Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Τσικνοπέμπτη: Τι ισχύει με αργία


Η Τσικνοπέμπτη 2024 πέφτει στις 7 Μαρτίου και πρόκειται για μια μέρα που γιορτάζεται πολύ… έντονα σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα δεν είναι λίγοι εκείνοι που από το πρωί ανάβουν φωτιά και βάζουν… σούβλες με κρέατα για να τιμήσουν την μέρα αλλά και την έναρξη των Αποκριών και «επίσημα»......


Αν και είναι μια μέρα που οι περισσότεροι την χαίρονται, δεν είναι ούτε επίσημη αργία, ούτε ανεπίσημη αλλά ούτε και ημιαργία. Είναι απλά μια μέρα που… ψήνουμε κρέας και υπάρχουν διάφορα έθιμα ανά περιοχές της χώρες.

Σίγουρα πάντως εκείνοι την ημέρα υπάρχει μια πιο «ανάλαφρη» κατάσταση καθώς ακόμα και πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να «τσικνίσουν» μαζί.


Τι είναι η Τσικνοπέμπτη


Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι νηστίσιμη  ημέρα, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, της καλούμενης Κρεατινής.

Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά εβδομάδα, η Προφωνή, και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες ημέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.


Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras (Λιπαρή Τρίτη) στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε άλλοτε γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.

aftodioikisi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο