Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: -1972- Η ομάδα ποδοσφαίρου του Γυμνασίου Βόνιτσας πρωταθλήτρια Αιτωλοακαρνανίας και συμμετοχή στους τελικούς της Τρίπολης

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

Το πρωτοχρονιάτικο άρθρο της Αμφικτιονίας, με ευχές για το νέο έτος.

NEA ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ:1972

Η ομάδα ποδοσφαίρου του Γυμνασίου Βόνιτσας
πρωταθλήτρια Αιτωλοακαρνανίας
και συμμετοχή στους τελικούς της Τρίπολης
 

ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Σας καλούμε να συμπληρώσετε την ιστορική έρευνα,
 επικοινωνήστε μαζί μας στο stilianosd@hotmail.com.   
 

Γράφει ο Ντίνος Στυλιανός
 
      Στις αρχές της άνοιξης του 1972 στη Τρίπολη πραγματοποιήθηκαν τελικοί σχολικοί αγώνες ποδοσφαίρου με συμμετοχή της πρωταθλήτριας σχολικής ομάδας Αιτωλοακαρνανίας (το γυμνάσιο Βονίτσης), με τους πρωταθλητές των νομών της Πελοποννήσου και της Ζακύνθου, ως πρωταθλήτρια Ιονίων νήσων.
Με συνεντεύξεις που λάβαμε από τους: Ντίτσο Σωτήριο, Κτενά Παντελή, Δρόλια Χρήστο, Πατίλα Αποστόλη, Σταμάτη Κώστα, Καψοκώστα Κώστα, Αλμύρα Γεώργιο (Γκίτ), Ντάβαρη Γεώργιο, Πετρόπουλο Μάχο, Βίτσα Κώστα, Κολέζα Μπάμπη, και Λαμπρακούλη Γιώτα, αρχίσαμε τις καταγραφές αυτού του υπέροχου και μοναδικού γεγονότος. Το γυμνάσιο μιας μικρής επαρχιακής πόλης να φτάνει στους τελικούς της Τρίπολης.
Το Γυμνάσιο Βόνιτσας για να ανακηρυχτεί πρωταθλητής Αιτωλοακαρνανίας έπαιξε διαδοχικά σε νόκ-άουτ αγώνες με το Γυμνάσιο Αμφιλοχίας, το Β’ Γυμνάσιο Αγρινίου και το Γυμνάσιο Ναυπάκτου.
- Γυμνάσιο Αμφιλοχίας- Γυμνάσιο Βόνιτσας 0-1
Σύμφωνα με την συνέντευξη από τον Γιώργο Αλμύρα (Γκίτ), η ομάδα της Αμφιλοχίας ήταν δυνατή καθώς σε αυτή αγωνίζονταν παίχτες οι οποίοι σύντομα βρέθηκαν σε ομάδες Α΄Εθνικής (Χαρδαλιάς, Θώμος ).
- Β’ Γυμνάσιο Αγρινίου- Γυμνάσιο Βόνιτσας, ισοπαλία μέχρι και την παράταση. Στα πέναλτι προκρίθηκε η Βόνιτσα με τερματοφύλακα τον Σωτήρη Ντίτσο.
- Γυμνάσιο Ναυπάκτου-Γυμνάσιο Βόνιτσας. Ο τελικός της Αιτωλοακαρνανίας σε ουδέτερο γήπεδο, αυτό του Μεσολογγίου. Η κανονική διάρκεια έληξε με σκόρ 2-2. Και τα δύο γκόλ της Βόνιτσας από τον Γκίτ (το ένα με απευθείας κτύπημα κόρνερ). Στην παράταση ο Πατίλας γρήγορα έκανε το 3-2 και ο Γκίτ έκλεισε το σκόρ σε 4-2 (με απευθείας κτύπημα κόρνερ). Ο Πατίλας στην συνέντευξή του, μας τόνισε: «Τρία κόρνερ κτύπησε ο Γκίτ. Τα δύο γκόλ και το άλλο στο δοκάρι».
Ο Ντάβαρης θυμάται την υποδοχή που τους έγινε από τους μαθητές του Γυμνασίου, όταν επέστρεψαν πρωταθλητές από το Μεσολόγγι. Τους περίμεναν στους πρόποδες του Αμαδερού. Εκεί σταμάτησαν το λεωφορείο και όλοι μαζί εισήλθαν με πανηγυρισμούς στη Βόνιτσα. Το ίδιο επαναλήφθηκε και μετά τους τελικούς της Τρίπολης.
Οι αγώνες συνεχίστηκαν στην Τρίπολη, όπου εκεί συμμετείχαν οι πρωταθλήτριες των νομών της Πελοποννήσου και η Ζάκυνθος ως πρωταθλήτρια των Ιονίων νήσων.
Ο τότε Γυμνασιάρχης Βόνιτσας συμφώνησε με την αποστολή στην Τρίπολη αρκεί η εμφάνιση των μαθητών να είναι κόσμια. Τότε οι περισσότεροι παίχτες κουρεύτηκαν «γουλί» και το παράδειγμά τους ακολούθησε πλήθος μαθητών του Γυμνασίου. 
Η επιλογή των μαθητών που θα συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Τρίπολης ήταν ο κύριος κορμός του πρωταθλήματος Αιτωλοακαρνανίας και με αλλαγές σε τρεις μαθητές. Μεταξύ αυτών και ο Μάχος Πετρόπουλος, ο οποίος ήθελε να συμμετάσχει, αλλά ο πατέρας του αρνήθηκε, αφού οι βαθμοί που μόλις είχε λάβει, ήταν χαμηλοί. Σύμφωνα με τις συνεντεύξεις των τότε παιχτών και κυρίως του Γιώτα Λαμπρακούλη, η απουσία του Μάχου ήταν σημαντική. Παρότι έπαιζε χαφ με τον Κολέζα, ήταν ο παίχτης για όλες τις θέσεις.
Οι μαθητές της Βόνιτσας ταξίδευσαν για Τρίπολη με τρία τοπικά ταξί (Γιαννιώτης -Καραούλης -Ξάρχης) στριμωγμένοι ώστε να χωρέσουν όλοι της αποστολής. Η διαδρομή για να φτάσουν ήταν περιπετειώδης, αφού σε ένα σημείο του κύριου δρόμου είχε διπλώσει μια νταλίκα και η τροχαία τους διοχέτευσε σε άλλη διαδρομή (συνέντευξη από τον Σπύρο Κυρίκο). Πέρασαν από ρεματιές, ένα ταξί κόλλησε και το έσπρωχναν.
Έφτασαν στην Τρίπολη αργά το βράδυ και κατέλυσαν σε ξενοδοχείο.
Σύμφωνα με τον Γιώτα Λαμπρακούλη, ο πρώτος νοκ-άουτ αγώνας ήταν με την Σπάρτη μέσα στο γήπεδο του Παναρκαδικού το οποίο κάτω είχε καρβουνόσκονη.
Σε αυτόν τον αγώνα η ομάδα του Γυμνασίου Βόνιτσας δέχθηκε δύο γκόλ στο πρώτο δεκάλεπτο και όλα φαίνονταν να οδεύουν στην συντριβή. Εδώ η συνέντευξη του Λαμπρακούλη είναι αναλυτική για όσα έγιναν μετά.
Η ομάδα της Βόνιτσας σιγά-σιγά συνερχόταν, και στην πρώτη αντεπίθεση κερδήθηκε κόρνερ. Το κόρνερ ετοιμάστηκε για να το κτυπήσει ο Γκίτ και η αντίπαλη ομάδα έχοντας πληροφορηθεί για τα απευθείας γκόλ από κόρνερ που εκτελούσε ο Γκίτ, μαζεύτηκε κάτω από τα δοκάρια. Ο Γκίτ σημάδεψε το κεφάλι του Λαμπρακούλη και αυτός μείωσε σε 2-1.
Από αυτό το σημείο και μετά η ομάδα της Βόνιτσας πετούσε στο γήπεδο και παρά του ότι στις κερκίδες δεν υπήρχαν μαθητές της Βόνιτσας, αλλά μόνο της Πελοποννήσου, κάθε φορά που ο Γκίτ έπαιρνε τη μπάλα, όλοι σηκώνονταν όρθιοι και τον επευφημούσαν. Όλες οι συνεντεύξεις που λάβαμε στάθηκαν στις εκδηλώσεις της κερκίδας, όταν την μπάλα την έπαιρνε ο Γκίτ. Όλοι οι θεατές όρθιοι να τον επευφημούν φωνάζοντας το υποκοριστικό «Γκίτ-Γκίτ».
Η από τον Γκίτ ισοφάριση σε 2-2, δικαίωσε την κερκίδα που πανηγύριζε λες και έπαιζε η δική τους ομάδα. Προς το τέλος του δευτέρου ημιχρόνου ο Λαμπρακούλης έκανε το 3-2.
Ο Λαμπρακούλης έτρεξε προς τον πάγκο και βρέθηκε στην αγκαλιά του υπεύθυνου της ομάδας, του Αγγελου Αποστολάκη. Πάνω στον Λαμπρακούλη έπεσαν και πανηγύριζαν οι 10 παίχτες, ενώ οι διαιτητές (γυμναστές άλλων σχολείων) χωρίς να περιμένουν την επάνοδο των 11 παιχτών, σφύριξαν την σέντρα. Από τους ένδεκα παίχτες μόνο ο Ντάβαρης και ο Ντίτσος αντιλήφθηκαν τι γινόταν και επέστρεψαν πίσω, όπου ο Ντάβαρης κατόρθωσε να βγάλει την μπάλα σε άουτ, δίνοντας χρόνο επιστροφής στους άλλους συμπαίχτες του.
 
Ημιτελικός: Γυμνάσιο Ζακύνθου-Γυμνάσιο Βόνιτσας.
 
Στον ένα από τους δύο ημιτελικούς συναντήθηκε το γυμνάσιο της Ζακύνθου και το γυμνάσιο της Βόνιτσας. Με βάση τους αγώνες που είχαν δοθεί στα προημιτελικά, όλοι διέκριναν ως μελλοντικούς πρωταθλητές μια από τις ομάδες των γυμνασίων Ζακύνθου και Βόνιτσας.
Οι κερκίδες του σταδίου της Τρίπολης ήταν γεμάτες για να παρακολουθήσουν τον πρόωρο τελικό.
Το Γυμνάσιο της Βόνιτσας δέχθηκε δύο αποβολές (σύμφωνα με τις συνεντεύξεις καθαρά άδικες. Η μία αφορούσε τον τερματοφύλακα Σωτήρη Ντίτσο). Σημειώνουμε ότι διαιτητές ήταν καθηγητές φυσικής αγωγής. Παρά την σοβαρή αριθμητική υπεροχή της Ζακύνθου ο αγώνας έληξε με 1-0 υπέρ της Ζακύνθου.
Η λήξη του αγώνα μπορεί να βρήκε τους παίχτες της Ζακύνθου να πανηγυρίζουν, οι κερκίδες επευφημούσαν την Βόνιτσα και προπαντός τον Γκίτ. Πριν την είσοδο στα αποδυτήρια, παράγοντες της Ζακύνθου ζήτησαν από τον Γκίτ να παίξει στην ομάδα της Ζακύνθου (Β΄ Εθνική). 

Η Αμφικτιονία Ακαρνάνων (σύλλογος έρευνας ιστορίας) άρχισε την συγκέντρωση στοιχείων για την μοναδική πορεία ενός μικρού γυμνασίου, μιας μικρής επαρχιακής πόλης. Αναζητούνται πρόσθετες πληροφορίες για τους παίχτες και φωτογραφίες εκείνων των αγώνων.
Λήφθηκαν συνεντεύξεις και θα συνεχιστούν και άλλες μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η μοναδική πορεία του Γυμνασίου Βόνιτσας.
Αναζητούμε τους ποδοσφαιριστές της σχολικής ομάδας ποδοσφαίρου γυμνασίου Ζακύνθου, για να εμπλουτίσουμε την ιστορική έρευνα, με τις συνεντεύξεις τους και την εξιστόρηση για την συνέχεια των αγώνων που έδωσαν στους τελικούς Ελλάδας.
Με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα στην ομάδα του Γυμνασίου Βόνιτσας συμμετείχαν:
Άγγελος Αποστολάκης (Γυμναστής), Αδάμης Κωνσταντίνος (Συνοδός καθηγητής), Ντίτσος Σωτήρης, Κτενάς Παντελής, Δρόλιας Χρήστος, Πατίλας Αποστόλης, Καψοκώστας Κώστας, Αλμύρας Γεώργιος (Γκίτ), Βίτσας Κώστας, Ντάβαρης Γεώργιος, Πετρόπουλος Μάχος, Κακούρης Πάυλος, Λαμπρακούλης Γιώτας, Σταμάτης Κώστας, Κολέζας Μπάμπης, Φερεντίνος (Γατέρας).

Οι  συνεντεύξεις θα συνεχιστούν και θα συμπληρωθεί με τα ονόματα όλων η τότε σχολική ομάδα. Ελπίζουμε να βρεθεί φωτογραφικό υλικό. Σημειώνουμε ότι η φωτογραφία στην αρχή του άρθρου με τους Μάχο Πετρόπουλο και Γιώργο Αλμύρα είναι μέρος μιας παλαιότερης ομάδας του Γυμνάσιου Βόνιτσας. Όλη η φωτογραφία παρατίθεται πιο κάτω. Με την ολοκλήρωση του projectέρευνας, θα αναρτηθεί νεώτερο άρθρο με όλες τις πληροφορίες και όλα τα ονόματα των παιχτών. Όσοι αναγνώστες του άρθρου έχουν πρόσθετες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο stilianosd@hotmail.com.


 
Μετά την συμπλήρωση των ονομάτων όλων των παιχτών και σε περίπτωση που δεν βρεθούν φωτογραφίες από τους τότε αγώνες, θα δημιουργηθεί λίστα φωτογραφιών με αποσπάσματα από άλλες φωτογραφίες εκείνης της εποχής. Το τελικό άρθρο θα αναρτηθεί στο academia.edu.
Ο Ντάβαρης πρότεινε ότι αν δεν βρεθούν φωτογραφίες από τους αγώνες, τότε από ένα αρχείο φωτογραφιών που έχει από σχολικές εκδρομές, να γίνει η συλλογή όλων των παιχτών εκείνης της μοναδικής ομάδας.

Ευχή κάνουμε μετά την συλλογή των στοιχείων να ξαναβρεθούν οι τότε παίχτες, όχι σε γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλά σε μια συγκέντρωση για ένα ποτήρι κρασί.

Πρώτη ανάρτηση του project
Σας καλούμε να συμπληρώσετε την ιστορική έρευνα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο