Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Τέλος παρεπιδημούντων: Η αλήθεια και τα Fake News που κυκλοφόρησαν στον διαδικτυακό αέρα του Δήμου Ξηρομέρου.

 

Με πρόσφατη κυβερνητική απόφαση τον Δεκέμβριο του 2023 (δείτε το ΦΕΚ εδώ), με την ΚΥΑ 1209/2023 (ΦΕΚ 7332/Β/22-12-2023), καθορίστηκε η διαδικασία υποβολής δήλωσης απόδοσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 339/1976 (Α’ 136).... καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την είσπραξη των εν λόγω τελών. Κανένας Δήμος Ξηρομέρου λοιπόν δεν πήρε απόφαση για να επιβάλει τέλος παρεπιδημούντων ως πασχαλιάτικο χαράτσι - Fake News 1. Όποιος έχει τέτοια απόφαση να την δείξει. Ο φόρος παρεπιδημούντων υπήρχε θεσμοθετημένος από το Κεντρικό Κράτος αρκετά χρόνια, αλλά παρακάτω θα δείτε γιατί μέχρι τώρα δεν πληρώνονταν στον Δήμο Ξηρομέρου.
Το τέλος παρεπιδημούντων είναι ένας φόρος ύψους 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων και όχι 2%, όπως κάποιοι ευθαρσώς και ψευδώς έγραψαν - Fake News 2.
Τον επιβάλλει και τον εισπράττει το κράτος μέσω της ΑΑΔΕ και τον αποδίδει στους Δήμους. Δεν επιβάλλεται με απόφαση του Δήμου, ούτε καταργείται με απόφαση του Δήμου - Fake News 3. Μάλιστα η ΚΕΔΕ διαμαρτύρεται ότι οι Δήμοι είναι να εισπράξουν 120 εκατομμύρια ευρώ από το τέλος παρεπιδημούντων, το οποίο το παρακρατεί η ΑΑΔΕ.
Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι, ότι το συγκεκριμένο τέλος επιβάλλεται υποχρεωτικά όπου εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων (άρθρο 20 Ν. 2539/97 και άρθρο 245 Ν. 4798/2021).
Στους Δήμους, στην περιοχή των οποίων δεν ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, το τέλος μπορεί να επιβάλλεται (προαιρετικά), με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (άρθρο 2 παρ. 1 Ν. 339/76, άρθρα 6 παρ. 2 και 7 παρ. 3 Ν. 1080/80).
Μέχρι τώρα τα χωριά του Δήμου Ξηρομέρου δεν ήταν στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών, κάτι το οποίο όμως έπαψε να ισχύει. Σήμερα το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών έχει προχωρήσει σε όλα τα χωριά του Δήμου Ξηρομέρου (δείτε τη σχετική ψηφιακή εφαρμογή: https://maps.gsis.gr/valuemaps/) και άρα αυτομάτως εμπίπτουν στο τέλος παρεπιδημούντων και όχι επειδή το θέλησε ο Δήμος Ξηρομέρου και η κακή δημοτική αρχή - Fake News 4.
Όλες οι διοικήσεις του Δήμου Ξηρομέρου και των τέως Καποδιστριακών Δήμων Αστακού, Αλυζίας και Φυτειών, όταν δεν υπήρχε το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών στα χωριά του Δήμου, καμία δεν είχε πάρει απόφαση επιβολής του συγκεκριμένου τέλους (το προαιρετικό που αναφέραμε παραπάνω). Άρα δεν υπήρχε κανένας λόγος ανεξήγητος που δεν εφαρμοζόντανε το τέλος παρεπιδημούντων στον Δήμο Ξηρομέρου και στους τέως Καποδιστριακούς Δήμους - Fake News 5. Ήταν πολιτική επιλογή όλων των παλαιότερων διοικήσεων και μπορούσαν να το κάνουν, γιατί δεν υπήρχε το σύστημα αντικειμενικών αξιών στα χωριά.
Αυτά τα λίγα για την αλήθεια, την πραγματικότητα και τα Fake News.
Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν μπορεί να προσπεράσει ότι πρόκειται για μία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους επαγγελματίες της εστίασης και της διαμονής, σε μέρη που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν αυτό το τέλος, λόγω της έλλειψης του συστήματος αντικειμενικών αξιών και μάλιστα καλούνται να το αποδώσουν και αναδρομικά για τα οικονομικά έτη 2022 και 2023, κάτι που πλήττει πολύ σοβαρά τους επαγγελματίες και δημιουργεί ασφυκτική οικονομική πίεση.

mytikaspress

4 σχόλια:

  1. Βασίλη καλησπέρα κάθε μέρα με χαρά διαβάζουμε και από ένα κείμενο σου !Για την απόφαση του παρατηρητήριου σχετικά με τον προϋπολογισμό έχεις να μας πεις κάτι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω εγώ έκανε κάποιες παρατηρήσεις και προχωράει ο προϋπολογισμός . γκε γκε ;

      Διαγραφή
  2. Ειπε καθαρα αλλα μονο για οσους καταλαβαινουν.
    σε 38 εκατομμυρια προυπολογισμο 4 παρατηρησεις 58 χιλιαρικα. Διορθωθηκε και ο προυπολογισμος ψηφιζεται δευτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο