Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Θέμα: Για την εγκατάσταση
αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία
Μεγάλη είναι
η ανησυχία των κατοίκων της Ευρυτανίας αφού τα σχέδια των εταιρειών για
εγκατάσταση ανεμογεννητριών, μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων και Υ/Σ στα βουνά της
Ευρυτανίας προχωράνε. Από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. έχει διαμορφωθεί ένα
απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει να πετιούνται στον κάλαθο των
αχρήστων οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις των φορέων και των υπηρεσιών, ....
Σε αυτή την κατεύθυνση, τις προηγούμενες μέρες πήραν έγκριση περιβαλλοντικών όρων τέσσερις (4) νέοι Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), Συνολικής Ισχύος 103,50 Mw (21 Ανεμογεννήτριες). Συγκεκριμένα: στη Θέση ‘Γάβραινα’ 3 Ανεμογεννήτριες, στη Θέση ‘Σπανός-Κομπολόσι’ 8 Ανεμογεννήτριες, στη Θέση ‘Τρία Σύνορα’ 6 Ανεμογεννήτριες, στη Θέση ‘Κόκκαλα – Τρίκορφον’ 4 Ανεμογεννήτριες, στις Δ.Ε Φουρνάς & Κτημενίων, του Δήμου Καρπενησίου, Π.Ε Ευρυτανίας. Επίσης, πήραν έγκριση τα συνοδά Έργα Οδοποιίας & Ηλεκτρικής Διασύνδεσης στις Δ.Ε. Φουρνάς & Κτημενίων του Δήμου Καρπενησίου, της Π.Ε. Ευρυτανίας. Πρόκειται για τέσσερα γήπεδα με εμβαδό πάνω από 4.000 στρέμματα σε ως επί το πλείστον παραγωγικό δάσος ελάτης υπό διαχείριση, ενώ μόνο οι βάσεις των ανεμογεννητριών είναι συνολικά πάνω από 8 στρέμματα και οι δρόμοι που πρόκειται να διανοιχτούν είναι πολλά χιλιόμετρα και μάλιστα σε κατολισθήσιμα εδάφη. Αυτές οι εγκρίσεις έρχονται να προστεθούν στις εκατοντάδες άλλες που υφίστανται ήδη σε όλη την έκταση της Ευρυτανίας και που οι αγώνες των κατοίκων της περιοχής τις έχουν σταματήσει.
Αυτή η πολιτική, από τη μια καταστρέφει ό,τι δάση μας έχουν απομείνει, από την άλλη φέρνει μόνο αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος (10% από τον Οκτώβριο στο Νοέμβριο 2023), ενεργειακή φτώχεια και ταυτόχρονα εκτόξευση των κερδών των μονοπωλίων της Ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον Νοέμβρη ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Γ΄ τριμήνου 2023 διαφόρων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ενέργειας και ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια από τις μεγαλύτερες από αυτές παρουσίασε αύξηση των προσαρμοσμένων κερδών κατά 87,5%.
Οι μαζικοί φορείς της Ευρυτανίας, οι σύλλογοι, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και οι δήμοι της περιοχής με αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων αντιδρούν στα συγκεκριμένα σχέδια καταστροφής της ευρυτανικής φύσης. Κι αυτό γιατί όλοι οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν ότι το δάσος και τα βουνά είναι η πολύτιμη λαϊκή περιουσία της Ευρυτανίας, που αν χαθεί, η πορεία ερήμωσης του νομού δεν θα μπορέσει να αναστραφεί ποτέ. Ο Ευρυτάνας γνωρίζει καλά ότι μπορεί να υπάρχει και να ζει μόνο μαζί με το δάσος και όχι με τις ανεμογεννήτριες.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα πρόκειται να πάρει ώστε:
- Να αποτραπούν τα σχέδια εγκατάστασης Ανεμογεννητριών και λοιπών Βιομηχανικού Τύπου ΑΠΕ στα ευρυτανικά βουνά. Οι ορεινοί μας όγκοι σε όλη την Ελλάδα και στην Ευρυτανία δεν είναι ευκαιρίες για δήθεν πράσινες επενδύσεις από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά αποτελούν στην ουσία ζωντανά μνημεία της φύσης με μεγάλη βιοποικιλότητα και υψηλή περιβαλλοντική και αισθητική αξία.
-Να ενισχυθούν οι δασικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες, για να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών από το κράτος, καθώς και η Πολιτική Προστασία στην Ευρυτανία, με μόνιμο ειδικό επιστημονικό και λοιπό προσωπικό και υποδομές, έτσι ώστε να διαφυλαχτεί ο δασικός πλούτος και να προφυλαχτεί από ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές (πχ πυρκαγιά), που αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα νομοτελειακά θα ενσκήψουν.
-Να ενισχυθούν στο πλαίσιο της διαχείρισης και προστασίας, δραστηριότητες που συνδυάζουν την ήπια χρήση του δάσους όπως η βόσκηση κοπαδιών με την προστασία των δασών, η στήριξη των μελισσοκόμων, η επαναλειτουργία του εργοστασίου ξυλείας στη Φουρνά, που λειτουργούσε για δεκαετίες με ευθύνη του Δασαρχείου και κράτησε τον κόσμο στα χωριά του, προσφέροντας εργασία και εισόδημα σε δεκάδες λαϊκές οικογένειες της περιοχής.
Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω
Μεταξάς Βασίλης
Λαμπρούλης Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο