Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Μ. Ζαμπάρας για το ΕΣΕΚ: Ανάπτυξη των ΑΠΕ χωρίς καμία ελάφρυνση για τους καταναλωτές.


       Σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μίλτου Ζαμπάρα, στην Κοινή Επιτροπή Περιβάλλοντος και Παραγωγής και Εμπορίου για το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ

 
Ο Βουλευτής τόνισε: «Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, αφήνοντας τους πολίτες και τους μικρούς παραγωγούς ενέργειας στο περιθώριο. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι αυτή η στρατηγική θα οδηγήσει σε περαιτέρω συγκέντρωση εξουσίας στις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, δημιουργώντας εμπόδια στην ανάπτυξη της οικονομίας, εντείνοντας παράλληλα τους αποκλεισμούς και τη φτώχεια. Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις για την "πράσινη" ανάπτυξη των ΑΠΕ, ο καταναλωτής δεν βλέπει καμία ελάφρυνση στην τσέπη του· αντίθετα, η κατάσταση χειροτερεύει. Το αφήγημα επίσης του πολέμου της Ουκρανίας  ως βασική αιτία της ενεργειακής κρίσης, έχει πλέον καταρρεύσει».
 
Ο Μίλτος Ζαμπάρας υπογράμμισε ότι η «πράσινη» ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση δεν θα είναι ούτε πράσινη ούτε δίκαιη, καθώς επικεντρώνεται αποκλειστικά στην προώθηση των ΑΠΕ, χωρίς αρχικά να έχουν θεσπιστεί χωροταξικά σχέδια ή να έχουν ενισχυθεί οι ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με στόχο την αυτοπαραγωγή/ αυτο κατανάλωση. Η προτεραιότητα φαίνεται να δίνεται στις πέντε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες.
 
Σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου, ο Μίλτος Ζαμπάρας ανέφερε: «Η κυβέρνηση επιμένει σε ένα έργο που αντιβαίνει τις αποφάσεις του ΣτΕ και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ, οι οποίες κρατήθηκαν στα συρτάρια για δύο χρόνια. Αγνοείτε τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων, προωθώντας ένα έργο που θα καταστρέψει μια ολόκληρη περιοχή, χωρίς καμία ευαισθησία για το περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο