Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία προτάσσουν έργα στις δεκάδες τεχνητές λίμνες
Το έργο αντλησιοταμίευσης στη λίμνη Τριχωνίδα μεθοδεύεται ενάντια σε κάθε λογική προστασίας των ενδιαιτημάτων για τη θωράκιση της χώρας μας από την κλιματική κρίση, αλλά και σε κάθε περιβαλλοντική νομοθεσία προστασίας σημαντικών οικολογικών περιοχών, υποστηρίζουν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία.....
Ενώ η αντλησιοταμίευση θεωρείται μέθοδος αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, στην Τριχωνίδα παραβιάζεται μια βασική αρχή ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η κατά προτεραιότητα αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων υποδομών και ήδη τροποποιημένων περιοχών. Αυτά τα έργα οφείλουν πρώτα να πλαισιώσουν τις δεκάδες τεχνητές λίμνες που έχουν ήδη δημιουργηθεί για υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Εκεί, όχι μόνο προσφέρονται μεγάλες υψομετρικές διαφορές και εγγύτητα σε δίκτυα, αλλά και πρόκειται για ήδη τροποποιημένα συστήματα, όπου οι επιπτώσεις από τη συχνή άντληση και επιστροφή υδάτων (απότομη αυξομείωση της στάθμης, θολότητα, θανάτωση υδρόβιων οργανισμών κ.λπ.) είναι πολύ λιγότερο σημαντικές απ’ ότι σε φυσικές λίμνες. Είναι παράλογο, σε μια περιοχή με πολλές τέτοιες τεχνητές λίμνες, και όπου η μέθοδος της αντλησιοταμίευσης εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, να σχεδιάζονται παρεμβάσεις στην προστατευόμενη από τη νομοθεσία Τριχωνίδα, μία από τις πιο σημαντικές φυσικές λίμνες της Ευρώπης και ένα από τα πολύτιμα αποθέματα καθαρού νερού της Ελλάδας. Όλη η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 ως εξαιρετικής σημασίας και σπουδαιότητας για τη βιοποικιλότητα με τύπους Οικοτόπων που προστατεύονται.
Η επιχειρούμενη μετατροπή της λίμνης Τριχωνίδας σε χώρο παραγωγής ενέργειας έρχεται σε μια εποχή που έχει αποδειχτεί με τον χειρότερο τρόπο η λανθασμένη “αξιοποίηση” και η στρεβλή εκμετάλλευση των υδάτινων οικοσυστημάτων. Τα πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη την Ευρώπη αλλά και το μεγάλο πάθημα στη Θεσσαλία με την κακή διαχείριση της λίμνης Κάρλας, θα έπρεπε να αποτελούν οδηγούς στην απόφαση για την αυστηρή προστασία των οικοτόπων και για την οικολογική αποκατάσταση όσων από αυτούς έχουν ήδη υποστεί βλαπτικές παρεμβάσεις.
Η Τριχωνίδα διατηρεί τον πλούτο των ενδημικών της ειδών και την καθαρότητα των νερών της επειδή, εδώ και αιώνες, η είσοδος των επιφανειακών νερών σε αυτήν περνά από διαδοχικά «φίλτρα» παρόχθιας και υδρόβιας βλάστησης. Αυτό το πολύτιμο και συνεχώς συρρικνούμενο προστατευτικό τείχος της λίμνης πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση της μονάδας αντλησιοταμίευσης αποσιωπούν ή ξεπερνούν χωρίς σοβαρή τεκμηρίωση τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα, τόσο από την κατασκευή, με τα συνοδά έργα, τους δρόμους και τις εγκαταστάσεις, όσο και από τη λειτουργία του έργου, με τη συνεχή άντληση και βίαιη επαναδιοχέτευση υδάτων. Η αλλοίωση της παρόχθιας ζώνης, οι αλλαγές στη θολότητα, τη θερμοκρασία, η θανάτωση υδρόβιων οργανισμών θα έπρεπε να είναι επαρκείς λόγοι για την εξαρχής απόρριψή του με βάση τη δέουσα εκτίμηση.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία εκτιμούν ότι το έργο αυτό, που επισπεύδεται πριν την ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την περιοχή, είναι η αρχή ενός de facto αποχαρακτηρισμού της Τριχωνίδας από προστατευόμενη περιοχή. Και αυτό δε μπορεί να αφήνεται στα χέρια των «επενδυτών» -πραγματικών ή μη- που εμπορεύονται άδειες.
Επικοινωνία: 6976768074, 6983903061
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο