(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Ριζικές αλλαγές και στην Πολιτική Προστασία φέρνει το νέο νομοσχέδιο. Το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει προληπτικά ή έκτακτα μέτρα σε κεντρικό επίπεδο, ενώ του ανατίθεται και ο συντονισμός των υπηρεσιών στη διάρκεια κρίσεων. Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται και για το «112», ενώ αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για όσους πραγματοποιούν εργασίες που αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς......
Σχεδόν 1,8 εκατομμύρια στρέμματα έγιναν στάχτη μόνο τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο στοιχίζοντας τη ζωή σε 28 ανθρώπους. Ένα μήνα μετά, ο καταστροφικός Daniel έσβησε από τον χάρτη ολόκληρα χωριά της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας με τα ορμητικά νερά να παίρνουν μαζί τους 17 πολίτες. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας φιλοδοξεί να βάλει τις τρομακτικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και στο οικοσύστημα, οριστικά στο χρονοντούλαπο.
Όπως δήλωσε ο Γιώργος Ιωακειμίδης Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και πολιτικός μηχανικός: «Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση διότι η πολιτική προστασία δεν μπορεί να μεταφέρεται σε δημάρχους ή περιφερειάρχες. Πολιτική προστασία απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό, γνώση και από εκεί και πέρα τα εργαλεία που έχει ο δήμος είναι στη διάθεσή τους και πρέπει να είναι».
Το εργαλείο «112»
Το προειδοποιητικό μήνυμα “112” προβλέπεται να γίνει πιο άμεσο, αξιόπιστο, περισσότερο τοπικού χαρακτήρα και θα γνωστοποιεί, στους πολίτες μέτρα όπως:
Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας
Μερική αναστολή υποχρέωσης προς εργασία
Αναστολή λειτουργίας σχολείων
Πρόβλεψη τηλεργασίας
Προληπτική αναστολή υπαίθριων εκδηλώσεων, συναυλιών, κλπ
Συνεχίζοντας ο Γιώργος Ιωακειμίδης τονίζει πως: «Πρέπει το 112 έτσι κι αλλιώς να είναι τοπικό, δεν μπορούμε να βγάζουμε γενικά 112 διότι κάποια στιγμή θα γίνει σαν τον ψεύτη βοσκό μου το είπαν μία, μου το είπαν δύο, μου το είπαν τρεις δεν τον πιστεύω, πρέπει να είναι αξιόπιστο και για συγκεκριμένες περιοχές».
Επίσης, προβλέπεται το Αστεροσκοπείο και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να μεταφερθούν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Ο Κώστας Λαγούβαρδος, Μετεωρολόγος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δήλωσε: «Θα φύγουμε από ένα χώρο που τα τελευταία χρόνια λειτουργούμε μαζί και με άλλους ερευνητικούς φορείς πηγαίνοντας σε ένα υπουργείο έχει μόνο μερικώς αλλεπικάλυψη με τις αρμοδιότητες του αστεροσκοπείου. Το αστεροσκοπείο δεν είναι μόνο φυσικές καταστροφές. Ένα μικρό του μόνο ποσοστό ασχολείται με αυτό το θέμα».
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των επιστημόνων: «το εθνικό Αστεροσκοπείο και η ΕΜΥθα υπάγονται στην πολιτική προστασία… δεν τους στερεί την ανεξαρτησία τους.. θέλουμε όλους τους ειδικούς στο ίδιο δωμάτιο να ακούμε τις προβλέψεις τους.. έτσι ώστε όλοι να είναι υπόλογοι όλοι παρόντες… δεν υπάρχει τέλεια μέθοδος πρόγνωσης ούτε πρόκειται εμείς ποτέ να κουνήσουμε το δάχτυλο σε κάποιον επιστήμονα που δεν προέβλεψε με απόλυτη ακρίβεια κάτι το οποίο μπορεί να έγινε… μακριά από εμάς τέτοιες λογικές».
Παράλληλα συστήνεται επιτροπή εκτίμησης κινδύνου για ακραία καιρικά φαινόμενα με στόχο:
-Διαρκής παρακολούθηση επικίνδυνων φυσικών φαινομένων
-Πρόγνωση πιθανών συνεπειών
-Διαβάθμιση κατάστασης ετοιμότητας
Ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ αναφέρει πως: «Παίρνουν μέρος επιστήμονες που είναι εκπρόσωποι φορέων, ερευνητικών φορέων και πανεπιστημίων. Αυτή η επιτροπή είναι ολιγομελής και θα καταθέτει τις απόψεις της και στην Πολιτεία και στους επιχειρησιακούς φορείς».
Αυστηροποίηση προστίμων
Μετά τις αμέτρητες φωτιές που ξέσπασαν το περασμένο καλοκαίρι από αμέλεια, πλέον όποιος θέλει να πραγματοποιήσει θερμές εργασίες δίπλα από ξερόχορτα θα το σκεφτεί διπλά αφού το νομοσχέδιο του υπουργείου προβλέπει αυστηρά πρόστιμα που θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ.
Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.
Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης, Μαρίνα Παπαδάκη
ertnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο