Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

ΟΠΕΚΕΠΕ: Χιλιάδες αγρότες καλούνται να επιστρέψουν επιδοτήσεις λόγω «εσφαλμένης πληρωμής»


Σε μια εξέλιξη που προκαλεί έντονη ανησυχία στον πρωτογενή τομέα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλείται να διαχειριστεί ένα νέο κύμα προβλημάτων, με άμεσες επιπτώσεις στους αγρότες.......

Σε μια προσπάθεια να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ο Οργανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σημαντικό πρόστιμο ύψους 63 εκατομμυρίων ευρώ. Αιτία; Ένα σοβαρό λάθος στον υπολογισμό των επιδοτήσεων του 2022, που οδήγησε σε υπερπληρωμές εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών.

Ένα λάθος με συνέπειες

Το σφάλμα αυτό, που αποκαλύφθηκε μετά από ελέγχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οφείλεται σε μια δυσλειτουργία των μηχανογραφικών συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες αγρότες κλήθηκαν να επιστρέψουν ποσά που είχαν ήδη λάβει, βυθιζόμενοι σε μια οικονομική ανασφάλεια που έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες προκλήσεις του κλάδου.

Οι αγρότες πληρώνουν το τίμημα

Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ευθραυστότητα του συστήματος των αγροτικών επιδοτήσεων και την ανάγκη για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους. Οι αγρότες, που βρίσκονται συχνά σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός λάθους που δεν ευθύνονται.

Στα ειδοποιητήρια αναφέρονται τα εξής:

«Σας γνωρίζουµε ότι κατόπιν µηχανογραφικών ελέγχων στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης έτους 2022 έχουν προκύψει αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, στο πλαίσιο χορήγησης άµεσων ενισχύσεων έτους 2022. Προκειµένου να παραλάβετε την πρόσκληση – πρώτη ατοµική ειδοποίηση διαπίστωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, που σας αφορούν, παρακαλούµε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα: https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/upap


Μπορείτε να υποβάλετε έγγραφες παρατηρήσεις, στην εφαρµογή Αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών µε επισυναπτόµενα αποδεικτικά στοιχεία, που να ενισχύουν τα επιχειρήµατά σας».


Το θέµα προέκυψε στις αρχές Ιουλίου του 2024, όταν έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ares (2024) 4751508-02/07/2024 καλούσε την ελληνική αρχή να δώσει εξηγήσεις για το παραπάνω ποσό, καθώς ο έλεγχος είχε ήδη εντοπίσει το σχετικό πρόβληµα.

Η ίδια ανακάλυψη αποτέλεσε την αφετηρία και για την επιτήρηση του Οργανισµού και την άρση ουσιαστικά της πιστοποίησής του ως οργανισμός πληρωµών ενισχύσεων.

Σε επίσηµη απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τότε, αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος πραγµατοποιήθηκε για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, διαπιστώθηκε οριζόντιο σφάλµα στη διαδικασία υπολογισµού πληρωµών».

«Αναλυτικότερα, το σφάλµα προέκυψε από εκ παραδροµής χρησιµοποίηση γραµµής δικαιωµάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριµένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλµένη πληρωµή τον Ιούλιο του 2023. Το εν λόγω σφάλµα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίµησης ήταν 63.035.249,77 ευρώ, το οποίο µετά από επανα-υπολογισµό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 ευρώ».

agrocapital

agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο