Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Συνέντευξη στον prisma 91,6 της κ. Κάτιας Σώζου από την Ελαιουργική Βόνιτσας. (Βίντεο)


    Την αισιοδοξία της για τη φετινή ελαιοκομική χρονιά εξέφρασε η Κάτια Σώζου από την Ελαιουργική Βόνιτσας, οικογενειακή επιχείρηση, σημειώνοντας ότι σε στάση αναμονής βρίσκονται οι παραγωγοί αναφορικά με την ποσότητα, την ποιότητα αλλά και την τιμή του ελαιόλαδου.

Η ιδιοκτήτρια ελαιοτριβείου Κάτια Σώζου που από μικρή μυήθηκε στο χώρο του ελαιολάδου, αναφέρθηκε σε κάποια ενημερωτικά στοιχεία για τα οφέλη του ελαιολάδου καθώς και στατιστικά στοιχεία για την παραγωγή στην χώρα μας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι 3η στην παγκόσμια κατάταξη ποσότητας ελαιολάδου και 1η στην παγκόσμια κατάταξη ποιότητας ελαιολάδου. Η συνεισφορά της ευρύτερης περιοχής στην παραγωγή ελαιολάδου είναι αξιόλογη συνέχισε η κ. Ζώζου σημειώνοντας ότι υπάρχουν στο νομό Πρέβεζας 20 ελαιοτριβεία, 4 στο νομό Λευκάδας και 4 στη δυτική Αιτωλοακαρνανία .

Όσον αφορά τα προβλήματα του κλάδου στάθηκε στην έλλειψη καθοδήγησης- ενημέρωσης από κρατικούς φορείς αλλά και στην έλλειψη εργατικών χεριών. Σύμφωνα με την ίδια το σοβαρότερο όλων είναι η χρήση MOA FREE προϊόντων σε όλο τον κλάδο. Εξήγησε δε ότι ΜΟΑ είναι τα υπολείμματα ορυκτελαίων που περνούν στα τρόφιμα, είπε ότι ευρωπαϊκή οδηγία που θα τεθεί σε ισχύς από 01/01/2026 τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. “Ότι μαθαίνουμε το διαβάζουμε στο internet ή από τον ΕΔΟΕ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου )” τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν λύσεις συνέχισε η κ. Σώζου ενώ εμφανίστηκε προβληματισμένη για το ότι δεν υπάρχει πλαφόν κατώτερης τιμής και όπως είπε η διακύμανση της τιμής ακόμη και εντός σεζόν δημιουργούν οικονομικές δυσχέρειες στον κλάδο. “Ποτέ δεν ξέρουμε τί κέρδος θα έχουμε και είναι αρκετές οι χρονιές που είμαστε ζημιογόνες επιχειρήσεις” είπε και πρόσθεσε ότι αν λήξει το θέμα της τιμής θα έρθει και ο εκσυγχρονισμός. Εάν γίνουν αυτά ο κλάδος θα ανθίσει , θα γίνει βιώσιμος και ανταγωνιστικός σε σχέση με το εξωτερικό.

Ήδη στην περιοχή έχει ξεκινήσει η παραγωγή, η οποία και θα κορυφωθεί μέχρι να Χριστούγεννα ενώ υπάρχει μια πτωτική τάση στην τιμή του ελαιόλαδου.

Η Κάτια Σώζου είναι μια γυναίκα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παραγωγής του ελαιολάδου και ανέφερε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των παραγωγών ώστε η ποιότητα του ελαιοκάρπου να είναι υψηλής αξίας και να παραχθεί ποιοτικό λάδι.

Η ανοβρία προβληματίζει τους παραγωγούς και η κ. Σώζου τόνισε πως η διαδικασία για ποιοτικό λάδι ξεκινάει από το χωράφι.

Αυτή τη στιγμή όλοι τηρούν στάση αναμονής γιατί όπως είπε η κ. Σώζου την προηγούμενη χρονιά με την αυξημένη τιμή το λάδι είχε “χάσει” αρκετούς καταναλωτές αφού πολλά νοικοκυριά επέλεξαν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό παρθένο ελαιόλαδο με φθηνότερα ηλιέλαια, σπορέλαια κά.

Αυτή τη στιγμή οι περιεκτικότητες σε ελαιόλαδο κυμαίνονται μεταξύ 8-13% και η Σώζου ευχήθηκε σε όλους “Καλή λαδιά”.


prevezatoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο