Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και όλοι οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να πάρουν τις άδειες τους. Μαζί με τις άδειες βέβαια θα πρέπει να λάβουν το σχετικό επίδομα αλλά και τις αποδοχές αδείας..... Ο μισθωτός δικαιούται κατά τη διάρκεια της αδείας του να λάβει τις «συνήθεις αποδοχές», δηλαδή τις αποδοχές εκείνες που θα ελάμβανε εάν εργαζόταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο. Πρόκειται για τις αποδοχές αδείας στις οποίες περιλαμβάνεται ότι καταβάλλεται στο μισθωτό τακτικώς και μονίμως ως αντάλλαγμα της εργασίας του.
Εκτός από τις αποδοχές αδείας οι μισθωτοί δικαιούνται να λάβουν και «Επίδομα αδείας». Το δικαίωμα λήψης επιδόματος αδείας, αποτελεί συνακόλουθο του δικαιώματος λήψης κανονικής αδείας και υπολογίζεται όπως και οι αποδοχές αδείας, είναι δηλαδή ίσες προς το σύνολο των αποδοχών αδείας με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβεί, για όσους μεν αμείβονται με μισθό, τον μισό μισθό, για όσους δε αμείβονται με ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο ή ποσοστά, τα 13 ημερομίσθια.
Από φέτος, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα δουν αύξηση στο επίδομα αδείας που τους αναλογεί. Συγκεκριμένα, από την 1η Απριλίου 2025, ο νέος κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 880 ευρώ μεικτά, αντί των 830 ευρώ που ίσχυαν έως πρόσφατα. Ως αποτέλεσμα, το επίδομα αδείας ανεβαίνει στα 589,41 ευρώ, από 556,05 ευρώ προηγουμένως. Το επίδομα αδείας καλοκαιριού προκαταβάλλεται είτε στο σύνολό του κατά τη διάρκεια της άδειας, είτε τμηματικά μαζί με τις αποδοχές αδείας.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το επίδομα αδείας μαζί με τις αποδοχές αδείας πρέπει να προκαταβάλλεται κατά την έναρξη της άδειας (σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 8 του Α.Ν. 539/45, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ. 3 του Ν.Δ. 4547/1966). Ο χρόνος της καλοκαιρινής άδειας καθορίζεται μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη. Από τη στιγμή που ο εργαζόμενος καταθέσει αίτημα, ο εργοδότης έχει υποχρέωση να την εγκρίνει εντός δύο μηνών, μαζί με το αντίστοιχο επίδομα και τις αποδοχές αδείας.
Η καλοκαιρινή άδεια πρέπει να δοθεί μεταξύ 1ης Μαΐου και 30ης Σεπτεμβρίου. Εφόσον ο εργοδότης δεν παραχωρήσει άδεια εγκαίρως, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να λάβει διπλές αποδοχές αδείας μόλις τελειώσει το ημερολογιακό έτος, χωρίς να διπλασιάζεται ωστόσο και το επίδομα αδείας.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν το ποσό που δικαιούνται μέσω online εφαρμογής του ΚΕΠΕΑ, στην ιστοσελίδα του.
Πώς υπολογίζεται η άδεια με αποδοχές
Η χορήγηση ετήσιας άδειας βασίζεται στο ημερολογιακό έτος. Από την πρώτη χρονιά απασχόλησης, ο εργαζόμενος δικαιούται αναλογία ετήσιας άδειας, ανεξάρτητα από το αν εργάζεται πενθήμερο ή εξαήμερο, χωρίς να απαιτείται ελάχιστη προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη.
Τον πρώτο χρόνο απασχόλησης, η άδεια υπολογίζεται αναλογικά με βάση τις 20 ημέρες για πενθήμερη και 24 ημέρες για εξαήμερη εργασία.
Κατά το δεύτερο έτος, ο εργαζόμενος αποκτά δικαίωμα για 21 ημέρες (πενθήμερο) ή 25 ημέρες (εξαήμερο).
Από το τρίτο έτος και μετά, προβλέπονται 22 ή 26 ημέρες, αντίστοιχα.
Με 10 έτη στον ίδιο εργοδότη ή 12 συνολικά έτη προϋπηρεσίας, η άδεια γίνεται 25 ημέρες (πενθήμερο) ή 30 (εξαήμερο).
Από 25ετία και άνω, προστίθεται μία επιπλέον ημέρα άδειας.
Στην ετήσια άδεια δεν περιλαμβάνονται Κυριακές, επίσημες και κατ’ έθιμον αργίες, ημέρες ασθένειας ή ειδικές άδειες (π.χ. γάμου ή μητρότητας) που συμπίπτουν με την κανονική άδεια.
aftodioikisi.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο