Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Kαι επίσημα στο ΕΣΠΑ το αρδευτικό Αμβρακίας – Αμφιλοχίας


Kαι επίσημα στο ΕΣΠΑ το αρδευτικό Αμβρακίας – Αμφιλοχίας

To ΑC είχε προαναγγείλει τη… “μετακόμιση” του έργου από τον περασμένο Νοέμβριο.....

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ανακοίνωσε την ένταξη στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027», της δράσης «Κατασκευή Νέων Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας», συνολικού προϋπολογισμού 181 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 124 εκατ. ευρώ αφορούν συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη.


Μεταξύ άλλων, στη συγκεκριμένη δράση, εντάχθηκε και το έργο «Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου α’ φάση», που από πέρυσι εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 64,5 εκατ. ευρώ. Το έργα είχε ενταχθεί αρχικά στο Ταμείο Ανάκαμψης και μεταφέρεται στο ΕΣΠΑ για την ασφαλή χρονικά υλοποίησή του καθώς τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2026.

Όπως είχε αποκαλύψει το ΑγρίνιοCulture.gr από το περασμένο Νοέμβριο το συγκεκριμένο έργο επρόκειτο να “μετακομίσει” στο ΕΣΠΑ, καθώς η σχετική πρόσκληση είχε δυνητικό δικαιούχο της πρόσκλησης τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών έργων του Υπουργείου Υποδομών, την υπηρεσία δηλαδή που «ωρίμασε» τις μελέτες του μεγάλου αρδευτικού έργου που έχει και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα. Μάλιστα ο διαγωνισμός του έργου «έτρεξε» στις αρχές της περασμένης χρονιάς και ανάδοχος αναδείχθηκε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ.


Τι αφορά το έργο


Το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης για τα εγγειοβελτιωτικά έργα περιλαμβάνει:


Α) Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας-Αμφιλοχίας: Σωληνωτά αρδευτικά δίκτυα νερού, Τέσσερις δεξαμενές Αναρρόφησης/Αναρρύθμισης, Δύο αντλιοστάσια άρδευσης, Α1m και A2m, -Αποχετευτικό δίκτυο στις κατάντη περιοχές, Οχετούς για την κυκλοφορία στους αγροτικούς δρόμους που θα δημιουργηθούν, Διευθετήσεις ρεμάτων και τάφρων, Αναβάθμιση και βελτίωση των υφιστάμενων αγροτικών οδών που θα εγκατασταθεί αγωγός άρδευσης, Λοιπά συνοδά έργα (συσκευές, φρεάτια κ.λπ.). Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, από τη συνολική ακαθάριστη έκταση των

12.760 στρ. στην περιοχή κατασκευής τους θα αρδεύονται 11.500 στρ. καθαρής έκτασης.


Β) Εγγειοβελτιωτικά έργα Α’ φάσης περιοχών Βάλτου: Κεντρική Λιμνοδεξαμενή αναρρύθμισης ωφέλιμου όγκου 17 χιλ. m3, Δεξαμενές 200 m3 , (Δ2, Δ3, Δ4, Δ5), οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάντη περιοχές στις ώρες αιχμής της ζήτησης, Δεξαμενή αναρρόφησης (Δ1) και το αντλιοστάσιο ΑΒ1, Δίκτυο σωληνώσεων για την μεταφορά και την διανομή του νερού στις ζώνες άρδευσης Α΄ φάσης, Τεχνικά έργα διέλευσης των αγωγών σε ρέματα και τάφρους αποχέτευσης και από οδικούς άξονες, Αντιπλημμυρικά-αποχετευτικά δίκτυα, Έργα αγροτικής οδοποιίας, Λοιπά συνοδά έργα (συσκευές, φρεάτια κ.λπ.). Με την ολοκλήρωση

των ανωτέρω έργων, από τη συνολική ακαθάριστη έκταση των 25.186 στρεμμάτων στην

περιοχή κατασκευής τους θα αρδεύονται 21.985 στρέμματα καθαρής έκτασης.

agrinioculture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο