικολογική ακεραιότητά του και η ενότητα του τοπίου.
3. Επέκταση του υφιστάμενου ποδηλατοδρόμου για τη σύνδεση της πόλης του Αγρινίου με τη λίμνη Τριχωνίδα.
4. Πλωτές εξέδρες σε πέντε συγκεκριμένα σημεία της λίμνης για την πρόσδεση των σκαφών και επίσης για τις ναυταθλητικές δραστηριότητες.
5.. Δημιουργία καταλυμάτων για την φιλοξενία και διαμονή των επισκεπτών.
6. Δημιουργία ιστού σηματοδοτημένων μονοπατιών και συστήματος θέσεων θέας, αυτοξενάγησης, ανάπαυσης και παρατήρησης.
7. Δημιουργία ποδηλατοδρόμων για ορεινή και παραλίμνια ποδηλασία.
8. Δημιουργία υποδομών για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών της περιοχής.
β) Βιώσιμος και ποιοτικός τουρισμός.
Μορφές οικοτουριστικής ανάπτυξης στη Λίμνη Τριχωνίδα
1. Δημιουργία Γραφείου Οικοτουρισμού και Οργάνωσης της Τουριστικής εμπειρίας και ήπιων εγκαταστάσεων και υποδομών
Το Γραφείο αυτό θα υποδέχεται και θα οδηγεί τους επισκέπτες στην ευρύτερη περιοχή για να γνωρίσουν τις αξίες της. Θα αποτελεί βάση εξόρμησης του επισκέπτη προς μια σειρά ήπιων εγκαταστάσεων που πρέπει να δημιουργηθούν όπως ενυδρεία, βοτανικοί εκπαιδευτικοί κήποι, παρατηρητήρια κ.α. Επίσης θα προσφέρει, σε συνεργασία και με άλλους φορείς της περιοχής, μια γκάμα διαφορετικών απασχολήσεων κατά την διάρκεια της παραμονής του, όπως οι ήπιες μορφές αθλητισμού και σπορ (κανό, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα κ.α.)
2. Εκσυγχρονισμός του Κέντρου Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕΠΕΤΡΙ) στη θέση Αμπάρια Παναιτωλίου ως πύλη οικοτουρισμού για τον άξονα Παναιτωλικό- Αράκυνθος- Λυσιμαχία- Τριχωνίδα με δημιουργία χώρου 6-10 περιπτέρων για την έκθεση τοπικών προϊόντων.
Η Πρόταση γίνεται υπό την προϋπόθεση (α) ο Δήμος Αγρινίου να είναι υπεύθυνος για την βιώσιμη και εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Περιβάλλοντος, και (β) να γίνεται χρήση των εγκαταστάσεων του ΚΕΠΕΤΡΙ από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για οποιαδήποτε εκδήλωση ή δραστηριότητα που ενισχύει την προσπάθεια ανάδειξης και προβολής των προστατευόμενων περιοχών. Το ΚΕΠΕΤΡΙ δημιουργήθηκε από την Εταιρία Προστασίας Τριχωνίδας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος life nature 99 με τίτλο: «Δράσεις για την προστασία των Ασβεστούχων Βάλτων της λίμνης Τριχωνίδας». Πέραν των προστατευτικών δράσεων που υλοποιήθηκαν από το ως άνω Πρόγραμμα life nature θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λίμνη παρακολουθείται από δύο επιστημονικούς φορείς,, τον Τομέα Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, και το Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ).
3. Δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και ενυδρείου με τα ψάρια των λιμνών μας, με σύγχρονες εγκαταστάσεις, το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά κέντρο έρευνας για την ανάδειξη των λιμναίων οικοσυστημάτων της Αιτωλοακαρνανίας.
4. Υπαίθριο Μουσείο και Πάρκο Νερού στο Δήμο Αγρινίου
Το Μουσείο Νερού του Δήμου Αγρινίου μπορεί να συμπεριλάβει διάφορες εγκαταστάσεις: α) Το Υπαίθριο Μουσείο με τις παραδοσιακές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή με υδροκίνηση (Μύλους, Μπαντάνια κλπ), τα αντλιοστάσια και τα υδραγωγεία, τις ιαματικές πηγές , τα Φράγματα της ΔΕΗ κα. Όλα αυτά το Μουσείο μπορεί να τα αναδείξει με ένα πρόγραμμα τουριστικής και εκπαιδευτικής περιήγησης το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης Εμπορικά Κέντρα (για πώληση παραδοσιακών προϊόντων , προϊόντα οικοτεχνίας κλπ) β) Το Πάρκο Νερού με τη Μόνιμη Έκθεση, αφιερωμένη στο νερό, στην ιστορία και στις χρήσεις του, όπου θα γίνεται και δημιουργική απασχόληση παιδιών. Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο θα υπάρχουν μικροκατασκευές και πίδακες καθώς και παιχνίδια που χρησιμοποιούν το νερό ως κινητήριο δύναμη.
5.. Συνεδριακό Κέντρο
6. Ανασύσταση παραδοσιακών οικισμών και Δημιουργία χώρων, όπου θα παρουσιάζεται ο παραδοσιακός τρόπος ζωής των κατοίκων (Λαογραφικά μουσεία, αναστήλωση παλιών νερόμυλων, βυζαντινές εκκλησίες, κ.ά).
7.Κίνητρα προκειμένου στα χωριά γύρω από τη λίμνη πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αναστηλωθούν σπίτια με παραδοσιακή αρχιτεκτονική ώστε να δημιουργηθούν ξενώνες.
8. Δημιουργία οικολογικών μονοπατιών γύρω από τη λίμνη (κυρίως παλιά μονοπάτια που θα επαναχρησιμοποιηθούν) και τα οποία συνδέουν τη λίμνη με τα γύρω βουνά και τον Εύηνο, καθώς επίσης και ένα μονοπάτι, για πεζούς και ποδήλατα, το οποίο θα κυκλώνει τη λίμνη.
9. Υδάτινες Διαδρομές. Δημιουργία περιηγητικών δρομολογίων με ειδικά οικολογικά σκάφη ωθούμενα με ηλιακή ενέργεια , ώστε να ξεναγούν τους επισκέπτες στα διάφορα οικοσυστήματα της λίμνης. Το δρομολόγιο θα μπορούσε να ξεκινάει από τα Αμπάρια Παναιτωλίου και να κάνει τη διαδρομή: Αμπάρια – Καινούργιο – Ντουγρή – Μυρτιά – Φωτμού – Σιταράλωνα – Καψοράχη – Δαφνιάς – Αμπάρια.
10. Οικολογική Κατασκήνωση (Eco-camping): Δημιουργία δύο δημοτικών eco-camping, τα οποία θα προσελκύσουν επισκέπτες στην περιοχή.
11. Ιστιοπλοΐα – Διεθνές Ιστιοπλοϊκό Κέντρο : Μια σημαντική επίσης προοπτική ήπιας ανάπτυξης στην λίμνη Τριχωνίδα είναι η εγκαθίδρυση, έπειτα από σχετική μελέτη, του αθλήματος της ιστιοπλοΐας και η αδελφοποίηση με παρόμοια περιοχή στην Ευρώπη – π.χ. Ελβετία με στόχο τη δημιουργία διεθνούς ιστιοπλοϊκού κέντρου στην Τριχωνίδα . Έτσι δημιουργείται ένας ικανός πόλος έλξης επισκεπτών και αθλητών.
12. Γαστρονομικός Τουρισμός: Όταν μια λίμνη σαν την Τριχωνίδα διαθέτει 20 διαφορετικά είδη ψαριών από τα οποία τα 16 είναι βρώσιμα τότε ο «μύθος» προσέλκυσης τουριστών μπορεί να είναι τα ψάρια αυτά και ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής τους στα πλαίσια του γαστρονομικού τουρισμού.
13. Οργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων υπερτοπικής εμβέλειας – ΟΙ Δρόμοι του νερού.
Όλες οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες με επίκεντρο την Τριχωνίδα θα πρέπει να έχουν ύφος ενότητα και ταυτότητα.
14. ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ.
Επαναφορά του αθλητικού αυτού γεγονότος με αθλητές απ’ όλο τον κόσμο που ήταν ένα μέσο προβολής διεθνώς της περιοχής και της λίμνης Τριχωνίδας.
Γ. ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
· Είναι αναγκαίος ο αναπροσανατολισμός της αγροτικής παραγωγής στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των σύγχρονων τάσεων της ζήτησης με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Άλλες παρεμβάσεις, που είναι απαραίτητες αφορούν στην δημιουργία κτηνοτροφικών περιοχών, στη δημιουργία οργανωμένης περιοχής θερμοκηπίων όπου εξασφαλίζονται οι βασικές λειτουργίες της γεωργικής παραγωγής (ηλεκτρισμός, υδροδότηση, τεχνική υποστήριξη κ.τ.λ.) κυρίως για την καλλιέργεια κηπευτικών προϊόντων σε πυρήνες θερμοκηπιακών πάρκων, στην ολοκλήρωση των αγροτικών υποδομών (αρδευτικών δικτύων και του δικτύου αγροτικών δρόμων, εγγειοβελτιωτικών έργων για την αποτελεσματική άρδευση με την παράλληλη εξοικονόμηση ύδατος), στην προώθηση της βιολογικής γεωργίας με την παράλληλη αξιοποίηση του ντόπιου παραδοσιακού γενετικού υλικού δηλαδή την καλλιέργεια ντόπιων ποικιλιών αγροτικών φυτών για την παραγωγή βιολογικών και μοναδικών ποιοτικών προϊόντων.
· Ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της περιοχής με την προώθηση παραγωγής ποιοτικών τοπικών προϊόντων.
· Αναγνώριση ως ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ των προϊόντων της περιοχής μας που έχουν τοπικότητα και μοναδικότητα (αθερίνα Τριχωνίδας, ελιά Αγρινίου, σαγκουίνι Γουρίτσας, κάστανα Αρακύνθου, τοπικές πίτες κ.ά)
Δ. ΜΕΤΩΠΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ
· Η προώθηση της ποιότητας σε όλες τις μορφές της προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ΜΕΤΩΠΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ.
Η παραγωγή προϊόντων υψηλών και εγγυημένων προτύπων ποιότητας και υγιεινής πρέπει να αποτελέσει τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο της περιοχής. Ένα προϊόν όμως δεν αρκεί να χαρακτηρίζεται ποιοτικό αλλά πρέπει να μπορεί και να το αποδείξει. Έτσι απαιτείται η προώθηση των διαδικασιών για την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων και την κατοχύρωση της ποιότητας με σήματα, συστήματα διασφάλισης και διαχείρισης της ποιότητας (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης – ΠΟΠ, Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης – ΠΓΕ, ISO κ.α.). Επίσης η αναγνώριση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και εδεσμάτων με βάση το κανονισμό 509 και 510/2006. Τέτοια προϊόντα είναι η αιματόχρωμη ποικιλία της πορτοκαλιάς (σαγκουΐνι) η αθερίνα, η μαλαγουζιά (ποικιλία λευκού οίνου) το κάστανο Αρακύνθου, η ελιά Αγρινίου, το κοντόροκο καλαμπόκι κ.α.
Τα προϊόντα αυτά καθώς επίσης και τα τοπικά εδέσματα πρέπει να τα συνδέσουμε με τα πολιτισμικά, ιστορικά και παραδοσιακά στοιχεία της περιοχής γιατί έτσι δημιουργούμε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
· Διαμόρφωση και υιοθέτηση ενός ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ το οποίο θα θέσει συγκεκριμένες προδιαγραφές για την διασφάλιση της μέγιστης ποιότητας των προϊόντων που σχετίζονται με το όνομα των περιοχών Τριχωνίδας, την λειτουργία των επιχειρήσεων και την παροχή υπηρεσιών.
Η δημιουργία αναγκαίων υποδομών για την παραγωγή προϊόντων και
υπηρεσιών με προδιαγραφές ποιότητας και η υποστήριξη δράσεων
(αθλητικών, πολιτιστικών κ.α.) είναι απαραίτητη ώστε ο τόπος μας να αρχίσει να εκπέμπει ένα μήνυμα ότι είναι «τόπος με ήθος προσφοράς», ελκυστικός, που αξίζει κάποιος να ζει, να επισκέπτεται και να επενδύει.
Ε. ΑΠΕ – ΑΝΤΛΗΣΙΟΤΑΜΙΕΥΣΗ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η Συνεδριακή Ημερίδα σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και το σχεδιαζόμενο έργο Αντλησιοταμίευσης στη Λίμνη Τριχωνίδα ανέδειξε διάφορες πτυχές της υπόθεσης και κατέληξε σε σημαντικά συμπεράσματα:
· Ότι ο χώρος της ενέργειας είναι ένα πεδίο άγριας κερδοσκοπίας.
· Ότι πρόσφατη νομοθεσία διευκολύνει τη δράση των ολιγαρχών της ενέργειας σε βάρος του περιβάλλοντος.
· Ότι τα προωθούμενα έργα της αντλησιοταμίευσης στην περιοχή συνιστούν δραστική παρέμβαση με καταστροφικές συνέπειες για το οικοσύστημα της λίμνης Τριχωνίδας και κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων.
· Ότι τα έργα αυτά μαζί με τις ΑΠΕ που αναπόφευκτα θα αναπτυχθούν στην περιοχή (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες) θα μετατρέψουν την Τριχωνίδα σε βιομηχανική ζώνη.
· Ότι ο αέρας, ο ήλιος, το νερό και η γεωθερμία είναι δημόσια αγαθά και δεν μπορεί να ανήκουν στην αποκλειστική εκμετάλλευση των λίγων αλλά πρέπει να μπορούν να τα απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες ελεύθερα και ανεμπόδιστα και να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
· Ότι ένα νέο συλλογικό, πολιτικό και κοινωνικό δικαίωμα γεννιέται στις μέρες μας , το δικαίωμα στην ενεργειακή δημοκρατία.
ΣΤ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Απαιτείται οργανωμένο μάρκετινγκ και επαγγελματική διαφήμιση με στόχο την προβολή των ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών καθώς επίσης και την προβολή της περιοχής στο σύνολό της (φυσικά προτερήματα, παραδόσεις κ.λ.π.), δυναμικό site (ιστοσελίδα) που θα στοχεύει σε ειδικό κοινό δυνητικών επισκεπτών, προβολή του οικοτουρισμού της περιοχής στην εκπαίδευση, παραγωγή έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, οργάνωση περιβαλλοντικών παιχνιδιών κ.α.
Ζ.ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΤΛΗΣΙΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΔΙΟΤΙ:
· Η λίμνη περιλαμβάνει τύπους Οικοτόπων και Ειδών που προστατεύονται. Και με βάση την κείμενη νομοθεσία «Απαγορεύεται η υποβάθμισή της».
· Το έργο χωροθετείται πάνω σε ενεργά ρήγματα που μπορεί να προκαλέσουν σεισμούς στην περιοχή.
· Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος βλάβης της υγείας των κατοίκων από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που θα εκπέμπουν οι πυλώνες υπερυψηλής τάσης.
· Απειλείται η ποιότητα και η επάρκεια του πόσιμου νερού της λίμνης από την οποία υδρεύονται τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι.
· Με τα σχεδιαζόμενα έργα αντλησιοταμίευσης μετατρέπουν τη λίμνη σε βιομηχανική ζώνη υποβαθμίζοντάς την με την παραγωγή επιπλέον επικίνδυνων αποβλήτων όπως λιπαντικά, χημικά κλπ.
· Δεν έχει ακόμη επικαιροποιηθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
· Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) η οποία θα καθορίσει με Π.Δ. Ζώνες Προστασίας και τις χρήσεις γης μέσα σε αυτές.
· Ο Αέρας, ο Ήλιος, το Νερό είναι δημόσια αγαθά και δε πρέπει να ανήκουν ως πηγές ενέργειας στην αποκλειστική εκμετάλλευση τους από τους λίγους αλλά να αποτελούν δικαίωμα των πολλών, των ιδίων των καταναλωτών.
ΑΓΡΙΝΙΟ 25/06/2025
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ανθή Παπαθανασίου
Δημήτρης Τραπεζιώτης
Δήμος Κολιώνης
Επαμεινώνδας Γιαννέλος
Κων/νος Μπόκας
Μαρία Σωτηροπούλου
Παναγιώτης Μπεσίνης
Φώτης Πυλαρινός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο