Τετραήμερη αποχή από την εργασία τους αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων και φανοποιείων στην Αιτωλοακαρνανία, από την 1η έως και την 4η Ιουλίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι σε νέα μέτρα ψηφιοποίησης που επιβάλλονται στον κλάδο....
Το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή εντός Ιουλίου, προκαλώντας ανησυχία και έντονες αντιδράσεις, διότι η καταγραφή είναι κάτι που συμβαίνει εκ των πραγμάτων εδώ και πάρα πολλά χρόνια στα συνεργεία και τα φανοποιεία, συνεπώς οι επαγγελματίες των κλάδων αυτών αντιδρούν στο ότι μπορεί να μεταβεί στην επιχείρησή τους κάποιος για μια συμβουλή, για να πάρει την γνώμη των επαγγελματιών και αυτοί , ακόμη και για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να καταχωρήσουν το αυτοκίνητο στο ψηφιακό πελατολόγιο.
Εκπρόσωποι των συνεργείων τονίζουν πως η ψηφιακή εφαρμογή δεν είναι ακόμη τεχνικά ώριμη για να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τις ανάγκες των επαγγελματιών. Επιπλέον, αρκετοί μηχανικοί εκφράζουν προβληματισμούς για το κατά πόσο είναι ρεαλιστικό να προσαρμοστούν άμεσα, χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη και καθοδήγηση λόγω της ηλικίας πολλών εργαζόμενων στον κλάδο.
Παράλληλα όμως οι επαγγελματίες του Αγρινίου έχουν ακόμη ένα λόγο που είναι σε αναβρασμό και ο λόγος αυτός είναι το επικείμενο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο θα «υποχρεώσει» επιχειρήσεις που είναι εντός πόλεως να μεταφερθούν αλλού, χωρίς να έχει οριστεί ακόμη περιοχή ή χωρίς να υπάρχουν πλέον οι οικονομικές δυνατότητες στον κλάδο. Μάλιστα σήμερα 01.07 στο Αγρίνιο θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη ανοιχτή συζήτηση για το Ειδικό Πολεοδομικό, όπου θα γίνει η πρώτη ενημέρωση από τους μελετητές.
Το πρόβλημά μας είναι όμως το εξής: μπορεί να έρθει ένας για μια συμβουλή στο μαγαζί μας, για να του πούμε την γνώμη μας τι πρέπει να κάνει στο αυτοκίνητό του και εμείς να καταχωρήσουμε το αυτοκίνητο στο ψηφιακό πελατολόγιο. Δεν είναι δυνατόν με το παραμικρό να καταχωρούμε στο ψηφιακό πελατολόγιο το κάθε αυτοκίνητο. Επίσης, το πρόβλημα είναι ότι κάποια μαγαζιά θα είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουν στο ψηφιακό πελατολόγιο. Χρειάζεται πίστωση χρόνου. Αν ένας φανοποιός για παράδειγμα είναι 55ετών θα είναι δύσκολο να μάθει τη διαδικασία αυτή και να την εφαρμόσει σωστά.
Το σωστό είναι κάθε αυτοκίνητο να τιμολογείται, όπως εξάλλου κάνουμε εδώ και τόσα χρόνια, αλλά το πρόβλημα είναι για μια απλή διαδικασία ή για μια συμβουλή να μην χρειάζεται να κάνουμε την όλη διαδικασία με το ψηφιακό πελατολόγιο.
Για παράδειγμα, αν έρθει κάποιος στο μαγαζί για μια συμβουλή και υπάρξει καθυστέρηση 15 λεπτών, τότε αν πρέπει να εγγράψουμε στο ψηφιακό πελατολόγιο και αυτή την περίπτωση, που επαναλαμβάνω απλά στάθμευσε το αυτοκίνητο για να ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης του για να ενημερωθεί πως πρέπει να κάνει και τι πρέπει να κάνει για το αυτοκίνητό του που έχει κάποιο πρόβλημα, τότε θα υπάρχει πρόβλημα γιατί λόγω ψηφιακού πελατολογίου θα πρέπει να χρεώσει ο επαγγελματίας κάτι και τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου. Μετά την τετραήμερη απεργία θα αποφασίσει η Ομοσπονδία τι θα κάνουμε και πως θα κινηθούμε έπειτα».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Επισκευαστών Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων Αυτοκινήτων Αιτωλοακαρνανίας Σωτήρης Νταρίλας μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε ανέπτυξε τόσο την θέση του κλάδου του απέναντι στο ψηφιακό πελατολόγιο, όσο και στο τοπικό ζήτημα, αυτό με το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο.
Σχετικά με το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο των Δήλων Αγρινίου και Θέρμου ο κ. Νταρίλας επεσήμανε: «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινή λύση. Οι υπάρχουσες επιχειρήσεις, τουλάχιστον οι ιδιόκτητες, δεν γίνεται να αλλάξουν έδρα, εκτός και αν μας επιδοτήσουν στο 100%. Γίνεται αυτό; Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κλείσουμε εντελώς. Είναι δυνατόν; Η δική μου επιχείρηση είναι οικογενειακή, θα συνεχίσουν την δουλειά μου τρία παιδιά. Τι θα τους πω; Ότι γίνεται μια συζήτηση για να πάμε σε μια έκταση 250 στρεμμάτων πίσω από το αεροδρόμιο του ΝΑΤΟ που ακόμη συζητιέται για να την πάρουν. Ποιος θα πάει να φτιάξει αυτοκίνητο εκεί; Δεν είναι δυνατόν να συμβεί. Σε άλλες πόλεις γιατί δεν συμβαίνει αυτό; Στην Αθήνα για παράδειγμα τα συνεργεία είναι κάτω από πολυκατοικίες, δίπλα από νηπιαγωγεία και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις. Δεν γίνεται να υπάρχει το πρόβλημα αυτό μόνο για το Αγρίνιο και να μην υπάρχει για την Αθήνα, την Πάτρα και άλλες πόλεις. Μόνο του Αγρινίου τα συνεργεία ενοχλούν; Και ενοχλούν μόνο αυτούς και δεν ενοχλούν την γειτονιά του κάθε συνεργείου; Δεν υπάρχει ούτε μια καταγγελία για ενόχληση από συνεργείο. Υπάρχουν πολλές παραλείψεις και λάθη θεωρώ ως προς αυτό. Είμαστε σε ετοιμότητα και αναμένουμε».
Σχετικά με το ψηφιακό πελατολόγιο ο κ. Νταρίλας σημείωσε: «Βγήκε απόφαση από την Ομοσπονδία και θα είναι κλειστά όλα τα συνεργεία μέχρι και τις 04.06. Αντιδρούμε, γιατί όπως έχει το μέτρο αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί. Για παράδειγμα εγώ στην επιχείρησή μου κάνω δωρεάν έλεγχο καταλύτη και δωρεάν έλεγχος dpf,πριν το KTEO, ώστε το αυτοκίνητο να πάει, όπως πρέπει για τον έλεγχο. Με το ψηφιακό πελατολόγιο θα πρέπει να «περάσω» αυτοκίνητο στο σύστημα για δωρεάν υπηρεσία. Θα μου τη δικαιολογήσουν εμένα τη δωρεάν υπηρεσία ή θα μου δώσουν πρόστιμο επειδή δεν έκοψα απόδειξη για την δωρεάν υπηρεσία; Αν έρθει ένας και σταματήσει το αυτοκίνητό του μπροστά στην επιχείρησή μου ή το βάλει μέσα για να ρωτήσει κάτι και να φύγει και εκείνη την ώρα τυχαία περνούν και οι ελεγκτές της ΔΟΥ και σκανάρουν την πινακίδα του αυτοκινήτου, τότε κατευθείαν μπορούν να δουν αν είναι γραμμένο στην επιχείρηση ή όχι και αν δεν είναι θα μου στείλουν το πρόστιμο. Δεν θα κάτσουν να ρωτήσουν αν είναι λ.χ. για δωρεάν έλεγχο που προαναφέραμε ή ήρθε απλά να κάνει μια ερώτηση, τότε τι κάνω; Δεν είναι ολοκληρωμένο αυτό που θέλουν να κάνουν με το ψηφιακό πελατολόγιο, έχει κενά. Επίσης έχουμε και την τεκμαρτή φορολογία. Ο κόσμος παρακαλά για καλύτερη τιμή και εμείς δεν μπορούμε να μην βοηθήσουμε έναν συνταξιούχο που δεν έχει. Θα πρέπει τότε να τον χρεώσω κανονικά, συνεπώς μας «στραγγαλίζουν» οικονομικά όλους».
Κώστας Χονδρός - Εφημερίδα «Συνείδηση»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο