Αιτωλοακαρνανία: Νέα φωτοβολταϊκά σε Κατούνα και Τρύφο όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση".
Αναλυτικά το δημοσίευμα:ν ....
Μια ακόμη έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία ενός ακόμη φωτοβολταϊκού «πάρκου» δόθηκε πριν από λίγες μέρες και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προχωρήσει αρκετά γρήγορα στον παλιό δήμο Μεδεώνος σε Κατούνα και Τρύφο, του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.
Το έργο έχει την ονομασία «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 79,6 MW, στις θέσεις ΓΑΒΡΑ ΖΕΥΓΑΡΙ –ΓΡΑΝΤΖΙΑ – ΕΣΤΡΕΦΟΣ ΛΙΜΝΗ – ΕΣΤΡΕΦΟΣ – ΛΑΙΑ – ΣΚΑΝΔΑΛΙ – ΧΑΛΚΕΡΟ – ΧΑΛΚΕΡΟ ΖΕΥΓΑΡΙ, Δ.Ε. Μεδεώνος, Δ. Ακτίου-Βόνιτσας, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας» και κατασκευαστής φέρεται η εταιρεία «ΕLMYA GREECE 9 MON/ΠΗ IKE».
Το προτεινόμενο έργο αφορά σε συγκρότημα ισχύος 79,6MWp με την χρήση ηλιακής ενέργειας, με συνοδό έργο έναν υποσταθμό και θα περιλαμβάνει κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού, κατασκευή κατάλληλων υποστηρικτικών δομών για την τοποθέτηση τόσο των φωτοβολταϊκών πλαισίων, όσο και των μετατροπέων ενέργειας, κατασκευή Υπόγειου Δικτύου Μέσης Τάσης κατά μήκος των υποστηρικτικών δομών και κατά μήκος των δρόμων για τη συγκέντρωση της συνολικής παραγόμενης ενέργειας και την κατασκευή του νέου υποσταθμού ανύψωσης τάσης εντός κατάλληλου πολυγώνου σε γειτονική περιοχή εγκατάστασης του έργου.
Η πρόσβαση στον σταθμό και η μεταφορά του απαραίτητου ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού θα πραγματοποιηθεί μέσω του κύριου οδικού δικτύου τo οποίo αναφέρεται ότι «πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη διέλευση των φορτηγών μεταφοράς του εξοπλισμού, καθώς και μηχανημάτων για την εκτέλεση των χωματουργικών εργασιών έως τις παρυφές της θέσης ενδιαφέροντος του έργου και ως εκ τούτου δεν απαιτούνται νέοι δρόμοι».
Σύμφωνα με το ypodomes.gr η περιοχή όπου θα φτιαχτεί το φωτοβολταϊκό πάρκο βρίσκεται εκτός σχεδίου, εκτός ορίων οικισμών, εκτός Ζώνης Οικιστικού Ενδιαφέροντος και εντός ζώνης Γ’, δηλαδή Περιοχής Περιβαλλοντικού Ελέγχου του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού κόλπου, όπου επιτρέπεται η δραστηριότητα.
Η όλη επένδυση περιλαμβάνει:
-136.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια πολυκρυσταλλικού τύπου Vertex TSM-DE20 600W της κατασκευάστριας εταιρείας Trina 600Watt. Σημειώνεται ότι ο κάθε ΦΣΠΗΕ θα περιλαμβάνει περίπου 17.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια
-32 διασυνδεδεμένους αντιστρoφείς (inverters), ονομαστικής ισχύος 2.500KVA, έκαστος, της κατασκευάστριας εταιρείας SMA. Σημειώνεται ότι ο κάθε ΦΣΠΗΕ θα περιλαμβάνει 4 διασυνδεδεμένους αντιστρoφείς (inverters), ονομαστικής ισχύος 2.500KVA.
-32 μετασχηματιστές (έναν για κάθε inverter). Ο κάθε ΦΣΠΗΕ θα περιλαμβάνει 4 μετασχηματιστές
-Πίνακες με τους κατάλληλους ασφαλειοδέκτες για όλα τα DC και AC ρεύματα
-Συστήματα ελέγχου για τον έλεγχο του συστήματος και παρακολούθηση της λειτουργίας του σταθμού μέσω Internet.
-Απαιτούμενο ηλεκτρολογικό υλικό, αναλώσιμα υλικά εγκατάστασης, πίνακες, συστήματα αντικεραυνικής προστασίας και γειώσεις.
Πρέπει να έχει κανείς υπόψη για την ευρύτερη περιοχή και για το κατά πόσο τέτοιες επενδύσεις συνάδουν με τα οικοσυσήματα και την ανθεκτικότητά τους ότι υπάρχει
α) η Λίμνη Αμβρακία στα νοτιοανατολικά της Κατούνας, που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000,
β) το ποτάμι της Νήσσας βορειοδυτικά της Κατούνας, που ξεκινά από τα Ακαρνανικά όρη και χύνεται στον Αμβρακικό κόλπο, με τους ερειπωμένους νερόμυλους και τους καταρράκτες και πέτρινο μονότοξο γεφύρι που χτίστηκε περίπου το 1830, καθώς και η αρχαία Μεδεών, πόλη της Ακαρνανίας- λείψανα της οποίας σώζονται, αλλά δεν είναι αναδεδειγμένα δυστυχώς- και γενέτειρα του Φιλίππου του Ακαρνάνα, γιατρού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Επίσης, ότι στην περιοχή υπάρχουν ακτές του Εθνικού Πάρκου του Αμβρακικού που καλύπτει όλη τη θαλάσσια έκταση του Αμβρακικού Κόλπου καθώς και χερσαίες περιοχές που συνορεύουν με αυτόν. Υψηλότερη προστασία έχουν λάβει οι λιμνοθάλασσες κυρίως στο βόρειο τμήμα του…
Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο